Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (246)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Aladin disponuje velmi, velmi zhuštěným dějem, kdy se pořád něco děje. Naštěstí měl k dispozici dobré režiséry, takže se ani na chvíli neztratíte. Tahle arabská love story je podaná s humorem, který pobaví i dospělé, a možná i překvapí překrásnou animací. Jediným mínusem jsou snad džinovy metamorfózy do slavných osobností dneška a odkazy na moderní přístroje - tohle se opravdu do Aladinova příběhu nehodilo. A poprvé u Disneyho se mi opravdu líbily písničky! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film som prvý a poslednýkrát videl v kine ako desaťročný a už vtedy som bol na to príliš starý a vôbec ma to nebavilo rovnako ako všetky tie kreslené Disneyovky v ktorých sa nonstop spieva. Neviem koho to napadlo, že deťom sa páči spev. Mňa teda nikdy spev nebral a keď sa vo filmoch spieva, tak zdochýnam od nudy. 4/10. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to fajn. Když pominu přehršel (většinou otravných) písniček, opici s papouškem a prvních infantilních 15 minut, tak se mi to líbilo. Příjemně se na to dívá, není to trapné, nenudil jsem se u toho, většinou ani ty postavy mi nepřišly otravné a klidně bych si to i někdy pustil znova. Mile mě to překvapilo, protože si pamatuji, že jsem asi v sedmi letech viděl Krále zlodějů (což je nějaký Aladin 3) a přišlo mi to strašné, proto jsem nějaké další díly zavrhl, ale teď jsem rád, že jsem tomu originálu po tolika letech dal šanci. Bůhvíjak úžasné to není, ale jeden z těch lepších animáků je to určitě. Slabé 4* ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Like so many things, it is not what is outside, but what is inside that counts." Tahle půvabná pohádka představuje po "Kráska a zvíře" nejzářivějšího vyslance slavné Disneyho éry z počátku 90. let, "Aladina". Pochází z doby, kdy ve studiu strýčka Walta ještě animace byla králem a nikoli, jak je tomu teď, pouhým otrokem ve službách moralizujících báchorek. Animační exploze, pro niž je vizuální gag vším, je v případě "Aladina" přímo omračující; a přece nepřebíjí, ale tvoří s dějovou linií vzájemně vyvážený, koexistenční celek, jenž je bezchybným prostředníkem k vyprávění magického příběhu z pohádek tisíce a jedné noci. Kdybych nějakým záhadným způsobem přišel ke kouzelné lampě, a měl tím pádem možnost pomoci třemi přáními tomuhle, v současné době tak těžce zkoušenému filmovému odvětví - přál bych si za 1, Studio, jež staví zábavu nad výchovu, a hravost nad vypočítavost! 2, Vrátil bych zpátky víru v život kresleného filmu! 3, Sťal bych animátorům jejich okovy a daroval jim tvůrčí svobodu! Tohle se ale bohužel stane jen stěží :-( .... takže zahoďte tužky a barvy! .... míříme vstříc nulám a jedničkám! ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Splním ti tři přání. Každého napadne známý Aladin, který se skamarádí s Džinem, a ne ledajakým Džinem. Neumí jen splnit tři přání ale dokáže nás diváky pobavit svými fóry, narážkami z jiných filmů viz. Sebastian, nebo svými kouzli nás dokáže obohatit jedinečnou a populární písničkou A Friend Like Me. Tenhle filmek obsahuje spoustu nezapomenutelných písniček, které určitě zůstanou všem ještě spoustu let. Celý film nás baví Aladinův nejlepší kamarád opičák (později slon) Abu, který se snaží vždycky uloupnout něco k snědku, nebo co ho přinutí uloupit a často nás dostane do problémů a taky mě hodně bavil papoušek Jago, který nenávidí sušenky Sultána. Film má nádherný pohled na krásu Arábie a nádherných magických momentů. Jafar je zde opravdu tvrdý a nebojácný nepřítel, ale Aladin ze všeho jednoduše proklouzne, i když se celá země se začne řítit. Mě tenhle film nesmírně bavil a originální písnička A Whole New World od Peabo Bryson a Regina Belle nás vnese jedině láskou a krásou do tohoto světa. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Původní kinoverze z roku 1992 obsahovala větu "Good tiger, take off and go" ("Hodný tygr, zpakuj se a jdi"), kterou pronesl Aladin, když na něj tygr Rádža vrčel. Po vydání filmu na VHS v 90. letech se začala šířit fáma, že tvůrci do filmu vložili podprahovou zprávu a Aladin ve skutečnosti říká: "Good teenagers take off their clothes" ("Hodní teenageři, svlékněte se"). V edici z roku 2004 byla hláška kvůli kontroverzím z filmu vypuštěna. Ale ve vydání z roku 2015 byla do filmu opět přidána. (Alfréda)
  • Aladin je vizuálně i dějově velmi podobný filmu The Thief and the Cobbler (1993), jehož výroba započala již v 60. letech. Film se potýkal s mnoha finančními, právními a výrobními problémy a nakonec byl uveden do kin až rok po Aladinovi pod názvem The Princess and the Cobbler. A rok poté v jiném sestřihu pod názvem Arabian Knight. Film byl neprávem osočován za to, že vykrádá Aladina. (tomalakis)
  • Film obsahuje plno odkazů starší disneyovky. Nejvýraznějším z nich je velká hlava Pinocchia (1940), v níž se na chvíli promění džinova hlava, či krab Sebastian z Malé mořské víly (1989) v momentě, kdy džin listuje knihou a chystá Aladinovu proměnu v prince. Na konci má džin na hlavě suvenýrovou čepici s obrázkem psa Goofyho. (Ryuuhei)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama