Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir Robert Chiltern, úspěšný politik a dokonalý gentleman má vše, co si mohl přát. Spolu s milující manželkou představují dokonalý pár. Potíže však nastanou, když se v Londýně objeví paní Chieveley, která by mohla odhalit nebezpečné tajemství z jeho minulosti a tak ohrozit jeho kariéru i manželství. Nezbývá mu nic jiného než se obrátit na dlouholetého přítele lorda Goringa - sukničkáře a svůdce žen. Ten je tím však zatažen do pavučiny lží a je vážně ohrožen jeho rajský staromládenecký život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

mirror 

všechny recenze uživatele

Divadelná záležitosť, niet tu jedinej „akčnej“ scény, celé to zaváňa ohobľovanými doskami. Tvorcovia sa mohli posnažiť a film viac rozpohybovať a niektoré scény umiestniť do exteriérov. Na divadelnú hru môžem ísť predsa do divadla. Dej plynie v dialógoch, ktoré interpretujú kvalitní charakteroví herci, je tu zástupca takmer z každého kontinentu :-) Ich výkony sú presvedčivé, ale žiadna Oscarová kreácia sa nekoná. Všímal som si predovšetkým Blanchettovú s Mooreovou, lebo sú to moje obľúbenkine, ale tie predviedli len svoj štandard. Prekvapivo dobre zahrali Everett a Driverová. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Vynikající oddechovka z pera klasika. Ani tak nejde o divadelní děj, jako o atmosféru doby a skvělé herecké výkony. Dominují Ruppert Everet v roli lorda Goringa, který skvělem ztvární přeměnu cynika v romantickou duši. A hlavně Julianne Moore jejíž paní Chieveley je vzorem ultramrch. Cate Blanchet (která mne při pátrání v její filmografii k tomuto dílu dovedla) je tak trochu nenápadná, nedominuje tolik. Ale i tak, super ! ()

Reklama

haWranka 

všechny recenze uživatele

Mám opravdu slabost pro anglický filmy a zvlášť z tohohle období. Taky mám ráda Minnie Driver, Cate Blanchett, Ruperta Everetta a Jeremy Northama a myslím, že Julianne Moore musí milovat každý, zvlášť když hraje potvoru. Bohužel mi to nedalo a musel jsem srovnávat s Jak je důležité míti Filipa a to vyhrává na plný čáře. I tak je ale Ideální manžel milá podívaná! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Dobrá satira plná toho nejlepšího britskýho humoru, ale mně se mnohem víc líbila česká verze divadla ABC v Praze v hlavní roli s Otakarem Brouskem ml. jako Chilternem a Simonou Stašovou jako paní Chiveleyovou. Ten její hlas jako když medu ukrajuje cirkulárkou je jako stvořenej pro vydírání. Divadelní verze byla taky mnohem zábavnější (vtipnější), přestože samozřejmě kulisy se s prostředím tohoto filmu nedaly vůbec srovnat. Oscar Wilde prostě uměl a je škoda, že je to jeho poslední divadelní dílo. V roce 1895, kdy měla tato hra světovou premiéru, žil s lordem Douglasem (jinej Douglas, než kterýho tu znáte ;), jehož otce žaloval pro urážku na cti. Jenže soud nakonec žalobu obrátil zpátky proti němu a odsoudil ho na dva roky nucených prácí. Pak Wilde odešel do Francie, kde 1900 umřel. Tady si můžete o jeho životě přečíst víc. Jinak k filmu. Samozřejmě jde o zábavný snímek, to už je zapříčiněno předlohou a taky režií Olie Parkera, kterej se doslova specializuje na divadelní adaptace. Možná, kdyby hlavní herci nebyli všichni z hollywoodské "smetánky", ale třeba jen nějací neznámí lidé, dali by tomu punc větší hloubky a realističnosti. Ale možná tomuto pocitu u mě přispívá i to, že nemusím ani jednu z hereček. Rupert byl ale fajn. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můj drahý otče, když jde člověk na návštěvu, je to proto, aby marnil čas druhých, ne svůj vlastní." Netuším, zda je na vině má neomluvitelně dlouhá divadelní absence či se jedná o příznaky propukající senility, ale já jsem se u tohoto snímku královsky bavil. Hlavním podezřelým z mý skvělý nálady je lord Arthur Goring, kterej jako noblesní povaleč disponoval úchvatně cynickým pohledem na aristokratickou etiketu, ale měl kolem sebe i několik dalších podezřelejch, kteří si svý role rozhodně užili. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Manželé Chilternovi sledují představení „Jak je důležité míti Filipa“, které je stejně jako „Ideální manžel“ od Oscara Wilda. Obě tyto hry zfilmoval Oliver Parker a v obou hrál Rupert Everett. (sluppka)

Reklama

Reklama