Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (64)

Griffinovi - Dejte mi svůj hlas (2000) (epizoda) (S02E10)

  • Pieseň, ktorú Stewie spieva prejavujúc svoju čoraz väčšiu náklonnosť k svojej matke, je "I've Grown Accustomed to Her Face," ktorú spieval Rex Harrison vo filme My Fair Lady (1964). Náhodou, Stewieho hlas je založený na hlasovom prejave Rexa Harrisona. (Pat.Ko)

Madonna: The Girlie Show - Live Down Under (1993) (koncert)

  • Šéfem turné byl stejně jako u předchozí Blond Ambition World Tour (1990) bratr Madonny, Christopher Ciccone. Ten navrhl jeviště, které stavělo 100 lidí čtyři dny. Pojato bylo jako cirkusové šapitó s velkou oponou, ta však způsobovala problémy s akustikou a každá show se musela složitě ozvučovat. 1 500 kostýmů vytvořili Dolce&Gabbana. Inspirovali se filmy jako Kabaret (1972) nebo My Fair Lady (1964), striptýzem a show v Las Vegas. (kenny.h)

Mary Poppins (1964)

  • Audrey Hepburnová, jež Julii Andrews "vyfoukla" roli Elizy v muzikálu My Fair Lady (1964), byla stejně jako Julie Andrews nominována na Oscara. Nejspíše by ho i získala, kdyby se nepřišlo na to, že Audrey Hepburnová byla přezpívána. Cenu si tak odnesla právě Julie Andrews. (janejudyjune)

Paříž, když to hoří (1964)

  • Počas jednej scény prirovnávajú Gabrielle (Audrey Hepburn) a Richard (William Holden) Frankensteina k My Fair Lady (1964), v ktorom Audrey onedlho hrala hlavnú úlohu. Šaráda (1963), ďalší film Audrey Hepburn, taktiež obsahuje odkaz na film My Fair Lady. (TheRoller)

Reklama

Reklama