Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Seriál Kancl, natočený polodokumentárním způsobem, zachycuje pracovní den šéfa Davida Brenta (Ricky Gervais) a jeho zaměstnanců. Brent je ten nejhorší šéf na světě. Je netaktní, bez špetky talentu, egoistický, plný předsudků, zbabělý a vychytralý – přesto je však nějakým způsobem přesvědčen o tom, že ho všichni milují. Mezi jeho trpělivé zaměstnance patří snaživec Gareth, smolař v lásce Tim a recepční Dawn, objekt Timova zájmu. Tato třeskutě vtipná komedie z dílny Rickyho Gervaise a Steva Merchanta získala Zlatý glóbus za nejlepší komediální seriál. (HBO Europe)

(více)

Recenze (298)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Trapnost je zlatý důl aneb miliónový námět v podání Gerveaise a Merchanta. Je strašně osvěžující pozorovat, jak dokumetární forma (a fakt, že jde o pseudodokument) ovlivňuje klasický britcom. Jako všechny série, i The Office staví zejména na charakterech. Zde musíme samozřejmě zmínit Davida Brenta - parodii na moderního, neortodoxního managera a zároveň tragického epigona komiků jako John Cleese či Spike Mulligan. V angličtině je pro něj naprosto přesně padnoucí termín - prick. Hned za ním vystupuje jeho asistent, velkolepý anální horelezec a ještě věší idiot (pokud je to vůbec možné), Garreth, který by byl opravdu k nevydržení, kdyby jeho degenerující vystupování aspoň částečně nevyvažovala dvojice Dawn a Tim, kteří představujou jediné racionální, "normální" tvory na pracovišti. Kromě Gervaiste, který ve své děsivé roli vskutku exceluje (i když musím přiznat, že mě jeho umělý úsměv na úplném konci pomalu přestával bavit - a jsem tím pádem rád, že Vánočním speciálem příběh uzavřeli), mě nejvíc nadchl dokonale obyčejný Martin Freeman. Podepisuju přítomné ódy, s plným hodnocením si nejsem jistý a proto počkám, až si to projedu podruhé... 28.5.08 Projel jsem pár dílů. Porovnal s několika novějšími britskými sériemi. Kancl zraje! 90% ... 27.8.2016 A jak! 100% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ďalší vychvaľovaný britský seriál, ktorý sa ani zďaleka nepriblížil k avizovaným kvalitatívnym výšinám. To zatiaľ dokázali len Ajťáci. Začnem pozitívami. Ricky Gervais je génius trapnosti. Jeho schopnosť vyťažiť z trápnej situácie maximum je na úrovni majstra. Bohužiaľ jeho kolegovia sa len chovajú trápne, a to bez akejkoľvek nadstavby. Kancelársky život je tu zachytený v určitých ohľadoch pomerne reálne, aby bola možnosť vytvárať vtípky, ale zároveň sa všetko odohráva v až priveľmi stupídnej atmosfére (hlavne komunikácia Davida s nadriadenými). Pre jednu vydarenú scénku sa vždy musíte presekať lajstrami nudných a hlavne opakujúcich sa rozhovorov. Radšej si dajte niektorý záznam Zlatých globúsov a užite si Rickycho moderovanie plné vtipných slovných útokov na ľudí v sále. ()

Reklama

El Pistolero

všechny recenze uživatele

9/10. Mimořádně originální, pozoruhodné dílo, které se vyvarovává žánrových schematismů a zkouší jít novým směrem, tam, kam do té doby noha britcomu ještě nešlápla. Chytře při tom využívá možností pseudodokumentu a reality show, balancuje mezi absurdnem, trapností, brilantním humorem a autentičností. Aby byl „Kancl“ divákem přijat, je zapotřebí přistoupit na pravidla této „hry bez pravidel“. Pokud se k tomu uvolí a dokáže to, možná bude také příjemně překvapen, jak fantasticky jsou zde skloubeny zábavné gagy a např. vztahová rovina mezi Timem a Dawn. Ricky Gervais rocks. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po 1. sérii: "ČT 2 nasazuje nový britcom, nějaký Kancl!" To byla má první slova, když jsem si přečetl programovou nabídku na pátek. Poté, jsem se šel mrknout zde. Když na mě "vybaflo" tolik pětihvězd, tak jsem čekal, že to bude fakt něco extra a že se budu válet smíchy po zemi. Bohužel, nestalo se. Humor je zde hodně křečovitý, to co mnozí považují za "geniálnost a originálnost" já považuji za nudu a sem tam nějaký celkem ucházející for. Navíc, tady jsou tak nesympatické postavy, že téměř nikoho jsem si nestačil během těch 7dmi dílu oblíbit (no, snad tu Dawn, ta se ještě dá). Vlastně charaktery postav je to, na co u mě tento seriál dojel. Hlavně ten Finch, i když tam byl jen zhruba dva díly, tak mě nehorázně sral! Takže sečteno a podtrženo: Na druhou sérii se podívám, ale velmi silně pochybuji, že bych změnil hodnocení. 81 % je pro mě větší záhadou, než kdejaký film od Lynche :-) Po celé druhé sérii: Nemýlil jsem se. "Humor" je stále stejný, ten zmrd Finch je tam zase a ten tanec, který, podle jistého komentáře, "byl zařazen mezi 10 nejvtipnějších momentů na televizní obrazovce", mi přišel tak NEVTIPNÝ a ubohý, že se opravdu divím těm 81 %... No nic.. na ty dvě extra vánoční epizody, které ještě budou, se možná podívám, ale velice pochybuju, že by to můj názor na tento průser změnilo...Po dvou extra vánočních epizodách: První z nich byla tak ubohá, že jsem chtěl hned snížit své hodnocení. Ale řekl jsem si, že počkám, co se stane v té druhé. A ta, světe div se, byla téměř vynikající. A to hlavně ze dvou důvodů: SPOILERY! Za 1) David se konečně zachoval normálně a odfuckoval toho zmrda Finche. 2) Dawn a Tim konečně spolu, (ale že to trvalo :-) Takže hlavně díky těmto dvěma důvodům neměním své hodnocení. Závěrečné zhodnocení celého seriálu: Věřím, že někomu se to líbí, ale já si to už zřejmě nikdy znovu nepustím. Ty 3 hvězdy jsou tak akorát. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Místo, ve kterém se pomalu rozlévá nejlepkavější trapno a kam se rozlije, tam už zůstane. David Brent je přerostlé dítě, trochu šibal, trochu tyran, trochu rasista a velký šovinista. Spoustu těch věcí dělá nezáměrně, ale že by kvůli tomu uškodil méně, to se bohužel říct nedá. Právě v momentech, kdy se snaží někomu zavděčit a kolegové sedící kolem nechápou, co se to proboha děje, jsou kořením, které ze seriálu vytvořilo kult, ale zároveň právě tady se často od obrazovky odvracím, protože takovou porci rozpaků a šílených trapasů zkrátka nedávám. Raději tak mám Tima a Dawn a nenucenou atmosféru jejich upřímného tokání a civilního pomrkávání. A vůbec nejraději mám, když se zvážní. Když mě vývoj událostí zaskočí tak, jako kdyby se něco podobného dělo na mém pracovišti. Všemu hurónskému smíchu a kroucení očima nad existencemi z řad šéfů to dodá na síle a na touze vědět, co bude dál. Vánoční speciál je pak už jen třešnička na dortu, která dokazuje, že Ricky Gervais umí být hrozný dacan, ale stejně tak umí i neuvěřitelně dobře hrát. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (44)

  • K seriálu si vytvořili svůj remake kromě Američanů také obyvatelé Francie, Kanady, Německa, Izraele, Chile, Švédska, Jižní Afriky a Ruska. (Nin)
  • Při natáčení pilotního dílu se všichni herci až moc snažili, vytvářeli nepřirozenou atmosféru, která se blížila spíše Wall Streetu, než běžné kanceláři. Pochodovali před kamerou s kávou, snaživě kopírovali, okatě telefonovali, zkrátka přehrávali. Nechápali, že se mají vlastně nudit a chovat přirozeně a že u toho budou natáčeni. Když pak viděli první záběry, byli přesvědčeni o tom, že to nikoho nebude bavit sledovat. (don corleone)
  • Rodiče Donny se jmenují Ron a Elaine, jako rodiče spoluautora seriálu Stephena Merchanta. (don corleone)

Související novinky

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

11.05.2024

A opět píšeme o pokračování slavné značky, nikoliv o novém originálním projektu. Snaha zlákat diváky na osvědčené způsoby zábavy a nedostatečná odvaha velkých studií se samozřejmě netýkají jen filmů,… (více)

Reklama

Reklama