Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Kvůli zmíněným potížím na Aljašce byly v Hollywood's Pan Pacific Auditorium vyrobeny přesné kopie všech čtyř lokomotiv, s nimiž druhý štáb mohl pracovat. Byly vyvedeny do všech detailů interiéru, kde dokonce pracovaly rychloměry, repliky měly věrohodný systém propojení, ba souhlasilo i umístění a počet nýtů na pláštích. (Robbi)
  • Natáčení probíhalo při běžném provozu po trati, což způsobovalo značné potíže a zpoždění. Jak uvedl koordinátor druhého plánu Ted Hewitt, museli filmaři často využívat vleček, aby uvolnili trať skutečným vlakovým soupravám. Z tohoto důvodů měl Alan Hume pro každý záběr k dispozici tři kamery, aby získal co nejvíc materiálu, než štáb bude muset udělat místo jinému vlaku. (Robbi)
  • První lokomotiva nebyla nikdy poškozena – srážka byla pro film kašírovaná a stroj dostal přesvědčivé „maskování“. Tento typ lokomotiv byl původně navržen pro potřeby armády USA a měly mít možnost se přizpůsobit různým rozchodům kolejnic v Evropě pro případ válečného konfliktu. Dvacet let byly zavřeny ve skladu, pak jich třináct odkoupila Alaska Railways. Protože jejich údržba byla značně náročná, byly vyřazeny z provozu v roce 1984. Stroj s identifikačním číslem #1605 „hrající“ ve filmu byl bezprostředně po jeho dokončení sešrotován. (Robbi)
  • Štáb využil montanské staré zařízení Deer Lodge. (ČSFD)
  • Jon Voight si nechal upravit nos, aby byl jeho výraz dostatěčně „vinný“, nosil falešné zuby a jeho nápadem byl Mannyho knír. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 1985 v New Yorku. (ČSFD)
  • Ve filmu zazní, že vlak jede na plný výkon všech lokomotiv. Součet výkonu 4 lokomotiv činí celkem 7 500 koňských sil, což je přibližně 5 600 kW. (tulakfelix)
  • Zadní lokomotiva, v níž Manny (Jon Voight) a Buck (Eric Roberts) cestují na začátku, je typu EMD GP7, třetí lokomotiva také GP7, druhá s odlišnou kapotáží bez lávek je EMD F7, přední lokomotiva je nejnovější a nejsilnější EMD GP40. (tulakfelix)
  • Vlak se skládá ze 4 čtyřnápravových diesel-elektrických lokomotiv výrobce Electro-Motive Division (EMD), patřícímu pod koncern General Motors. Lokomotivy EMD mají přeplňované dvoutaktní dieslové šestnáctiválcové motory. Starší GP7 a F7 mají motory přeplňované zastaralým Rootsovým dmychadlem, tyto lokomotivy disponují nejvyšším výkonem 1 500 koňských sil, novější GP40 má 3 000 koní a motor přeplňovaný turbodmychadlem. (tulakfelix)
  • Danny Trejo původně pracoval na natáčení jen jako boxerský trenér Erica Robertse. Když jej režisér Končalovskij uviděl v akci, hned mu nabídl malou cameo roli vězně, s nímž se Roberts utká v boxerském zápasu. Žák tak na plátně porazí svého učitele. Trejo se s Ericem po dokončení filmu zpřátelil a fyzicky ho připravoval i pro několik dalších rolí. (Vojcl)
  • Eric Roberts před natáčením několik měsíců cvičil, aby nabral svalovou hmotu. (džanik)
  • Obie Weeks byl v době natáčení zaměstnancem Aljašských drah. Roli ve filmu dostal, protože byl současně ctižádostivým hercem. (džanik)
  • Marlon Brando film ve svém životopise vyzdvihl a uvedl, že se v určitých věcech ztotožnil s postavou, kterou hrál Jon Voight. (džanik)
  • Pilot vrtulníku, Richard Holley, zahynul během natáčení při letecké nehodě a film je věnován jeho památce. (džanik)
  • Během přípravy na roli Mannyho strávil John Voight nějaký čas s vězni ve vězení San Quentin. S některými pak udržoval léta kontakty. (džanik)
  • Aljašské dráhy (Alaska Railroad) si vymínily, že název společnosti a její logo se ve filmu nesmí nikde objevit. (džanik)

Reklama

Reklama