Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (898)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bohužel nedosahuje kvalit ni knihy, ni rozhlasové hry, mimochodem existuje i její excelentní česká verze, která na mě samozřejmě nezanechala žádnou vážnou poruchu, je přeci zcela normální přijít do školy a zařvat na třídního "dnes písemka nebude, mám RUČNÍK!!" mávaje přitom inkriminovaným froté předmětem modré barvy.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho to môže byť úplná volovyna. Pre niekoho zas skvelá komédia. Pre mňa zas niečo, čo obsahovalo tak prepracovane vyjadrené myšlienky, že som sa od úžasu nevedel ani smiať ani vypnúť sprostý BS Player. Stalo sa niečo iné. Začal som zhánať knižky pána Douglasa Noela Adamsa, ktrorý tieto myšlienky napísal. Myšlienky, ktoré sú strašne ,,ďaleko,,. Mimochodom postava Marvina by nemohla byť nominovaná na sošku. On je totiž od pozemských hercov ešte ďalej, a tak by nikto iný nemal ani kapku šance... :D ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Síce to vyzeralo ako z 90.rokov a čudoval som sa že je to z roku 2005, ale mne sa začiatok veľmi páčil. Veľmi dobrý nápad. Žijete si svoj nudný život a zrazu vám niekto povie, že do zničenia planéty Zem zostáva pár minút. A on vás odvedie do vesmírnej lode pričom vaša planéta už neexistuje. Ostatné je ale absolútne neatraktívne a príbeh nudí. Z réžie Gartha Jenningsa cítiť detskú radosť a nadšenie pre Sprievodcu, ale čo z toho, keď sa nápady navzájom zadupávajú, strácajú v chaose. Celková štylizačná kombinácia hraného televízneho skeču, podivného filmu, animovaných sekvencií - pôsobí rovnako šialene, ako akcia na plátne a rovnako aj škrípe. Mne osobne nepomohla ani snaha prijať film ako totálny úlet. Stopárov sprievodca galaxiou je kravina. A to bez ohľadu, či sa na ňom bavíte, alebo zmierate nudou. Je to zlepenec, ktorý kadenciou guľometu so striedavým úspechom dávkuje humor prekladaný nudou. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si clovek uzije, kdyz splni zhruba tak tri veci. Nesmi od filmu nic moc ocekavat, nesmi znat knizni predlohu a nesmi predtim videt vynikajici serial. Ja serial videl a tohle bylo o dost horsi. Fakt to vypadalo, jak kdyz Garth Jennings dostal spoustu prachu a hral si, takze hyri spoustou vybornejch napadu a tudiz je nekolik scen fakt vtipnejch a spousta hlasek pobavi, ale zaroven tu chybi nejakej vyraznejsi pribeh nebo neco, aby byl film vic kompaktni. Takle film proste jen tak plyne a obcas se tu objevi nejakej vtip a opravdu vyjimecne nejaka ta akce. Coz ovsem neznamena, ze bych se nejak nudil, jen to proste neni nejaka zabavna jizda. Hodne se povedli triky, ktery sice nejsou dokonaly, ale pusobi fakt nadherne a ani herci nejsou nejhorsi, nejvic me asi zaujal Sam Rockwell a Bill Nighty, i kdyz i ostatni nehrajou spatne. Ne ze by se jednalo o spatnej film, jen je to proste takovy o nicem, v tomhle mel serial vyhodu, ze nekolikadilna kniha se proste lip vejde do serialu, nez do 90 minut dlouheho filmu. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Podstatné na celém fenoménu Stopařova průvodce je, že šlo původně o rozhlasovou hra BBC, plnou nejsuššího humoru a nadsázky v gradaci. Samozřejmě se obešla bez efektů, protože stavěla na síle slova. Ještě před koncem minulého režimu dokonce byla do ČSSR v rámci západní podvratné propagandy vysílána česká verze této hry -- legrační bylo třeba přejmenování Zaphoda na Zefýra Bítlštajna (slyšel jsem nahrávku). Po velkém úspěchu hry a mezitím vydané knihy tatáž BBC natočila šestidílný TV seriál, který se svou ultralevností umně pracoval jako s kladem. I zde šlo o příběh a anglický humor. Zkrátka, Průvodce je kult jako prase, které tvůrci filmu vykuchali, a pokusili se ho předložit tak nějak jinak... a nepovedlo se. Pohon mozku na citrón je... ehm prostě negace samotné podstaty Průvodce a pro zanícené jistě důvod k umučení tvůrců k smrti... ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Postava náboženského vůdce Hummy Kavuly (John Malkovich) se v původních knihách nevyskytuje. Pro film ji vymyslel sám autor knižní předlohy Douglas Adams. (imro)
  • Ve scéně, kde se Ford Prefect (Mos Def) snaží seznámit s autem, jež považuje za nejvyšší formu života na zemi, je vozidlo, které jej málem srazí, právě Ford Prefect vyráběný mezi lety 1953 a 1961. (Raztubyl)
  • V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmínka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků. (Divočák)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama