Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (898)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k parádní knižní předloze bylo mé očekávání ohledně tohoto filmu obrovské. A úměrně tomu bylo velké i zklamání. Co v knize působilo ujetě vtipným dojmem a nutilo čtenáře k salvám smíchu, to ve filmu naprosto nefungovalo. Roztříštěný, nekonzistentní děj, trapně působící humor, vizuální stránka vcelku nezajímavá... ne, k tomuto filmu se vracet nebudu, to si radši potřetí přečtu ošmátraný antikvární výtisk ze slovíčkaření Douglase Addamse. 45% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Po dekádě odkládání jsem si doplnil dávný rest a podíval se na zfilmování mé oblíbené knižní série. Bohužel se naplnila očekávání, že mi žádný poklad neuniká. Filmový Stopařův průvodce je zmatená a příběhově nekoherentní podívaná, kterou plně nechápe ani fanoušek knih jako já. Příběh vychází především z prvního dílu, některé epizody jsou ale úplně nové a jejich pointy nedávají moc smysl. Naplno se ukazuje problém možná celé série - Adamsův humor skvěle funguje ve vytváření bizarního světa (co světa, celého vesmíru), který stojí na stejně vachrlatých základech jako naše společnost. Slovní humor a absurdita se ale těžko převádějí na plátno, takže je nevyhnutelné, že se režisérovo pojetí Adamsova univerza nemůže líbit spoustě fanoušků. Navíc příběhová linka je i v knihách trochu vedlejší a místy nesrozumitelná, což zfilmování rozhodně neulehčuje. Kdo nezná knihy, bude sledovat jen proměnlivě vtipný sled bizarních scén, a kdo knihy zná... ten vlastně taky. Není divu, že další pokračování nevznikla. Můžeme se tvářit, jak je to těžká látka na adaptaci, a asi budeme mít pravdu. Ale nevěřím, že by to nešlo zvládnout mnohem lépe. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Douglas Adams je pro mě velkou neznámou, ale nemohlo být lepší reklamy než zrovna tenhle film. Filmový Stopařův průvodce je kouzelně střelený guláš se šťavnatou porcí ironie a sarkasmu. Přesto si nemyslím, že by to byla bůh ví jak zdařilá adaptace. Aneb zadaptovat literární dílo takovým způsobem, že mi tam zůstanou dva vypravěči (jako voice-overy), tak by se někdo měl dlouze zamyslet, zda točí film nebo píše román. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bohužel nedosahuje kvalit ni knihy, ni rozhlasové hry, mimochodem existuje i její excelentní česká verze, která na mě samozřejmě nezanechala žádnou vážnou poruchu, je přeci zcela normální přijít do školy a zařvat na třídního "dnes písemka nebude, mám RUČNÍK!!" mávaje přitom inkriminovaným froté předmětem modré barvy.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slavnou knihu Douglase Adamse mám už dlouho v knihovně hned vedle série příběhů Červeného trpaslíka. Zatímco k Červenému trpaslíkovi se vracím jak v seriálové, tak v knižní podobě, a stále má pro mě příjemné kouzlo, literárního stopaře jsem ještě z důvodu časové zaneprázdněnosti nedokázal přečíst. Vzhledem k tomu, jak negativně na mě působil film, bude se na něj ještě nějakou dobu snášet prach. Nejspíš nepůjde o měsíce, ale o léta, protože film na mě působil zoufale nevtipným až odpudivým dojmem. Potenciál by tu byl, ale něco je špatně, tohle chtělo mnohem zkušenějšího filmaře, než byl debutující Garth Jennings. Celkový dojem: 25 %. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Film byl 20 let ve fázi vývoje a krátce před smrtí autora předlohy Douglase Adamse už byla na stole smlouva, podle které měl na režisérskou stoličku usednout Jay Roach a Zafoda Bíblbroxe měl ztvárnit Jim Carrey. Po odchodu Jaye Roache měl režisérské žezlo v rukou chvíli Spike Jonze a po něm Nick Goldsmith, který se nakonec uspokojil jen s úlohou producenta. Režie se nakonec ujal Garth Jennings a Zafoda si zahrál Sam Rockwell. (imro)
  • Postava náboženského vůdce Hummy Kavuly (John Malkovich) se v původních knihách nevyskytuje. Pro film ji vymyslel sám autor knižní předlohy Douglas Adams. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama