Reklama

Reklama

Zlo pod sluncem

Trailer

Obsahy(1)

Na malebném jadranském ostrůvku tráví pár dní své dovolené menší – na první pohled různorodá, leč de facto jak pracovními zájmy, tak osobními vztahy úzce propojená – společnost. Pod lesklou slupkou společenské smetánky bují vášně, nenávisti, intriky, zloba… A tak když dojde k vraždě jedné její prominentní příslušnice, je jasné, že prakticky každý měl víc než pádný motiv ji odstranit, teoreticky to ovšem nikdo spáchat nemohl, protože všichni mají dokonalé, neotřesitelné alibi. Zdá se, že vrah vyvázne nepotrestán, neboť místní policie si s takovou záhadou asi těžko poradí. To by tu ovšem nesměl být víceméně náhodou přítomen slavný belgický detektiv Hercule Poirot, v jehož geniálním mozku se jednotlivé střípky fakt složí do překvapujícího odhalení… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

VanTom 

všechny recenze uživatele

K postavě brilantního Hercule Poirota prostě patří, že neustále balancuje na hraně karikatury či frašky. Skvělý, vybroušený, chytrý scénář (dtto předloha) z toho podloudně těží, když umně provazuje všechny výrazné návštěvníky prosluněného hotýlku na malém ostrůvku, aby tak k nastalé vraždě měl motiv úplně každý a divákovi neustále šrotovalo, kdo tedy (a jak)? Zkrátka klasika Agathy Christie, rozuzlená podrobným vysvětlováním před nastoupeným "ansámblem", z nějž vyplyne vskutku propracovaný a (až příliš) prokombinovaný plán. ()

paniColombova 

všechny recenze uživatele

Zlo pod sluncem z roku 1982 je mnohem lepší než verze z roku 2002, ostatně jako většina starších filmů, které se režiséři pokoušejí natočit znovu v tomto století. Miluju detektivky, především starší a tohle je jedna z nejpovedenějších zpracování Agathy Christie. Kouzlo ostrova, někdy zábavé dynamické výkony jednotlivých herců mě lákají dívat se na ten film stále a stále. A zda někomu připadá představitel H. Poirota Peter Ustinov suchý, mě ne. Právě že ta jeho - řekla bych flegmatičnost - mě baví. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, že to měl být výpravný celovečerák, je to nuda. Ano, je tu moře, pár palem, ale pak také úděsné interiérové kulisy, v nichž se žel odehrává většina děje včetně závěrečného rozuzlení, herečka, jež zde hraje dospívající dívku, je uvěřitelná jako důchodkyně v roli diblíka, a celé se to vleče neskutečně. Že to Agatha měla často totálně překombinované, na to už jsem si zvykl, ale přece jen bych chtěl vidět vraha, jak trpělivě čeká, až se nějaký Poirot vykecá, a vůbec mi často jednání postav přišlo nepřirozené a proti logice. Zlatý TV seriál se Suchetem, kde každý díl vypadá líp a nákladněji, než tento velkofilm. Herci hrají jako z musu, a ani samotný případ není nijak neprůhledný, aby se nedalo odhadnout, jak to bylo, chybí i větší nadhled a vtip. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Slavný belgický detektiv Hercule Poirot v dalším filmovém příběhu, kterého si po snímku Smrt na Nilu s určitou noblesou opět zopakoval Peter Ustinov. Tentokrát se stala vražda na nějakém jadranském ostrůvku a Poirot vše s důvtipem a všímavostí sobě vlastního, ostatně jako obvykle, všemu přijde na kloub. Ono, když se na celý koncept příběhu podíváme pěkně zpříma, svým způsobem je dějová šablona totožná z příběhem Vražda v Orient expresu, jen tu místo vlaku máme ostrov s letní usedlostí, kde jsou podezřelí naprosto všichni přítomní. Příběh je v letním teplém přímořském prostředí osvěžující a coby výborná detektivka ve spleti nejrůznějších thrillerů obzvlášť přitažlivý. Je dobře stavěný a jen mírné napětí v určitých dějových odvětvích připomíná, o jaký žánr se to vlastně jedná. On ten případ totiž docela vyznívá jako vedlejší efekt toho všeho, co se tam po celou dobu děje. Očekávané finále sice ničím nepřekvapí, ale fanoušci finálového vysvětlování detektivem co, kde, jak a kdo jistojistě ocení. Kupodivu je tento snímek méně známý a těžko říct proč. Hercule Poirot je takový jaký je a společně s řešením případu vraždy opět krásně přispěje k příjemnému filmovému lehce zábavnému odpočinku. Takovýchto ryze detektivních snímků není moc. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Poirot, tentokráte mnohem povedenější. Nádherné prostředí chorvatského ostrova, pestré postavy s pestrými motivacemi, ale hlavně, Ustinov je mnohem sympatičtější Poirot, než Finney. Pointu jsem byl schopen odhalit, ale pouze v takovém předstihu, aby mi to nepokazilo zážitek z filmu, naopak byl umocněn pocitem vysoké dedukční schopnosti:) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (2)

  • Interiéry byly natočeny v Lee International Studios ve Wembley v Londýně, exotický ostrov, který představuje sídlo Daphne Castle (Maggie Smith), je ve skutečnosti neobydlený ostrůvek Sa Dragonera na Baleárských ostrovech. Pláž, nad níž se vyjímá hotel Daphne Castle, je Cala d´en Monjo na ostrově Mallorca. Další hotelové záběry byly natočeny na Raixa Estate - jedné z částí ostrova nedaleko Palmy. Zátoku racků a pláž, kde byla zavražděna Arlena Stuart Marshall (Diana Rigg), představuje Cala en Feliu, taktéž na Mallorce a nakonec místo, kde Hercule Poirot (Peter Ustinov) nastupuje na loď, je malá pobřežní vesnička Deiá, která se nachází v severní části ostrova. (Cucina_Rc)
  • Filmový hotel, kde se příběh odehrává, se nacházel na ostrově Mallorca. V současnosti už hotel neexistuje. (horskejvlk)

Související novinky

Zemřela herečka Diana Rigg

Zemřela herečka Diana Rigg

10.09.2020

Z Velké Británie dnes přišla smutná zpráva, ve věku 82 let zemřela filmová, televizní a divadelní herečka Diana Rigg. Informaci s odvoláním na jejího zástupce zveřejnila stanice BBC. Hereččina dcera… (více)

Reklama

Reklama