Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak špatný film,kdyby to nebyl tak špatný film.Stopáž byla vražedná,i když musím uznat,že kdyby se bylo na co dívat,určitě bych ji nekritizoval,jenže snímek měl obrovské množství nedostatků.Jistě,chápu,že asi nelze v roce 1965 sehnat německé tanky a o Pzkfw VI B to platí dvojnásob,ale nevěřím tomu,že by Američané nedali dohromady pár Shermanů.Ani scénář si s tehdejší realitou problémy nedělal a díky tomu vznikl film,který se absolutně nedá srovnat s Bitvou o Británii,která je pouze o dva roky mladší a nesrovnatelně lepší. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Legendární válečný film, líčící jednu krutou etapu osvobozování západní Evropy od nadvlády nacistické "tisícileté" říše. Asi by se dnes dalo polemizovat s formou a obsahem zobrazení historických reálií, snad i způsob vyprávění je příliš poplatný době vzniku. Ale právě! Je to prostě 40(!) let starý - leč výborný - válečný film. - - - P.S. V čecháčkovském televizním podání naservírováno ve zcela degradujícím ořezu původního obrazu 2.35:1 na formát 4:3 a se zcela idiotským českým >studiovým< dabingem takřka bez zvuku a ruchů, podívaná vskutku pro ignoranty a filmové masochisty... ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch válečných klasik ze 60. - 70. let, které mě už od dětství nesmírně baví. Sice není zřejmě 100% historicky přesná, ale je tu hromada hereckých hvězd a výborné technické zpracování. Sem tam se přidá některá nechtěně humorná scéna (vedle vojáka vybouchne granát, a on až po pár sekundách odskočí a začne křičet :D), a sem tam i nějaký ten chtěný humor: "Tentokráte udělali chybu" - "Jakou?" - "Že mě nasrali" ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanatický výkon Roberta Shawa ční vysoko nad ostatní, a těm, kdo to ještě nevědí, dojde jak výjimečný stroj byl King Tiger nebo Tiger II chcete-li... až na to, že ho tu neuvidí, protože toto monstrum je pro filmařské účely nahrazeno spojeneckými M47 Pattony;) Bitva V Ardenách je klasickým příkladem toho, že filmovým nářezem lze zamaskovat i způsob, jakým se vydrbalo s odbornými poradci, kteří by rozhodně věděli, jak se věci mají, a jejichž ignorování tento velkospektákl shazuje v očích vojenských historiků do bahna velmi nevábného složení. Toto je zkrátka klasika válečného filmu, která zasluhuje 80%. Což ještě neznamená, že notovat si Panzerlied je v pořádku;) ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu jsou místo tzv. „Knight Tiger“ využity americké tanky M46 Paton. (Winster)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)
  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)

Reklama

Reklama