Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

swamp 

všechny recenze uživatele

Harvek Milos Krumpetzki - polský chlapec, jehož životní eskapády od narození až do pozdního věku svým typicky cynickým způsobem načrtl režisér Adam Elliot - tentokráte mu byl odměnou i Oscar. :) Něco tak příjemně neveselého (ale vtipného) jsem už dlouho neviděl.. doporučuji. ;) "Fakt 1034: Life is like a cigarette. Smoke it to the butt." ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Milý pěkný filmeček, s příběhem obyčejného člověka, vyprávěný s lehkostí a vtipem. Jak neuvěřitelné věci se stanou a přitom jsou úplně normální a reálné. Zvláštní pocit z filmu je, že sled událostí je velmi nepředvídatelný a i přes to víte, že něco takového se může stát a přemýšlíte, jak může někdo něco takového vymyslet! A autobusová zstávka, joooo! ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na Elliotovy zhruba pětiminutové snímky o členech rodiny - strýčkovi, bratranci a bratrovi, jen je zajámavější a působivější. Nese se ve stejném duchu vyprávění životního příběhu zdánlivě prostého a obyčejného člověka. Ve skutečnosti je jejich život vnitřně nesmírně bohatý, na místě je přirovnání k Forestu Gumpovi. Příběh přináší nejen příjemnou, trochu melancholickou atmosféru, ale i mnoho pousmání a zamyšlení nad vlastím životem. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Posledná myšlienka bola pekná, inak na Harviem nevidím nič, čím by som ho mal radiť k nadpriemeru. Dávam prednosť minisérii Uncle,Brother,Cousin, ktorú má tiež na svedomí Adam Elliot a je jasné, že práve odtiaľto čerpal inšpiráciu pre tento filmík a mal som niekedy pocit, akoby vykrádal sám seba... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama