Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z případů soukromého detektiva Philipa Marlowa. Tentokrát pátrá po nezvěstné přítelkyni jednoho ze svých klientů, který se právě vrátil z vězení. (oficiální text distributora)

Recenze (33)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Standardní chandlerovka. Číst jsem je sice nikdy nezvládal, ale Robert Mitchum se mi v roli Phila Marlowa líbil. Ale ani na detektivky se neumím dívat jako na nějaký celek, v němž - pokud je člověk trpělivý - se všechno vyřeší. Dívám se na ně spíš jen jako na sled lepších či horších obrazů; mylsím, že ty lepší zde převládly. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná adaptace patrně nejslavnějšího Chandlerova románu. Mitchum sice není Boothe (který mi vždycky připadal jako Marlowe nejlepší), ale své role se zhostil s tím správným výrazem detektiva drsné školy. Jeho Marlowe je patřičně houževnatý, ironický a hlavně vždy jednající podle svých morálních zásad. A tak to má být. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony a kameru jsem si bohužel z letité dabované VHSky musel trochu domýšlet, ale jelikož mám rád noirovky i Chandlera a tenhle kousek jim rozhodně nedělá ostudu, mj. díky stylové hudbě, úsečně napsaným dialogům a typově trefenému obsazení vedlejších rolí, nevidím důvod s hvězdičkami skrblit. ()

me_george 

všechny recenze uživatele

Mitchum teda trochu moc starý na tuto roli už je, ale jinak film vcelku šel. Atmosféra OK. Problém jako se všemi adaptacemi chandlerovek a vůbec knih obecně - moc se vynechává, moc se spěchá. Aspoň že konečně krev je vidět a obecně realističnost hereckého projevu se v roce 1975 blíží tomu, o čem drsná škola byla. Vždycky jsem měl problém se spojením hardboiled school a film noir. Hardboiled school = realističnost, drsnost, syrovost. Filmy 30.-50. let (a proto bohužel i všechny noiry) = přehrávání, vzdychání, postavy hroutící se k zemi jako loutky, bez kapky krve. V tomto má tento film vcelku navrch a proto hvězdička navíc. Celkově za 4*. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Román jsem nečetl, a i kdyby, ... porovnávat, myslím, není na místě. Ovšem atmosféra a hudba tohoto filmového zpracování mě osobně příjemně překvapily. Obsazení v jednotlivých rolích je pro mě nadmíru přijatelné a stáří herců je zvolené přiměřeně stáří literární předlohy. Zkušené "tvrdé detektivní chlapíky" té doby v Americe přece snad ani není možné si představovat jako mladíky nadupané zkušenostmi a drsností. Vždy platí: naše vlastní představivost při čtení jakékoliv literatury je poněkud odlišná od představivosti scénáristy a režiséra, kteří se snaží o vyjádření ducha a atmosféry té které knihy ve svém filmovém zpracování. A je to pak o tom, jak moc nebo málo se naše představivost shoduje s tou jejich a nakolik se přizpůsobíme. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Robert Mitchum si roli Philipa Marlowa zopakoval o tři roky později ve snímku Hluboký spánek (1946). (Terva)

Reklama

Reklama