Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (451)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nejhorší zfilmovaná třicetidenní autodestrukce, kterou jsem zatím viděl. Sice je Morgan Spurlock pašák, že snědl tolik Big Macků, ale plně nechápu co tím chtěl dokázat, když každý rozumný člověk ví, že stravovat se ve Fast foodech dělají jen sadisti, ale jako antireklama proti McDonald's zajímavý počin, který má v dnešní době medií asi větší hodnotu, než letáky a demonstrace. Film ukazuje v reálném čase, reálnou kvalitu a kvantitu potravin ve Fast foodech, jejich následky na zdravý a způsob jakým jsou prezentovány a propagovány, ale také na potravinářský trh a školní stravu u Strýčka Sama. Velmi drsný, ale efektivní způsob jak ukázat na problém, který netíží jen Ameriku, ale celý svět. I'm Lovin' It ()

anais 

všechny recenze uživatele

Morgan Spurlock se rozhodl po 30 dní snídat, obědvat a večeřet u McDonalds, aby na vlastní kůži zjistil, jaké účinky má pravidelné stravování ve fast foodech. I když se na povrchu tváří jakoby stál na straně všech těch jedlíků, kteří zaviněním fast foodů ztloustli, pod povrchem se skrývá problém trochu větší. Toho se však Spurlock jen letmo dotýká, a sází spíš na pobavení diváka, které spočívá v požírání burgerů, zvracení z auta a nepříjemném tlaku na prsou... (tedy tak trochu styl Jackass, ale má to nějakou myšlenku, a humor podstatně různorodější) Je přece otázkou volby každého člověka, jestli se nají tam, nebo doma. Dost varovně však působí vliv reklamy na malé děti. Narozeniny s klaunem jsou snem každého caparta! Kdyby však celý svět ovládli fast foody se svíčkovou, tloustlo by se jistě obdobně. K tomu by se ovšem pilo pivo – nejen, že by tedy všichni měli panděra, ale byli by i permanentně opilí! Spurlockův „dokument o pustošení vlastního těla“ je skvělá zábava, řekne vám i nějakou tu zajímavost, ale od skutečného dopadu na psychiku tlouštíků ho odvrací důraz na rychlý spád a subjektivitu pohledu. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Chudák chlap. Původně jsem se chtěl rozepsat o mém vztahu k Mekáči, ale koukám, že to už spousta lidí udělala za mně (aka byl jsem tam jednou a nic tak bez chuti jako hambáč jsem nejedl, nikdy více)... Začala ale ve mně hlodat myšlenka - pořídit si krokometr, protože mě zajímá, kolik toho denně nachodím:) ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že vám z McDonaldu naozaj dokáže v priebehu pár mesiacov narásť pekné sádelko, aj keď sa zrovna nemusíte napchávať len DoubleQuaterPoundermi a BigMagmi...sádelkový efekt vám za pár mesiacov vyčaria aj zeleninové šaláty s kvázi nízkotučnými dresingami, zmrzlinové milkshaky a mcdonaldové nízkotučné jogurty s medovými vločkami, keď ich máte na dennodennom jedálničku skoro každý deň v priebehu dvoch mesiacov...bola som v Amerike, dokonca som mala tú “česť“ každý deň obsluhovať pár stálych milovníkov McDonaldu, ktorí nevyzerali tak, ako nám to ukázal práve dokument Super size me... Morgan Spurlock podľa mňa veľmi jednostranne sprostredkoval realitu McDonaldového kalorického nezdravého jedálneho lístka. Myslím, že je to viac o životnom štýle američanov a nie o chybe v sieti potravinových produktov... Drvivá väčšina američanov má dve zamestnania, minimálny čas a chuť na varenie teplých večerí, mnohí nemajú čas na upratovanie vlastného brlohu, či výchovu svojich detí. A práve potravinový priemysel prispôsobuje svoju bohatú ponuku na časovo nenáročnú prípravu jedál, ktorá ich spotrebiteľom vyhovuje. Je však otázne, čo bolo skôr: ŽIVOTNÝ upracovaný ŠTÝL američanov alebo druhá varianta-lenivý štýl američanov alebo FAST FOODY? Napadlo ma, že by bolo vhodné pozvať Morgana na Slovensko a v priebehu mesiaca ho napchávať klobásou, slaninkou, údenými špecialitkami, dennodenná pivná dávka, sem tam dajaká žinčica a zákalačkové špeciality, v pravidelných intervaloch ho vážiť, merať tlak, robiť krvné testy a podobné blabla.. Myslím, že konečný váhový efekt by bol porovnateľný s tým McDonaldovým...Myšlienka dávať pozor na to, čo dávame do úst možno nebola zlá, no dokument bol až príliž jednostranne zameraný, aj tie demagogické repliky , čo sa sem tam mihli – hrôza! Viem, že budem veľmi kritická, no celé to veľmi škrípalo, aj keď to má istú výpovednú hodnotu. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Martin Spurlock je tak trochu crazy... rozhodl se sám na sobě otestovat vliv stravování se u McDonald´s... Super Size Me je zajímavý dokument, který sice nepřinesl nic nového, ale na druhou stranu předvedl jasné důkazy o zhoubném vlivu fast foodů. Každopádně by to měl shlédnout každý, kdo dává přednost pohodlí a kdo se stal obětí mediální reklamy a hektického způsobu života... třeba potom trochu ubere plyn. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • I když Don Gorske již více než 40 let konzumuje denně hamburgery Big Mac, které tvoří většinu jeho jídelníčku, jeho váha i cholesterol jsou v normě. (Anetik)
  • Film byl nejúspějším dokumentem v historii, když ho uvedli v Austrálii. Za první dva týdny vydělal 800 tisíc US dolarů. (don corleone)
  • Eric Schlosser, který napsal "Fast Food Nation" odmítnul Spurlockovi rozhovor. Svolil až po natáčení, tak se aspoň objevil jako bonus na DVD. (don corleone)

Související novinky

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama