Reklama

Reklama

20. 4. 1814, Fontainebleau. Napoleon Bonaparte je po porážce u Lipska donucen svými maršály k abdikaci a nucenému vyhnanství na ostrov Elba. Odtud se ale po necelém roce vrací a nastává období posledních sta dnů jeho vlády. Období bouřlivé, které začalo obnoveným slibem věrnosti jeho bývalých vojáků, pokračovalo vyhnáním krále z Paříže a skončilo rychlým tažením do Belgie a závěrečnou osudovou bitvou u Waterloo. Italský koproducent snímku Dino de Laurentiis pojal záměr zadat tuto látku právě režisérovi Sergeji Bondarčukovi po zhlédnutí jeho velkolepého zpracování Vojny a míru – a Bondarčuk nezůstal své pověsti nic dlužen. Historicky věrné zpracování, epická výprava, dokonalé kostýmy, skvělý hudební doprovod Nina Roty a hlavně 17 000 statistů ve strhujícím zpracování samotné bitvy činí ze sledování tohoto filmu-monumentu skutečný zážitek. (Česká televize)

(více)

Diskuze

hrochopier

hrochopier (hodnocení, recenze)

Pobavil ma komentár Slashera, body dole za to, že ten, kto nie je historicky zorientovaný má problém. Holt, tento skvost má cez 50 rokov, čo sa niekedy bralo ako všeobecné vzdelanie, je dnes hardcore pozerateľnosť. Bohužial.

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Film má v současné podobě 2 hodiny a pár minut. Původně byla i rozšířená 4 hodinová verze filmu, ve které je více zobrazen nejen  průběh bitvy u Waterloo ale i podrobněji u Ligny. Ve filmu je několik historických omylů, jedním z hlavních  je, kdy pruské vojsko přijde na bojiště v samém závěru dne a takřka jednou ranou změní výsledek a ukončí bitvu. Ve skutečnosti se Prusové  vloží do bitvy mnohem dříve a začnou vázat na sebe část francouzských sil. Později ale příchod dalších Prusů  položí Francouze na kolena a rozhodne průběh bitvy.

kkarx

kkarx (hodnocení, recenze)

Děkuji za zajímavé info. Steiger byl v roli opravdu fantastický.

 (hodnocení, recenze)

Takové filmy se natáčely v SSSR za dob mého mládí (v době kulturního temna). "Totalita a cenzura" má někdy svoje výhody. Například nás ušetřila seriálů typu Křehké vztahy a Ordinace v růžové zahradě. Za takové zrůdnosti by za socialismu byli tvůrci (zaslouženě) odesláni na Sibiř. :-) (náznak humoru). Pokud budu za tento komentář zavřen za propagaci totalitních režimů, budu si to pokládat za čest. Cituji z komentáře PaRi s kterým se naprosto ztotožňuji: Další NEJ filmu Waterloo - realistické vymodelování bitevního pole 1:1. Bylo jasné, že točit tuhle rekonstrukci bitvy přímo u Waterloo, je zhola nemožné, a nemožné to bylo i kdekoliv jinde - vyjma tehdejšího SSSR. V rozdělené Evropě železnou oponou nebylo možné přesouvat kontingent 23 000 ruských vojáků. Krajina u Waterloo se tedy postavila na Ukrajině. Dva měsíce jezdily nákladní vozy a vršily kopec Mont-Saint-Jean, na kterém stál Wellington. No a protože Bondarčuk byl perfekcionalista a chtěl věrohodně natočit známou skutečnost, že Wellington poschovával pluk Skotů ve vzrostlém obilí, jako překvapení pro útočící Francouze, obílí se zasadilo a se záběry této části bitvy se čekalo až dozraje. Předtím byl ještě celý uměle vytvořený kopec zatravněn. V měřítku 1:1 byl také postaveny dvorece Hougoumont, Haie Sainte a Belle-Aliance, o který se po celou bitvu sváděly urputné boje. Je historicky notoricky známou reálií, že Napoleon prohrává bitvu v okamžiku, kdy na bojiště místo očekávaného Napoleonova Maršála Grouchyho překvapivě dorazí Prusové, které tento Maršál měl pronásledovat. Jen odborníkům je pak známo, že Prusové se na bojišti zjevují vyjíždějíce z lesa. Bylo tedy, i s kořeny a za pomoci vojenských vrtulníků, vytrháno cca 1500 jehličnanů a tento les z nich, opět pomocí vrtulníků „vysázen“ na modelu bojiště u Waterloo! Inu mocná a hlavně finančně bezedná sovětská kinematografie. A nyní další lahůdky. Někdo v komentářích k filmu se vyjádřil že Rod Steiger, jako Napoleon, ni moc. Opak je pravdou! Napoleon v podání Roda Steigera je považován za vůbec nejlepší ztvárnění této postavy, dodnes nepřekonané. Steiger měl životní sen si právě Napoleona zahrát a proto přímo řičel nadšením, když mu tuto roli Bondarčuk nabídl. V té době však už měl podepsanou smlouvu na nějaký TV seriál. Okamžitě ji vypověděl, což ho stálo nemalé peníze. Kdo něco ví o Napoleonovi, musel jej v podání Steigera mít přímo před očima jako živého. To nebyla postava z většiny dnešních takyhistorických filmů, kdy vidíte jen současníky oblečené do kostýmu a máte spíš pocit, že jste na maškarním plese. Steiger měl Napoleona dokonale nastudovaného!

Vitoraz

Vitoraz (hodnocení, recenze)

Ahoj nazdar nejni tady nějakej fanda do podobnýho tipu filmu jako je tenhle...Napoleonské války,Koloniální Anglie nebo Anglie všeobecně moc dík za rady a tipy mějte se.

LEE04

LEE04 (hodnocení, recenze)

Tak tenhle film plně splňuje co se mě líbí na ztvárnění té doby......uniformy,..ta paráde marš....nadšení obyčejných vojáků....i když to asi ve skutečnosti hlavně u francouzké armády platilo u staré gardy..ti by pro Napoleona potili krev....a až mě jich byli líto když je kosili salvy u Waterloo..asi jsem divný ale v téhle bitvě jsem fandil francouzům...............p.s.nebejt těch zatracených prušáků,kdo ví jak by to dopadlo..

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama