Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Film o jednom celoživotním smolařovi byl příjemným překvapením, z obrázků film vypadal tak trochu odpudivě a nevlídně. Ale opak je pravdou — ano, nemůžu říct, že by ty plastelínové figurky byly nějak krásné, ale film je to pozoruhodně vtipný a tragikomický, od začátku mě dokázal naladit svým humorem. Harvie je smolař a smůla se mu lepí na paty a někdy jí jde naproti doslova čelem, vypadá trochu jako retardovaný Homer Simpson a podle internetových zdrojů je i částečně autobiografický. Adam Elliot, autor snímku, o pár let později natočil stejnou technikou celovečerní (a povedený) film Mary a Max. [Oscary 2003] ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Fakt 914: "Alkohol může způsobit opilost a nahotu." Skvělé a nápadité. Příběhy Adama Elliota jsou podávány tak osobitě, neotřele a krásně, že se tomu ani nechce věřit. Trošku naivní, trošku šílené, trošku halucinogenní, trošku naturální, ale uplně bombové. Humor a drama lépe skloubit nelze. ()

Reklama

Narghille 

všechny recenze uživatele

Co říci k tomuto šestnáctiminutovému Elliotově plastelínovému animáku -- předchůdci Mary a Max? No, máte-li rádi filmy nebo příběhy o lidech, kteří nejsou nijak výjimeční, kteří nikdy nezachrání svět před katastrofou a nikdy nepřijdou s geniálním řešením v extrémně vyhrocené situaci -- tak se podívejte na tento animáček. Hlavním obsahem tohoto dílka je celý život H.Krumpeta, který trpí Turetovým syndromem -- víc netřeba říkat = ) Určitě vám tento film nezmění pohled na vlastní život a pravděpodobně vás ani nezasáhne hlubokou filozofickou myšlenkou -- ale zcela jistě se u něj alespoň jednou pousmějete a koneckonců 16 minut ironického humoru nikomu neublíží . Můžu jen doporučit = ) ()

unagi 

všechny recenze uživatele

Predchodca Mary a Max...ked Vás napadne niečo dobré a vy to sprostredkujete...potom zistíte, že je to výnimočné a chcete ten istý nápad roztiahnuť, preformovovať, spraviť väčšiu reklamu...proste dotiahnuť do konca čo som pred pár rokmi nedotiahol ako som mal. S toho vznikol mary a max a možno toto celé si len myslim JA. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Roztomilý optimistický animák plný cynismu a černého humoru. Popisuje život jednoho trošku mentálně narušeného poláka který emigruje do Austrálie a o tom jak mu život moc nepřeju a připravuje mu jednu pohromu za druhou. Vše doplňují nezbytná FAKTA která Harvie vypozorovává ze života a fingují vlastně jako jeho životní zkušenosti. Příjemný snímeček pro každodenní chvíli... "Život je jako cigareta,vychutnejte si ho až do konce..." ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama