Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Maq 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zklamaný. Připadá mi to přeplněné. Spousta a spousta dobrých fórů, to ano, ale valí se to jaksi mechanicky. Není to dobrý příběh, spíš sitcom, nebo silvestrovská estráda. --- Vícekrát se mi vnucovalo srovnání s českým Fantomem Morrisvillu. Tam tvůrci podle mého soudu postupovali rozvážněji a výsledek je kompaktnější. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se bavil i po letech.... Starý dům (spíše hrad), mlha, noc, bouře a pět nejlepších detektivů má vyzkoušet svůj ostrovtip. Pravda, nemohl jsem se ubránit dojmu, že mezi pozvanými jsou inspektor Clouseau, Columbo a mladá Minerva McGonagallová, nijak mi to ale požitek nekazilo. Vtipné dialogy, nedorozumění, komolení jazyka i hrozící kuklení (převleková hra) mě bavily. Ona:,,Nejbližší pumpu jsem viděla 8 mil za námi." On:,,Neboj, já tu na tebe počkám." ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Americké parodie filmových žánrů, obvykle zahlcené množstvím přímočarých odkazů, mechanickým napodobováním a jednoduchými gagy, které zjevně cílí na masového diváka, mě spíš odrazují. Oceňuji, pokud vtipy neútočí na první signální, ale chytře pracují se žánrovými stereotypy a představami diváků. Když nedoříkávají a nechávají prostor pro divákovu fantazii a nutí ho zapojit mozek. Vražda na večeři jako parodie na klasické detektivky funguje na principu tlačenky, kdy se režisér v roli řezníka snaží nacpat do filmu co nejvíc hlášek, gagů a fórů různé kvality s tím, že každý si nakonec něco vybere. Co na tom, že leccos vypadá okorale, chuť některých částí je nevýrazná, celé to nedrží pohromadě a výrobek je po záruce. Snímek nemá děj a nehledejte v něm žádnou logickou strukturu. Humor je polopatistický a slouží k okamžité spotřebě. Uvědomil jsem si, že český Fantom z Morrisvillu, který se vysmívá témuž, na mě působí svou střídmostí daleko líp, i když využívá jen zlomku toho, čím se chlubí Vražda na večeři. Štáb ale můžu pochválit aspoň za trefný casting. Především Peter Sellers si svého Číňana ze šestákových detektivek vyloženě užívá. Ovšem ani Peter Falk se svou variací na detektivy z černé série amerických noirových filmů vůbec není špatný. Jako celek na mě ale film působí jako dort, co se "zdrcnul". Celkový dojem: 35 %. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pět nejlepších detektivů, tajemný dům, zvláštní hostitel, slepý komorník, hluchoněmá kuchařka a vražda. Vynikající detektivní parodie s hvězdným obsazením, propracovaným scénářem, skvělými gagy a kouzelně přepointovaným koncem, který se zároveň vysmívá i vzdává hold těm nejlepším detektivkám. Výborná zábava. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Prešpekulovaná satira na tému "Kto má relevantný motív stať sa brutálnym vrahom?" Nad brutálnosťou by sme mohli polemizovať do budúceho rána, pretože táto perfektná komédia vám nedá odpoveď ani po dvadsiatom pozretí. Gotické prostredie ohraničené morbídnym zámkom ( tieto doplnky ma vo filmoch vždy fascinovali ), slepý sluha, šialený vyznávač detektívok, neuveriteľné príhody sprevádzané nevtieravým sarkazmom. Tento film si vyžaduje viacero pozretí, hoci už teraz viem, že úmyslom scenáristu bolo, aby sme si neustále kládli tú istú otázku: ,,Ako to vlastne bolo??" A viem si predstaviť, ako sa na vyjavených tvárach divákov vynikajúco zabával. :-) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Zvuk křičící ženy používaný jako zvonek je křik Fay Wray z filmu King Kong (1933). (MrCreosote)

Reklama

Reklama