Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ano, lidí jsou krutá a odporná stvoření, která dokáží naplno využívat svou nadřazenost. A na kom ji využít nejlépe než na zvířatech, že ano... Doteď jsem již viděl dost dokumentů na toto téma, takže už jsem byl při sledování dá se říct ostřílenější a všechny ty obrázky mě tentokrát nevehnaly krev do žil a kudlu do ruky v takové míře. To nic nemění na faktu, že ty zrůdy, co vymyslely všechny "přístroje" na zabíjení zvířat by měli shořet v pekle, stejně jako všichni ti zamindrákovaní lidé, kteří si své problémy na zvěři v těchto sádkách smrti vybíjí. Nedivil bych se, kdyby polovina z nich byla vrahy lidí. Jakýkoliv soucit jim totiž schází. Co mě dostalo do kolen, tak svlékání lišek z kůže. Zaživa. Větší odporností je snad už jen zabíjení delfínů. Dokument samotný je dnes již notně zastaralý a já doufám, že tyhle praktiky již vymizely. Nejsem tak naivní abych si myslel, že zvířata jsou zabíjena "v klidu", protože to vždy bude stresující faktor, ale dá se to dělat humánněji. Dokud ale budou existovat fast foody a superkarkety, tohle masové šílenství neskončí nikdy. Kapitolou samu pro sebe je zabíjení zvířat pro radost (tímto zdravím všechny hajné a lovce) a užívání zvířat pro experimenty. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

U dokumentárních filmů jsem měl vždy problém s hodnocením. Jak s formou, jak s obsahem? Hodnotit dohromady, zvlášť? U Earthilngs je tenhle problém ještě vyostřenější. Formou toho totiž 95ti minutová stopáž moc nepředvede. Ano, jsou to jen šílené záběry poskládané za sebou s hlasem Phoenixe, ale tak nějak to slouží účelu. Neříkám, že to byl nejlepší dokument, ani nějak perfektně zpracované veledílo - nic z toho to není. Ale je to kopanec do hlav, který je potřeba. Pravdou je, že pokud tenhle dokument změnil byť jen jediného člověka, pak zaslouží chválu. Earthlings přináší poměrně velkou řádku faktů, které se hodí využít v jakékoliv debatě. Pravdou je, že se moc nezaobírá vysvětlováním "proč? kudy z toho? kam dál? vývoj?". A je to možná trošku škoda, ale na druhou stranu...on to asi nebyl účel tvůrců. Myslím, že účel byl "Do hajzlu, tohle se opravdu děje a je mi jedno, proč nebo co si o tom myslíte...chci vám to ukázat." V tom případě jde o perfektní a potřebnou šlehu do hlavy. Když pročítám ty negativní komentáře, abych se podíval i na druhou stranu barikády, pak přemýšlím i o přidání poslední hvězdy. Argument, že zvíře by mě taky snědlo nehumáně je zřejmě tím nejhloupějším. Jakožto lidstvo máme velkou možnost volby a nebudu ji zahazovat z důvodu, že zvíře by mě snědlo krutě, naopak by se měla využít. Neříkám, že souhlasím se vším, co Phoenix odříkává...zdaleka ne, nicméně dokument vyvolává diskuze a debaty a to je fajn. Poměrně často je před tvůrce předhazováno, že jde o staré záběry. Tady trochu nevěřím vlastním uším. Nejdříve se říká, že takové odporné věci se přeci nemohou dít. Když se najdou záběry, tak se začne říkat, že takové odporné věci UŽ se nemohou dít. a) nevěřím tomu, že už se nedějí a b) i kdyby už se neděly, je třeba dokola připomínat, za co jsme byli odpovědni. Nedá se u toho jíst ani maková buchta a navíc stejně všichni podvědomě tušíme, že tyhle šílenosti se dějí i teď. ()

Reklama

Jonash87 

všechny recenze uživatele

"Pokud by jatka měla skleněné stěny, každý by byl vegetarián." - asi tak. A tenhle dokument to bez nějakých příkras, naplno a jasně říká a hlavně ukazuje. Člověk vidí, jaké krutosti se dějí, ač si dost možná myslel, že to funguje nějak jinak. Budete mít co dělat, abyste nezavírali oči, jsou to neskutečné (v tom nejvíce možném negativním slova smyslu) věci. Film mě utvrdil v mém rozhodnutí přestat jíst maso a co nejvíce omezit i další živočišné produkty, což se mi už několik měsíců úspěšně daří. Přitom taky jsem rád žil v nevědomosti jako většina světa. A to je ten zásadní problém, který když nevyřešíme (= nezměníme přístup a myšlení), se nám jednou vrátí s plnou parádou. Proto je skvělé, že vznikl dokument jako tento, který nám pomáhá otevřít oči i mysl. Závěr je sice krapet natahovaný a věci již řečené jsou znovu zopakovány, ale v tomto případě platí staré známé OPAKOVÁNÍ MATKA MOUDROSTI. Myslím, že jakmile tuhle hodinu a půl zvládnete, se něco ve vás změní. Zároveň si troufám tvrdit a něco mi říká, že navzdory tomu jen málokterý člověk, který maso jí, ho z jídelníčku nevyřadí. Otázka zní, proč tomu tak je. Asi to je dáno lidskou povahou. A jen z mála věcí se lidstvo dokázalo poučit... ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám poskytuje holé zábery zaobchádzania zvierat ľudskou rasou. Iba preto, že my ľudia, dokážeme rozprávať a premýšľať nad hlbokými myšlienkami, si automaticky myslíme, že zvieratá sú ochudobnené o akékoľvek pocity, dokonca i o ten najzákladnejší - uvedomovať si vlastnú existenciu. Dokument na diváka nijako netlačí, iba sa snaží, aby divák dokázal zmeniť svoje zmýšľanie, ktoré je spoločnosťou degenerované a ochudobnené o pouhopouhú pravdu. Nezáleží na tom, či zviera zabité pre peniaze trpí či nie, v obidvoch prípadoch tým škodíme ekosystému. Riešenie tam je, len je povedané skrz záberov. To, že nebolo povedané tými "správnymi" slovami a od slova do slova, ešte neznamená, že tam žiadne nie je. Riešenie problému, ktoré tento film nepriamo naznačuje (pre tích, ktorí nepostrehli) je nezatvárať oči pred pravdou, naivne si niečo nenamýšľať, a hlavne - nejesť pozemsťanov! btw. komplexnejšie riešenie ten, kto hľadá, nájde v iných dokumentoch (predsa, nemôžu všetky ponúkať všetko. potom by stačil iba jeden, pretože ostatné by nemali žiadnu sledovanosť) btw. že hlavnou úlohou je šokovať? a nie náhodou ukázať pravdu a otvoriť oči? (pre mňa, šokovať znamená, keď niečo nie je rozšírené a iba malá hŕstka robí niečo špecifické) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý by mali vidieť všetci ľudia na planéte! Brutálne! Toto rozhodne nie je pre slabšie povahy, ale pritom je to tak závažné, že by to mali vedieť aj oni. Som proti ródeu, býčím zápasom, cirkusom s akýmikoľvek zvieratami, ZOO uznávam len z časti, pokiaľ ide o záchranu ohrozených druhov a nejakú poučnú výučbu pre deti, ale aj tam si myslím, že by to nemalo byť navždy a ľudia by zvieratám mali zabezpečiť slobodný život a ak by ich niekto chcel vidieť, nech si za nimi vycestuje, samozrejme po vyriešení energetickej otázky, čo by nemal byť problém, ak potlačíme biznis s našou planétou na burzách a podobne. Som proti noseniu kožených výrobkov z takejto formy, jedine ak ste Eskimák, tá koža vás otepľuje a to zviera netrpelo a nebolo zabité zbytočne. Doma pokiaľ viem mám len nepravú kožu, neviem však čo topánky, tam dúfam tiež. Avšak vo väčšine nášho oblečenia sú rôzne takéto materiály a mali by sme si na to dávať pozor, aj mydlo, hocičo okolo nás je zo zvierat a mali by sme sa zaujímať akou formou to bolo získané a ak zlou, tak zavrhnúť. Rozmýšľajme a zaujímajme sa o veci okolo seba. Nie som vegetarián a priznám sa, že tiež som to radšej nevidel, ale teraz si myslím, že pravde sa treba pozrieť do očí, lebo sa nám to vracia, chorobami a inými vecami. Nie som za prehnanú agitku ekobláznov, ale som skôr na strane ochrancov prírody, tým myslím dosť na ich strane. Byť humánny je pre mňa ešte slabé slovo, treba viac. Riešenia sami poznáme, je to ako s obnoviteľnou energiou, ale nechceme pre svoju chamtivosť tomu dať priestor. Keby mal priemerný Číňan konzumovať toľko, čo priemerný Američan, Zem neprežije. Dúfam, že po tomto filme sa zamyslíte a pozmeníte svoj život, ak ste to ešte neurobili a rozšírite toto posolstvo ďalej, lebo je hlúpe si myslieť, že sa to už nedeje, naopak populácia Zeme rastie a rastú aj tieto problémy. Zmeňme svet k lepšiemu, záver ponúka mnoho posolstiev a múdrych slov. Sme predsa Pozemšťania. ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama