Reklama

Reklama

Před dvěma lety dobyl film Noční hlídka, první díl fantasy trilogie režiséra Timura Bekmambetova celý filmový svět. Tisíce fanoušků okouzlilo propojení moderní sci-fi, fantasy a východních mytologií. Denní hlídka pokračuje ve vyprávění příběhu o souboji Světlé a Temné strany, který se odehrává v současném Rusku, ale v podstatě i napříč celými dějinami civilizovaného světa.

Anton se dostane do komplikované situace. Ač je sám členem Noční hlídky, jeho syn Jegor je na straně Temna. Anton se snaží svého syna uchránit i přes jeho excesy a zametá po nich stopy i před vlastními lidmi. Naopak Temná strana trpělivě vyčkává, až v sobě Jegor po narozeninách probudí monstrózní sílu. Mír mezi oběma stranami je příliš křehký na to, aby ho nedokázalo narušit sebemenší nedopatření, kterého se hlavní hrdinové v nastalých zmatcích dopustí. Až když je Moskva téměř srovnána se zemí, přijde na řadu Křída osudu, posvátný předmět, který může Antonovi dovolit vrátit se v čase a zabít své vlastní dítě. Cesta zpět však nebude jednoduchá.

Film byl do ruských kin uveden v lednu roku 2006 a během několika málo dní se stal komerčně nejúspěšnějším domácím titulem všech dob. Oproti prvnímu dílu film vznikl s daleko větším rozpočtem, což je nejvíce patrné v akčních scénách, historických reminiscencích a v tricích. Diváci se tak dočkají nejen fascinující historické bitvy, ale i divoké automobilové honičky končící na stěně jedné z moskevských moderních budov. Film, jehož strhující tempo se okolnímu světu představilo až letos na několika klíčových filmových festivalech přichází do českých kin přesně dva roky po úspěchu Noční hlídky, kterou vidělo přes šedesát tisíc diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (355)

Fr 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji všechny, aby neudělali stejnou chybu jako já a oživili si příběh podíváním se na Noční hlídku. A neodradilo je to. Zde je vše lepší! Mnohem efektnější! Ale i komplikovanější (občas se v tom ztrácím – ale to je můj boj). Každopádně se na pokračování těším a se ze svých chyb poučím! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dnevnoj dozor má na rozdíl od Noční hlídky výhodu v tom, že už od počátku divák přistupuje na tvůrci stanovená pravidla hry a nechává se strhnout ještě zamotanějším příběhem, jenž je zaobalen v ještě běsnějším vizuálním hávu. Střih, kamera, hudba, to vše režisér Bekmambetov ještě zrychlil, aby dosáhl maximálního účinku, kterým je v konečném efektu dokonale zmatený divák. Zvláště, pokud si z předchozího filmu pamatujete minimum. Naštěstí se během sledování dočkáme několika retrospektiv, které mnohé ujasňují. Taky nelogičnost některých nedořečených témat z prvního dílu se nakonec dala dohromady, ale přesto však Dnevnoj dozor zůstal na stejné kvalitativní úrovni jako jeho předchůdce. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Chaotická kamera,strih a dokonca aj príbeh..!Proste ide o jeden veľký chaos v ktorom sa"národovec"Bekmambetov snaží o nejakú symboliku,ktorou by ohúril.Avšak na mňa to nezabralo...snažil som sa pochopiť jednotlivé scény,ale nešlo to!Mne osobne sa tento snímok veľmi nepozdáva.Dejová línia je tak zasiahnutá tým čo všetko chcel pán režisér ukázať,že to až pokazil.Oceňujem snahu,ale Timurove prevedenie na filmové plátna sa mi nepáčilo!Príbeh má potenciál,ktorý ale stroskotal ešte u"Dennej Hliadky".Možno ak by sa tohto snímku chytil niekto iný a zmenil štýl -zvýšil by som aj ja svoje hodnotenie..!2*za pár scén a hudbu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ještě větší dějový zmatek, než v díle prvním. Tím pádem se snímek po obsahové stránce stává prakticky neúnosným a jediné na co se dá soustředit jsou neskutečné formalistické orgie ruského supertalenta Bekmambetova. Tenhle borec má na to se stát se v nejbližších letech králem akce. Potřebuje se však oprostit od dějových srágor a zpracovat jednoduchý a přímočarý děj, který bude pod jeho nadupanou režijní taktovkou s největší pravděpodobností zážitek první třídy. Tahle patlanina jím bohužel i přes některé neoddiskutovatelné klady není ani náhodou. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nevím, kam se poděla atmosféra a zajímavý příběh z jedničky. Tohle bylo překombinované, nesrozumitelné, zahlcené postavami, prostě špatné pokračování opravdu dobrého filmu, kde nějaký smysl toho všeho ukážou v posledních deseti minutách. 5.8.2009 doplnění komentáře po přečtení knihy : S předlohou to má společný jen název a pár postav, což je velká škoda. Navíc mi kromě samotného Andreje a Jegora všechny postavy přijdou naprosto otřesné vzhledově - Olga a Světlana by měly být nádherné ženské a o Olze ani nemluvím. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Bekmambetov v pokračovaní nakladal s predlohou ešte voľnejšie ako v Nočnej hliadke a v podstate opäť čerpá námet z prvého Lukjanenkovho románu. (ash99)
  • V závěru filmu je možné na posledním billboardu zahlédnout režiséra Timura Bekmambetova. (ČSFD)
  • S promítáním začali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno, takže magickou hranici deseti miliónů dolarů překonal film za pouhých 5 dnů. (suicide)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Reklama

Reklama