Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willy Brown (Vincent Gallo) právě po pěti letech opustil brány nápravného ústavu. Celou dobu však rodiče udržoval v omylu, že dělá přísně tajnou práci u CIA. Před sebou tak má tři úkoly. Nejprve musí najít vhodné místo, kde si může ulevit. Poté unese dívku Laylu (Christina Ricciová) a přiměje ji, aby před nic netušícími rodiči (Anjelica Hustonová a Ben Gazzara) sehrála jeho snoubenku. Nakonec si hodlá vyřídit účty s fotbalovým hráčem týmu Buffalo Bills, jehož špatný výkon dal do pohybu události vedoucí k někdejšímu Billyho zatčení. Výstřední černá komedie Osudová sázka skýtá zajímavý pohled na život jedné zkrachované existence. (Cinemax)

(více)

Recenze (138)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Billy (Vincent Gallo) hraje bastarda s ktorým sa nedá naplno stotožniť pokiaľ ste práve nevyšli z basy alebo Vás stávková kancelária minulý týždeň neožobračila o všetky prachy. Domnievam sa, že len vtedy sa dá aklamovať s podráždeným a prchkým správaním skrachovaného basistu. Lenže pôvab profilu takého hajzlíka spočíva v tom, že hneď ako narazí na nonšalantnú lolitu (Christina Ricci), ktorá naňho vyvalí svoje koz...ehm, kultivované komunikačné zbrane, tak medzi týmito dvoma indivíduami vznikne netabuľková chemická reakcia. Radosť pohľadieť ako sa diametrálne ambivalentné povahy dokážu návzájom oťukávať a pritom každý zvláda ostať aj sám sebou. V nemom úžase potom stačí absorbovať túto nízkonákladovú "outlandish" romancu plnú štipľavej psiny (rodičia), záhadných vyznaní (motel) a remeselného fištrónstva (variovanie perspektív, PIP, etc.). Úplne na vetvu z toho nie som, ale musím uznať, že takéto nenútené vzťahovky mi nadmerne sedia. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Billy se po pěti letech vrací z vězení, kde byl nespravedlivě odsouzen. Celou dobu tvrdil svým impulsivním rodičům, že pracuje pro vládu, má manželku a dům. Proto po propuštění unese mladou Laylu (Christina Ricci), kterou přesvědčí, aby na návštěvě u rodičů hrála jeho milující manželku. Díky tomu, že jej Layla lépe pozná, a pozná prostředí, ve kterém musel vyrůstat (rodiče jsou závislí na sledování amerického fotbalu), zamiluje se do něj a chce s ním zůstat. Ale Billy má jiné plány - chce zabít chlápka, kvůli kterému se do vězení dostal ... Film jako takový je docela o ničem (stupidní a naivní příběh, kterému neuvěříte ani moment). Ale je naprosto brutálně skvěle natočený - a hlavně celá návštěva rodičů je naprosto úžasná (mít takové rodiče, tak si to du asi hodit). I když vůbec nemám rád filmy, ve kterých režisér obsazuje sám sebe do hlavní role, tady si asi nikoho jiného než Vincenta Galla představit nedokážu. Christina Ricci (tentokráte opět na blond) mu jen sekunduje - nicméně, všemu vévodí Anjelica Huston v roli Billyho matky (u scény "na hřbitově" jsem byl totálně na odpis). Když to všechno sečtu a odečtu (film o ničem, ale jinak naprosto skvělej), vycházejí mi průměrné 3*... ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

tak formálne ako aj obsahovo "iný", no iný v tom najlepšom možnom zmysle a význame toho pojmu... gallo vytrel hollywoodu oči a vytiera mu ich pravidelne, s drzosťou a uletenosťou jemu vlastnou... film, ktorý je nezaraditeľný, ktorý sa vymyká a keď si myslíte, že už ho máte, znova vám ujde - ale ak ste ako ja ten typ diváka, ktorý práve to má na filme rád, tú naháňačku, to naťahovanie, nebudete sklamaní - bavil som sa, smial, bol som dojatý, zmätený, v napätí, nechal som, nech so mnou gallo robí, čo sa mu zachce a všetko som mu "zbaštil" aj s navijákom. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím. Snaží se to trochu o styl Jarmusche, ale funguje to v tom jen někdy, nějak bavit mě to začalo až po bowlingu, proč je to označené jako komedie jaksi nechápu, ale zase bych se vůbec nebránil sem přidat žánr psychologický, protože psychologie Willyho tu fungovala docela solidně a ačkoli mě dlouhou dobu byl spíš nesympatický, později jsem s ním dokázal nějak soucítit a pochopit jeho povahu... Holt z toho mám dost rozporuplné dojmy a stejně jako nedávno u Big Lebowského ani pořádně nevím, jestli se mi to líbilo nebo ne. Po filmařské stránce mi to přišlo celkem slušně udělané a nejedna scéna je dost chytře vystavěná (Layla vyprávějící o tom, jak se "poznala" s Willym, focení v kabince, závěr), po herecké stránce to šlo jak kdy, ale Vincent Gallo tu svoji roli zahrál většinou dobře. Po té dějově stránce se to vyvíjí sice zajímavě, ale zbytečně (nebo tedy spíš ne moc funkčně) pomalu a ten důraz na psychiku hlavního hrdiny je fajn, ale o Layle se za celou dobu nic moc nedozvím a hlavně jsem vůbec nepochopil, co na něm vůbec viděla. Unesl ji jeden agresivní samotářský cholerik a ona se do něj jen tak, bez nějakého hlubšího důvodu proč, zamiluje. SPOILER A sice bylo příjemné vidět, že mu to duševně pomohlo a v závěru si ten svůj čin rozmyslel, protože konečně potkal někoho, kdo ho má skutečně rád, ale tomu příjemnému vyznění ubírá na uvěřitelnosti tenhle zásadní nedostatek... KONEC SPOILERU. Asi si to někdy, stejně jako Big Lebowského, budu muset pro ucelenější dojmy pustit znova, ale zatím zůstanu "jenom" u silných 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, v ktorom môže divák na nejaký zmysluplný dej pokojne zabudnúť. Vyslovene ide len o to zabávať sa na ústrednej dvojici (najmä chlapík bol trieda) a vychutnávať si tak jednotlivé absurdné situácie, ktoré vyplývali z konania týchto postáv. Hlavne návšteva u rodičov nemala chyby, to som išiel skoro do kolien. Smutné, no pritom sa nedalo tomu nezasmiať, skrátka zvláštne, originálne, zaujímavé, podmanivé... A vôbec najlepší bol záver. 85/100 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Jako hlavní místo, kde se natáčely exteriéry, použil Vincent Gallo dům svých rodičů v Buffalu. (Witta)

Reklama

Reklama