Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (64)

swed 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet je v jedné ze svých ranných rolí stejně úchvatná jako v letech následujících, to samé se bohužel nadá říct o jejím hereckém partnerovi (Christopher Eccleston). Ale ruku na srdce, po boku Kate to nemá nikdo jednoduché. Příběh samotný není jen další melodrama o osudové lásce, "Jude" je zasazen do historické Anglie a zpracován jako nádherně tragická romance rašící uprostřed mravních a společenských konvencí, pro které je láska dvou příbuzných a neoddaných duší něčím, co se v té době netoleruje. Film se vyhýbá přílišnému patosu a dbá na věrohodnost reálií, o čemž svědčí i nepřikrášlený závěr. 8/10 ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Pro ženy stále aktuální příběh. Nesezdaným párům se už sice dávno hlavy netrhají. Ale ženy pořád zažívají ten zásadní životní předěl, kdy se z dívky plné nadějí ve šťastnou budoucnost mění v smutnou, utahanou a dětmi obklopenou ženskou ve starostech očekávající zítřek. A kam najednou zmizela ta krásná, veselá a vtipná Sue (Anna, Marie, Kateřina, Anežka, Helenka, Karolína, ...)? ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nádherným soundtrackem protkané drama o dvou lidech, kteří se měli rádi, žili spolu, a jediný problém, který s nimi tehdejší společnost měla, byl ten, že on byl ženatý s jinou ženou a ona vdaná za jiného muže. Judu jsem rozhodně musela vidět, kde jinde se taky ve filmu potká Devátý Doktor (Christopher Eccleston) s Desátým (David Tennant, byť ten se tu jen mihne jako floutek v hospodě, ale.. i tak potěší). Nejprve jsem myslela, že drama bude spočívat v tom, že si Juda nemůže splnit své přání, stát se univerzitním učencem, byť pro to dělá možné i nemožné, ale konec příběhu mě zasáhl a i když mám knižní pořádek nacpaný až po střechu, uvažuju nad přečtením předlohy od Hardyho... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Spočiatku ľahká, no na konci veľmi ťažká viktoriánska dráma s vtedy naozaj prekrásnou Kate Winslet, u ktorej si nepamätám film bez nahoty. A tu potvrdila, že trend si nastolila už dávno. V podstate celý film som si myslel, že pôjde o romantický film o zakázanej láske, o láske, ktorá musí vzdorovať predsudkom a požiadavkám doby. Vtedy by to bol priemer. Ale film splnil aj vyššie parametre. Koniec bol ozaj tvrdý a poukázal, že ako môže jedna obyčajná veta: "Je nás tu priveľa." v detskej hlave spôsobiť riadny zmätok s tragickým záverom. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet v rouše Evině, tak to tu ještě nebylo...a už ani nebude, ale abych něco napsal k událostem, jenž se odehrávají v tomto příběhu.Tento film nechť je důkazem, že láska někdy dokáže být slepá. Ačkoliv se oba k sobě hodili naprosto bez výhrad, tak pan osud nebo štěstí jim jejich lásku nepřálo. Místo toho jim paní smůla nadělila velkou životní tragedii a nezapomenutelný psychický šrám.... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)
  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama