Reklama

Reklama

Byla jednou pěkná banka a několik zločinců, kteří ji chtěli vyloupit... Lupič Dee Bishop a jeho banda se pokusí vykrást banku v městečku Val Verde. Šerif Johnson však muže zajme a soudce je za jejich zločin odsoudí k smrti. Když se v blízkém San Antoniu o chystané popravě dozví Mace Bishop, rozhodne se mladšího bratra zachránit za každou cenu. Na cestě do Val Verde si proto počká na kata, jenž má vykonat rozsudek. Právě od něj si „vypůjčí” šaty a v přestrojení pak odsouzencům pomůže utéct přímo zpod šibenice. Jako rukojmí si s sebou Dee Bishop vezme krásnou Marii Stonerovou, do níž je zamilován stárnoucí šerif July Johnson. Bude to on, kdo povede trestnou výpravu za uprchlíky, kteří mají namířeno na území texasko-mexických hranic, kde neomezeně vládnou tlupy banditů, tzv. bandoleros... Slavný western natočil klasik amerického filmu Andrew V. McLaglen (Shenandoah). Působivost příběhu stojí na hereckých výkonech hlavních představitelů: James Stewart v roli Mace Bishopa, Dean Martin jako jeho povedený bratříček Dee, Raquel Welchová v úloze Stonerové a George Kennedy v postavě stárnoucího a tvrdohlavého šerifa Johnsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

Martin741 

všechny recenze uživatele

V sestdesiatych rokoch 20. storocia este Western rozhodne nebol mrtvym zanrom, coho dokazom moze byt napriklad aj dolarova trilogia Sergia Leoneho, alebo hoci aj tento film Bandolero. Filmu suverenne vladne James Stewart, ktory mal dostatok hereckeho talentu na to, aby dokazal film utiahnut aj sam. Hoci uz v 60. rokoch prestaval byt divacky zaujem o Stewarta /predsa len, prerazil Eastwood s dolarovou trilogiou, Newman so svojim Cold Hand Luke ..../. Ale ked sa k Stewartovmu megatalentu popridavaju mena ako Dean Martin, Raquel Welch, ide hned o kvalitnu podivanu. Dej nema zmysel riesit, je to klasicky western se vsim vsudy, a dost sa v nom zmazava rozdiel dobro/zlo. Postavy su obycajni ludia, ktori su dokonca aj zranitelni /prec zacinaju byt casy Johna Wayne-a a jeho absolutnej nezranitelnosti/. Vysokonadpriemerna westernova jazda, ktoru mozno fundom Jamesa Stewarta len odporucit. 95 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Morálne to nie je zrovna úplne v poriadku, keďže tu máme dvoch antihrdinov minimálne nepriamo zodpovedných za nejaké tie nevinné mŕtvoly, ktorí sú nám postupne sprostredkovávaní ale ako sympaťáci, čo sú len obeťami okolností. Na túto hru som ale nakoniec pristúpil, za čo môžu za prvé herci, za druhé vysoká zábavnosť snímky a za tretie dobre vypointované finále, kde sa tvorcom podarilo oblúkom vyhnúť tomu najlacnejšiemu rozriešeniu zápletky. Stewart je tu už na prvý pohľad v tesne preddôchodkovom veku, o to viac mu ale táto rola pristane. Máme tu hneď štyri veľké herecké esá a v spojitosti so slušným tempom filmu ide o veľmi solídny, nie zrovna tradičný western, ale zase o žiaden revizionizmus ako od Peckinpaha nejde. ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Správní muži v roce 2019 sledují starý westerny! A teplouši chodí do kina na marvel filmy! A jakej je to vlastně film? Je to akční honička - road movie - kde se situace mezi šerifovou bandou a lupiči několikanásobně otočí nohama vzhůru. A nakonec přijde "vichr z hor" - přestřelka s bandity, kde všechny už nepotřebné postavy vyjdou postupně z úkrytu na prostranství a nechají se proděrovat. Takže zdánlivě taková blbost. Nicméně je tu jedna důležitá příběhová linka: šerif, který se po celý film snaží sbalit Raquel Welch. Šerif je v tomhle filmu napsanej jako ten největší simp a captain Save-A-Hoe, co kdy kráčel světem. Důležité je to tím, že je to hlavní hnací silou celého příběhu, a pak tím, že kvůli tomu skoro všichni šerifovi muži zemřou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poměrně rutinní westernová story a v ní skrytá milá bratrská romance mezi jedním, co "věří v dobrotu bližního svého" (Stewart) a druhým, co žil až příliš dlouho plytký život psance (Martin). Ti krom snění o Montaně koketí (jak jinak) s postavou Raquel Welch, která zůstává až příliš oblečená. V průběhu filmu putujeme z Val Verde kamsi za hranice Mexika, do města duchů v krajině banditů, což s sebou nese nějaký ty krásný pouštní scenérky. To plus charisma hlavní herecké trojice, příjemně to ubíhá, nic velkýho (třeba extra logiku) v tom nehledejte. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stockholmský syndrom není pohlavní nemoc, takže se načesaná ex-šlápota Raquel Welch může stát středobodem zájmu. Šerif George Kennedy chce vniknout, ale nemůže, desperát James Stewart může, ale nechce a jeho brácha Dean Martin chce, ale bojí se zeptat. Do toho zmínky o rudokožcích a krvežízniví znásilňovači, co mají na vlajce červenou, bílou a burritos. Western bílý jak kápě Velkého čaroděje, který se na sklonku šedesátých trochu snažil o nějakou inovaci v žánru a nyní by už neměl prostor.. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Príbeh sa odohráva v malom mestečku zvanom Val Verde. Fiktívna krajina s rovnakým názvom figuruje tiež vo filmoch Komando (1985) a Smrtonosná pasca 2 (1990). (m.a.t.o.)
  • Film sa odohráva po občianskej vojne, no bankovky, ktoré trčia z Bishopovej (James Stewart) tašky, pochádzajú z 20. storočia. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v dedine Alamo, ktorá bola postavená pre natáčanie rovnomenného filmu z roku 1960. Natáčalo sa tiež v Brackettville, štát Texas. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama