Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

honajz 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg vzal schéma béčkových akčních revenge filmů, jen místo namakaných svalovců s různými zbraněmi nabídl lidi s telepatickými schopnostmi a místo akčních výbuchů (i když - i na ty tady dojde) a přestřelek se dva prďolové vždy tváří, že tlačí při zácpě hovínko, a sem tam z toho někomu vybuchne hlava. Ono je tu pár logických děr a v podstatě asi odtud čerpali X-Meni (kteří taky chtějí ovládnout svět), nebo naopak Cronenberg si přečetl ty první komiksy a trochu si to upravil. Ale jinak se mi líbilo, že DC ctí pravidla žánru, rozvíjí zápletku postupně, jsou zde různé peripetie a nakonec dojde k závěrečnému střetu. A líbily se mi i lokace, protože i díky nim film dobře šlape - obchoďák s Mekáčem, výstavní galerie, sochařská dílna plná podivných soch, scéna s telefonní budkou, počítačem a benzínkou je podle mne dokonce dokonalá. Nu a hraje v tom můj velký oblíbenec Patrick McGoohan, to fakt nemůžu dát nižší hodnocení. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Cronenbergova poetika metamorfózy lidského těla není tak zničující a osobitá, jako u pozdějšího a povedenějšího Videodromu, stojí Scanners za pozornost. Především jde o dobré vstupní dílo pro diváky nepolíbené režisérovou filmografií. Vize fikčního světa je nezvykle ustálená a centrální vypravěčská linie je skvěle rytmická a přehledná, nehledě na to, že není narušená žádnými fantaskními halucinacemi. Ohromně pomáhá hudba Howarda Shorea, díky níž je závěrečný "souboj v upřeném zírání" hodně napínavou záležitostí. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Tele-tele-telepat, Cronenbergu, tys dopad... Scanner lidský? Radši filcky." Ach jo. Zlaté prciny...  a zlatí červíci. U nich jsem si rochnil, tohle jen protrpěl. Njn, i mistr úchylný tesař se někdy utne. Nejvíc mě rozsekaly ty grimasy, pitvoření a soutěž o co nejdebilnější škleb, aby i nejhloupější divák pochopil, že teď ti dva spolu jakože telepaticky bojují. Ale možná mě jen filmový pánbů potrestal za můj materialismus a nevíru v telepatii a proto Cronenbergovi pekelně zprasil jeho nadějný scénář. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, takový scanner by mohla být velká hrozba. Ale zpracování mohlo být na můj vkus určitě lepší. Chtělo to lepší tah na branku. Konec sice potěšil, ale než jsem se k němu prokousal, tak jsem se během filmu občas i nudil. Vybuchujících hlav mohlo být víc, skenování mohlo být víc. Film si říká o svižnější a údernější remake. Třeba se toho někdo schopný ujme. 60% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Absolútna klasika B žánru. Mal som to rád už ako decko a teraz po rokoch ma to bavilo ešte viacej. Úplne vážne myslené vražedné pohľady hercov, z ktorých najväčšia hviezda je Michael Ironside, telepatické súboje a vybuchujúce hlavy - všetko vyznieva presne tak jak má a výsledok je značne pôsobivý. To môže mať na svedomí iba jeden človek. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Film sa síce natáčal v Kanade, ale keďže Spojené štáty dominovali vo filmovom priemysle a kanadské filmy sa predávali pre medzinárodné publikum, film bagatelizuje svoj kanadský pôvod v prospech generického „severoamerického“ prostredia. Jedinými ukazovateľmi jeho reálneho umiestnenia v Kanade sú scéna stretnutia Revoka (Michael Ironside) a Kellera (Lawrence Dane) na stanici metra Yorkdale v Toronte a niektoré viditeľné dvojjazyčné nápisy. (Arsenal83)
  • Scéna s explodující hlavou byla natočena s latexovou hlavou naplněnou psím žrádlem a králičímy játry, prostřelena zezadu brokovnicí. (PußyMagnet)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama