Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama Město šílenců (1997) rozvíjí vděčné téma hollywoodských filmařů, a sice manipulaci veřejného mínění prostřednictvím sdělovacích prostředků. Propuštěný hlídač v muzeu malého kalifornského města Sam Baily (John Travolta) se zoufale snaží dostat zpět svou práci a když nepochodí u ředitelky, stane se řízením různých shod okolností zločincem se skupinou dětských rukojmí. Protřelý reportér, pracující pro místní televizní kanál, Max Brackett (Dustin Hoffman), který je náhodou na místě činu, neváhá a celou situaci začne živě pouštět do éteru. Senzace, jejíž průběh může sám ovlivňovat, a která mu jistě pomůže oživit poněkud skomírající kariéru, je na světě. Prostoduchý hlídač si totiž vůbec neuvědomuje dosah svého počínání a navíc ani neví, jak se má v podobné situaci vlastně chovat... Snímek, jehož děj nápadně připomíná cynickou komedii Billyho Wildera Ace in the Hole (1951, Eso v rukávu), těží ze souhry hereckých hvězd Dustina Hoffmana a Johna Travolty, kteří se spolu v jednom filmu objevují poprvé. V dalších rolích zaujmou Alan Alda (prominentní reportér velké televizní společnosti, který nelibě sleduje sólokapra bývalého kolegy, jehož se zbavil) a Blythe Dannerová (ředitelka muzea), která dnes už většinou stojí ve stínu své známější dcery Gwyneth Paltrowové. Jako režisér je pod snímkem podepsán režisér řeckého původu Costa-Gavras. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Negativní hodnocení mě celkem překvapilo, ale pak jsem se podíval na zdejší jedno a dvouhvězdičkové komentáře a pochopil jsem :)) Tak tedy - pro přemýšlivé a vnímavé diváky rozhodně výborná podívaná, jejíž největší chybou je to, že mohla být ještě o fous lepší. Travolta je v netradiční roli překvapivě dobrý a Costa-Gavras potvrdil režisérskou erudici. Dobrý filmek. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Mad City som nakoniec zobral ako peknú výpoveď o praktikách televíznych staníc prahnúcich po čo najväčšom počte divákov a čo najhorúcejších informáciách. Pre nič iné, zdá sa, ten film ani nevznikol. Len chcel konečne raz ukázať ako to vo svete televízií a konkurencie chodí. Hoffman a Travolta nepodávajú svoje životné výkony ale hrajú zrozumiteľne a príjemne. Hlavne Travoltova postava je výborne zahraná hlavne čo sa týka mimickej časti. Klobúk dolu. Príbeh je inak príjemne naivný a ničím výnimočný. Jeho rozuzlenie je vysoko očakávateľné už po pol hodine a tak stredná časť filmu je viac než nudná. Nič sa v nej nedeje, stále sa len kecá o ničom, Travolta len narieka a Hoffman mu hádže chrobáky do hlavy. Remeselne je film zvládnutý dobre ale žiadna zložka sa nedá nejak extra vychváliť. Je to zápletka, ktorá by sa viac hodila do nejakého nemeckého krimi seriálu, rozťahaná na skoro dve hodiny čo diváka ubíja. Priemer, film na jedno pozretie. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Bylo by to fajn drama snažící se ukázat, jakou sílu mají dnešní média a jak dokáží manipulovat s realitou... Povedlo by se mu to docela dobře, nebýt neskutečného množství nesmyslů, kterými se to hemží od začátku do konce a které mě nenechaly si film pořádně užít a také průměrného scénáře, který, ač měl pod palcem skvělý námět, nedokáže pořádně pohnout dějem. Takhle vznikl průměrný film, který nevytáhnou výš ani výborné herecké výkony (obtloustlého Travolty a jako vždy perfektního Hoffmana), ani několik velmi nehollywoodských rozuzlení. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Na filmu mne zaujala hlavně účast Hoffmana a vcelku i Travolty, ale ani oni se svými kvalitními hereckými výkony neutáhnou celý film jehož děj šel zkrátit možná i o polovinu a 2x moc by se nestalo. Bohužel nudnost je hlavní zápor filmu. Podivné je i to jak Hoffman pobíhal tam a zpět jak kdyby se nic nedělo a závěr mne také nějak nepřesvědčil. Tudíž je možná otázka proč dávám 2*.. ty jsou právě za herecké výkony a to, že se tento film dá v klidu dokoukat. 2z5 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me dost prekvapil, pustil sem ho vicemene z nudy, ale pak sem ho proste musel dokoukat do konce. Prakticky od zacatku se mi vybavil snimek Dog Day Afternoon, kterej funguje v podstate na podobnym principu a je o nekolik trid lepsi, ale ani Mesto silencu neni spatnej film. Dost me prevapil Travolta, kterej hral fakt perfektne a potesil me Alan Alda, ale jednoznacne nejlepsi je Dustin Hoffman, kterej se tvari, ze chce pro kazdyho to nejlepsi a chvilema to mozna fakt chce, ale vlasne mu jde jen o sebe a tak dava hezky rady Travoltovy. A do toho vseho desnej medialni rozruch. A to je zhruba vse, co film nabidne. Nic jinyho se tu nedeje, ale tentokrat to, aspon me, stacilo. Jen by me zajimalo, jak to Gavras vlastne zamejslel, ono to totiz funguje jak solidni thriller o moci medii, tak zaroven jak skoro az cerna komedie o vymasteny americky spolecnosti. Slusny 4*. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Tržby v USA za první víkend: 4 649 742 dolarů (2194 kin). Náklady na výrobu: 50 milionů dolarů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama