Reklama

Reklama

Čtyři svatby a jeden pohřeb

  • Velká Británie Four Weddings and a Funeral (více)
TV spot

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh Charlese (Hugh Grant), vtipného a okouzlujícího muže, který ve svých dvaatřiceti letech stále střídá partnerky jako na běžícím pásu. Jeho životem prošla spousta žen, které zbožňoval, ale s žádnou z nich nedokázal navázat hlubší vztah. Rezervovaný Angličan vystavěl kolem vlastního nitra tak nepropustnou zeď, že nyní nedokáže projevit své city. A čím více svateb společně se svými kamarády navštíví, tím méně se sám hrne do ženění. Až do oné osudné soboty, kdy v jednom kostele spatří Carrie (Andie MacDowellová) – tu nejzajímavější, nejkrásnější, nejdůvtipnější a také nejnedostupnější Američanku, jakou kdy v životě potkal. Charles se ze všech sil snaží, aby ji příliš neuháněl a hlavně se do ní nezamiloval - během jednoho pohřbu a tří dalších svateb… (Cinemax)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (346)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Ve jménu otce, syna a ducha STATNÉHO prohlašuji, že si Tě beru za svou VÝKONNOU manželku :o) Spíše než romantickou komedií bych tento Newellův snímek nazval přízvisky milý, chytrý, vtipný, inteligentní, smutný,lehce trpký jako někdy sám ŽIVOT. 4* za krásnou a milou Andie MacDowell a W.H. Audenovo pohřební blues v podání výborného Johna Hannaha. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Přestože bych neměl být při hodnocení naprosto ovlivněn názory ostatních, vím dobře, jak je těžké takového ideálního stavu dosáhnout (živím se tím). Jde to v podstatě jen za velmi specifických podmínek a ty právě tady nastávají. Já vám naprosto kašlu na hluboké rozbory a rozmrzelá stěžování - jestli tenhle film jako romantická komedie není za pět, tak už žádnej jinej. Copak nechápete, že TAHLE romantická komedie přinesla zcela nový, zásadní krok ve vývoji žánru? Je to první romantická komedie, která záměrně potlačuje stylizaci a zcela věrohodně simuluje skutečnost - u této komedie se nesmějete dobrým vtipům, ale usmíváte se, protože tohle všechno znáte a ty lidičky máte rádi. Ano, Notting Hill nebo Láska nebeská jsou skvělé (ode mne to mají taky za pět), ale vznikly PO čtyřech svatbách a troufám si říci, že by bez nich nevznikly! Malá ukázka geniality. Nevěsta: "Víš, já tě miluju...a tebe taky miluju... a tebe...tebe vůbec neznám, ale taky tě strašně miluju.......". Ženich kamarádovi: "Nevšímej si jí, je opilá... teda aspoň doufám, jinak jsem v pěkným průseru". ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Snad nejpřeceněnější film vůbec. Postavy jsou jak odněkud z Mimózova, teda minimálně se jejich charaktery nehodí k tomu, jak nakonec dopadnou, protože se nedá říct, že by např. Grant byl muž činu. Nikdo mi není nijak zvlášť sympatický a jejich rádoby životní problémy mě nechávají naprosto chladným. Děj je vyloženě nudný a ani britského humoru se mi moc nedostalo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie možná není to správné označení. Několikrát se poctivě dojmete i zasmějete, ale nálada filmu je spíš smířeně melancholická a takový - vzdor happyendu - zůstává i dojem po jeho zhlédnutí. Svatby jako společenská inventura, defilé lidí, s nimiž se nechcete setkat, živná půda trapasů a výsměšně vlezlý důvod k rekapitulaci vlastního života, do níž se nikomu nechce. To vše za sychravé atmosféry vichrné Anglie a s chlácholivým výběrem hudby. Za dvanáct let barvy trochu vybledly, ale pořád je to moc hezký film. 80% ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Romantik Richard Curtis (natočil Lásku nebeskú a napísal tie najlepšie romantické komédie, na ktoré si v tejto chvíli dokážem spomenúť) a Mike Newell (ktorého nenávidím za štvrtého Pottera) si spolu sadli za jeden stôl a výsledkom ich práce je jedna z najlepších britských komédii všetkých čias. Z veľkej väčšiny to záleží na dokonalom scenári, častokrát skutočne vtipnom, ale vo svojej podstate ohromne dojímavom a hlbokom, ako to už u Curtisa býva zvykom. A významnú úlohu na neodolateľnosti Štyroch svadieb a jedného pohrebu majú samozrejme herci. Partička rôznorodých charakterov dáva celému filmu sviežosť, vtip a dušu (počínajúc Grantom, cez Hannaha a MacDowellovú, až po Atkinsona). Verdikt: Newellovi čiastočne odpúšťam, je jasné, že dokáže natočiť aj vynikajúce filmy. Táto milovania hodná romantická perlička je toho dôkazom. (85%) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (32)

  • Hugh Grant se doopravdy musel naučit znakovou řeč kvůli scénám se svým filmovým bratrem, kterého hrál ve skutečnosti hluchý David Bower. (Aknah)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

My Fair Keira

My Fair Keira

09.06.2008

Už nadpis řekne vše důležité, ale kdybyste se náhodou nechytali, rádi to upřesníme: připravuje se nová filmová verze legendárního muzikálu Lernera a Loeweho My Fair Lady. A Keira Knightley si v něm… (více)

Láska rocková

Láska rocková

23.02.2008

I kdyby Richard Curtis už v životě nic nenapsal a nenatočil, do zlatého fondu kinematografie (a našich romantických srdcí ;-)) se už navždy zapsal scénářem k Čtyřem svatbám a jednomu pohřbu a hlavně… (více)

Reklama

Reklama