Reklama

Reklama

Kdo by se odvážil zabít dítě?

(festivalový název)
  • Španělsko ¿Quién puede matar a un niño? (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pár anglických turistů projíždí Španělsko a dostane se do vesnice, kde však není žádný dospělý, ale jen děti, které nic neříkají a koukají na ně s potutelným úsměvem. Dvojice postupem času zjišťuje, že s dětmi není něco v pořádku, a i když jsou to jen děti, mohou být nebezpečné... (markettka)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (81)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Podmanivý horor, který zřejmě v době své premiéry musel být naprosto šokující, protože i po téměř 40 letech ( ten čas letí, hrozný) dokáže nejen vyvolat mrazení na zádech, ale zejména poslední dvacetiminutovkou i vyrazit dech svou přímočarou a nemilosrdnou násilností a to nemluvím o dokumentárním úvodu, který je opravdu jen pro otrlejší nátury. Malý ostrůvek odříznutý od okolního světa s jedinou vesnicí měl být oázou klidu pro manželský pár na dovolené, místo odpočinku se však dočkají hrůzy, kterou bychom si nedokázali představit ani ve snu, snad jen uživatelka lillien, známý to pedofob, je takovými představami posedlá. A vzhledem k tomu, že jsem si nevšiml žádných výraznějších much, které bych mohl vytknout a při sledování jsem se ani chvíli nenudil a to i díky zdařilým hereckým výkonům hlavních představitelů dávám sice trochu slabší, ale přesto plný počet hvězd. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mrazivá záležitost ze sluncem zalitého Španělska, hned v úvodu dostane divák pár facek, zřejmě si tvůrce chtěl pojistit, že bude dávat pozor, po pravdě já chvíli zvažovala, jestli to nemám vypnout.. Nicméně odhodlala jsem se a lupla příběh manželského páru na dovolené, jak já jim rozuměla, že nechtějí být v rušném a hlučném městě a touží po klidu a tichu ostrova... Ta tísnivá atmosféra na mě dolehla ihned po příjezdu, prázdná restaurace, prázdný obchod, prázdný penzion a ta hudba k tomu.. Finále mi vyrazilo dech, zatím se z toho vzpamatovávám... ()

Reklama

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem čekala opravdu hodně a přišlo mírné zklamání, ty části filmu kde se "něco dělo" byly velice dobré - drsné a znepokující a byla jsem při nich napnutá jako struna ale bohužel jako celek mě to až tolik nenadchlo. Táhlo se to, fakt velice pomalu až jsem se nudila a chování postav mi chvílema přišlo velmi nelogické. Navíc musím přiznat že ani herci se mi moc nelíbili, stejně tak jako krvavé záběry. 50% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Úžasně provokativní horor, kde překážkou nejsou ani tak dítka vraždící s andělskou tváří, jako neschopnost lidí ublížit nedospělé bytosti. Uložení příběhu do rámce světových válečných konfliktů, které nikterak nešetří ani ty nejmladší, posouvá film až do rozměru mrazivé reflexe nad vychýleným světem dosahujícím hranice únosnosti. Serrador si téměř hodinu připravuje půdu pro následovný přímý střet dvou zahraničních turistů s "pomstou nevinných" a zaplňuje uličky vyvražděné vesnice jako vystřižené z pohlednice působivou paranoidní atmosférou. Když se postupně odkryjí všechny karty překvapuje intenzivní akcí a řadou scén, které se nebojí jít přes čáru a celý problém dohnat do ďábelských důsledků. Uchopením tématu si snímek zaslouží absolutorium, od plného počtu ho však dělí přeci jen zbytečný rozjezd na pevnině, kde až trochu moc skřípou matné herecké výkony dvou hlavních postav, a nádech béčkové lacinosti, jehož se snímek nezbaví ani ve svých nejlepších okamžicích. I přes tyto drobné nedostatky však snímek osobně zařazuji do pantheonu hororového žánru, jelikož mě jen málokterý film dokázal tak hluboce znepokojit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že sa hrajú. Ale v rukách držali nože a palice.“ Ten to tam ku koncu mastil, frajer. S týmto filmom som sa prvý raz sprostredkovane stretol v roku 2016, kedy som videl nevydarený remake. Napriek tomu som si v roku 2019 povedal, že to skúsim aj s originálom, ktorý zvykne bývať pokladaný za pilier hororov s vraždiacimi deťmi. A urobil som dobre. Od prvých sekúnd na mňa dýchla tiesnivá atmosféra, na ktorej vzniku mal nezanedbateľný podiel nenormálne strašidelný ústredný hudobný motív/detský/ženský popevok (ktorý si tvorcovia zrejme požičali z o 8 rokov staršej pecky Rosemary má dieťatko). Stephen King asi nemá čisté svedomie, pretože svoju kultovú (a dejovo relatívne veľmi podobnú) poviedku Deti kukurice napísal rok po premiére tohto filmu. Prižmurujem oči a napriek pár veciam, ktoré sa mi nepozdávali, dávam 80%. Ústredný pár je fajn, drsné scény sú drsné ešte aj na dnešné pomery a atmosféra je skutočne mrazivá a desivá. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • Některé sekvence filmu jsou poctou filmu Ptáci (1963). Příkladem je scéna s dětmi připravujícími se k útoku na Toma (Lewis Fiander) a Evelyn (Prunella Ransome) nebo závěrečný útěk z ostrova. (hladass)
  • Holandská turistka mluví po celou dobu do telefonu německy. (Samthron)
  • Režisér Narciso Ibáñez Serrador si ve filmu zahrál malé cameo, konkrétně muže, který se Toma (Lewis Fiander) ptá na hluk ve městě. (hladass)

Reklama

Reklama