Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velice prostoduchá agitační komedie, natočená na počátku 50. let, zachycuje s humornou, ale přitom nabádavou nadsázkou třídní boj, který zachvátil i slovenskou dědinu, když se začala zakládat zemědělská družstva. Do jejich obětavého budování se zapojili všichni pokrokově smýšlející rolníci, občas se vyskytl i nějaký váhající střední zemědělec, ale nakonec se překonaly všechny problémy a vše dobře dopadlo. Přirozeně se ukázalo, že za všechny potíže mohou místní záškodníci, nadutí a chamtiví vesničtí boháči, jak se tehdy říkalo. Slovenským filmařům dokonce vyrazil na pomoc Bořivoj Zeman, pověřený funkcí uměleckého poradce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Komédia v službách ideológie tematizujúca kolektivizáciu na slovenskej dedine, nemá dnes veľkú šancu osloviť diváka. Expozícia a stred sú vcelku pozerateľné, no posledná štvrťhodinka v znamení infantilne patetickej propagandy zaraďuje tento film k zaslúženému podpriemeru. Pozitívne hodnotím herecký výkon pána Eugena Stollmana alias hlavného záporáka, buržuja Omastu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl, o nic nepřišel. Pro dnešního českého diváka již jen málo známé tváře kdysi významných slovenských herců (povšimneme si snad jen mladého Ladislava Chudíka). Příběh, v němž se tříská bandaskama, mluví se o mlíku, třeskutě nevtipný humor se točí kolem kozy, to vše zaštítěno schématem o dobrých chudých a zlých bohatých. ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Vaše kone dávno nebudú na svete, keď naše Zetory budú sviežo behať!" Kolektivizácia v dedine postupuje, zostáva ešte pár nerozhodnutých menších gazdov, no hlavným protivníkom je komicky spupný a plešatý kulak Stollmann. "Ja si robím ako je mne dobre!" "A my zas tak, aby bolo dobre všetkým poctivým!" Okrem družstva odmieta aj mechanizáciu a elektrifikáciu, ktorú ako motorizovaný Prométeus z mesta dotiahol miestny rodák Filčík. "Čo mi tu osvetľujete, keď som vás o to neprosil!?" "Aby sme vám lepšie videli do hrnca!" Pokrok ale postupuje, čoho dôkazom je aj uvedomelá, svadbe vzdorujúca a kontingenty tajne plniaca kulakova dcéra Prechovská, aj vďaka ktorej vychytralé plány nevychádzajú. "Vidno, že žijete v starom svete, pre hlúpu sliepku by ste si aj oči vyškriabali!" Trochu teatrálne zahratá družstevnícka komediálna agitka, disponujúca nie príliš sofistikovaným humorom, ktorý väčšinou spočíva v tom, že niečo zožerie koza, niekto spadne z koňa, Jariabkovi vylejú za krk pivo alebo ho sekne v krížoch. "Jožo, lopatu stískaj, natruc zlým jazykom!" Dedinská mládež sa pravidelne zgrupuje, za hromadného spevu a zvukov harmoniky brigádnicky pracuje a potom tancuje, čoho sa rád zúčastňuje bodrý ujko Zachar, ktorý je síce reálne od mladice Prechovskej starší len o 3 roky, no podľa scenára minimálne o 30. "A teraz už bez prekážky uskutočníme jednotný osev!" "Poďte orať! A to hneď!" Napriek všetkým výhradám pobavilo za tri rezačky pod výfukom. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Místní boháč Fantomas alias Kožak se pokusí pomocí geniálního plánu zvrátit založení JRD a ještě k tomu dobře provdat hezkou dcerunku za místního špekouna s vizáží chovance pomocné školy. Samozřejmě ostrouhá a se špekounem se nakonec ještě popere. V připravovaném pokračování Kozie mlieko 2 měl již procitnout, vstoupit do strany a hrát předsedu JRD. Lackovič jako super rozesmátý čeledín. Krásné písně i taneční vystoupení. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Soudruzi agitovali komédiou a musím uznať, že sa im to aj podarilo, lebo si vybrali za príznačného Omastu herca Stollmanna, ktorý svojim zjavom, mimikou a prejavom znamenite stvárnil neprajníka v konflikte so zakladateľmi družstva, no treba uznať, že jeho výraz bol prepálený či teatrálny... i keď aj v iných filmoch tak na mňa pôsobil. Zvyšok hercov hrá ťažko silene, teatrálne. Dá sa na tom pobaviť, len hlavná myšlienka - či zlomia sedliaka, ktorý drží klin medzi poliami, na svoju stranu družstevníci či Omasta - je nedotiahnutá. Omasta ho ešte v závere mal v hrsti, spracovaného kvôli synovi a Omastovej dcére, no ten aj tak pristúpil na ponuku družstevníkov. To veľké nadšenie čeriace sa v tvárach ľudu už v roku 1950, to je erupcia radosti socialistického človeka, ťažký kaliber propagandy. ()

Zajímavosti (8)

  • Film robil reklamu vznikajúcim roľníckym družstvám. V snímke to bolo zosobnené v roli Omastovej dcéry, ktorá družstvu dobrovoľne darovala kravy. (Biopler)
  • Meno hlavnej postavy Omastu je vybrané príznačne. Meno odkazuje na fakt, že vie kedy „podmastiť“. (Biopler)
  • Názov filmu má byť synonymom úpadku hrdého gazdu. Musí prísť o svoje voly, aby bola zobrazená smiešnosť z hľadiska komunistického odkazu na rozorané medze a na spoločné hospodárenie, resp. kolektivizáciu. (Biopler)

Reklama

Reklama