Reklama

Reklama

Dramatický příběh lásky se odehrává v 16. století v Benátkách. Veronica a Marco se do sebe bláznivě zamilují, Marco je však povinen najít si ženu vysokého postavení. Aby si Veronica vydobyla vliv a bohatství, rozhodne se stát kurtizánou. Netuší však, že její rozhodnutí jí přinese nejen velkou lásku, ale také zoufalství a bezmoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (155)

numi 

všechny recenze uživatele

Nevím kde začít. Nesmysl, vím. Fantastická výprava a dokonalé kostýmy se daly očekávat, ale to co předvádí Catherine McCormack je prostě úchvatné. Ve Statečném srdci okouzlila Mela Gibsona natolik, že jí dal roli své životní lásky (té první z nich). A já si říkal proč? Čím ho uhranula? A tady je vysvětlení. Stejně jako uhranula jej, uhranala i celé "Nebezpečně krásné" Benátky. A divák tomu příběhu bude věřit... Větší reklamu její výkon nepotřebuje. V jejím stínu tak trošku nezaslouženě zůstávají dva pánové, Rufus Sewell a Oliver Platt, kteří zaslouží také absolutorium. Ostatně, stejně jako hudba. Od insrumentálních oslavných melodií po skromné zamilované melodie hrané na dvě kytarové struny. Příjemné překvapení z jednoho z vrcholných období bohémských Benátek. Vřele doporučuji. [srpen 2006] ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak. Romantika, poezie, drama, všechno na vysoké úrovni, bez kýče, sledované z benátských gondol. Nemám filmu co vytknout, prožívala jsem s hlavní hrdinkou každou minutu. Jen málokomu v historii jsem tolik přála lásku a naplnění jako Veronice a Marcovi. A závěrečné slzy (moje) byly hodně upřímné. ()

Reklama

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Příjemný příběh, nádherná výprava, škoda jen, že v některých chvílích upadá do filosofování a hrdinských proslovů. Možná by bylo i přijatelnější napsat inspirováno skutečným životem Veronicy Franco, než pravdivý příběh V.F., a pak ji obrat o manžela, děti etc. Ale to by se už odchýlili od romantického žánru, který se zas tak nevyvedl. Ano bylo tam pár krásných scén - pohledy do očí, loučení, ale nebyla tam taková, abych si ji uchovala v paměti, nebo si ten záběr chtěla pustit znovu. Zpracování, které rozhodně neurazí, ale až na kostýmy nenadchne. - Po delší době přehodnucuji a přidávám jednu hvězdičku - jsou tam dobré scény tj. momenty, kdy si Veronica drží Marca od těla. ()

Pasifae 

všechny recenze uživatele

Veronika tam něco mlela o pekle, v kterém žijí ženy její doby, ale osobně si umím těžko představit větší peklo, než načančanou nudu, kterou tenhle a podobné pseudohistorické a pseudodramatické filmy, které se dají shrnout slovy "kostýmy, kozy, kordy" (a to tam vzdor tématu těch koz zrovna moc není, aby si snad divák nemrava nemyslel, že si přijde na svý, holt puritánští Amíci v celý svý nekráse), představují v křišťálově čisté podobě. Prázdný postavy, prázdný kecy a spoustu mizerných nebo aspoň mizerně přeložených veršovánek nemůžou výstavní kostýmy a lokace zachránit, herci se moc nepředvedli, příběh se tváří náramně šokantně, ale není to nic jinýho než miliónkrát omletá červená knihovna o dvojce, co nemůže být spolu hlavně vlastní vinou a nemůže být bez sebe, protože... protože to tak scénárista vymyslel, větší chemii, než mají mezi sebou McCormacková a Sewell, totiž najdete i v učebnici anorganické chemie pro sedmou třídu, a hlavní hrdince to dvakrát nesekne. Co taky chtít po blondýně a ještě k tomu obarvené. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Farebné Benátky a luxusné prostitútky, ktoré zapľnujú rozkošou chute veľavážených benátskych šlachticov. Síce to nenudí, ale na druhej strane mi to ani neprišlo niečim extra zaujímavé. Možno s výnimkou záverečného inkvizičného súdu, ktorý to ťaha vyššie z priemeru - a pomohlo by, ak to nekončil happyendom. Štastne žily, až kým nepomreli, medzitým zo svojich ženských potomkov isto-iste stihli urobiť ďalšie a ďalšie kurtizány. Pritom spracovanie je fajn a ani herecky to nie je zlé, páčili sa mi hlavne Oliver Platt a netradične necudná Bissetová. Škoda, že sa tvorcovia nezhmohli na epickú bitku s Osmanmi a riešili to krátkym dejovým skokom či na prenikavejšiu sondu do vtedajšej politiky. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Bolognetti (David Gant), ktorý súdi Veronicu (Catherine McCormack) hral podobnú úlohu vo filme Statočné srdce (1995), kde súdil Williama Wallacea (Mel Gibson). Catherine McCormack hrala v tomto filme Gibsonovú manželku. (MikaelSVK)
  • Catherine McCormack a David Gant se setkali již při natáčení filmu Statečné srdce (1995). David Gant měl v obou filmech dokonce podobnou roli soudce. (Mayandra)
  • Alternatívny názov filmu vo Veľkej Británii The Honest Courtesan pochádza z výrazu „cortigiana onesta“, ktorý označoval kurtizánu, ktorá, hoci sex mohol alebo nemusel byť súčasťou jej povinností, bola platená hlavne za to, aby bola spoločníčkou za intelektuálnu stimuláciu a/alebo jej básnický či hudobný talent. (Arsenal83)

Reklama

Reklama