Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědecký tým pracující na odlehlé základně na planetě Mars začal na Zemi posílat zneklidňující zprávy. Výsledky experimentů nejsou dobré, řady vědců záhadně mizí a spojení se stanicí bylo náhle přerušeno. Vládě nezbývá než základnu izolovat do nejpřísnější karantény. Na Mars je vyslána jednotka rychlého nasazení, která má za úkol zjistit, co se stalo, a eliminovat jakoukoliv hrozbu. Jenže realita překonává nejhorší obavy. Výzkumnému týmu se totiž podařilo nekontrolovanými pokusy vytvořit hrůzostrašná monstra, ze kterých se vyklubou geneticky zmutovaní lidé. Ti slídí po chodbách základny a likvidují vše živé. Je vůbec v lidských silách tuhle strašlivou noční můru zastavit... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (751)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jakožto fanda prvních dvou dílů Důma prostě nemůžu být spokojen, protože to s ním nemá společného v podstatě nic kromě Béefgéčka a pár impů. Dokonce i samotná zápletka se vyvine jinak, a tak jsou ve filmu v podstatě jen nějací trapní zombíci namísto hrůzných nestvůr samotného pekla. Cacodemona, Spidera Masterminda ani Cyberdemona se nedočkáme (a kromě Impa bez fireballů a jakousi variací na klasického kousavého démona se nedočkáme ani nikoho jiného). Snad jen motorovka se tu trochu ukáže, ne už ale dvouhlavňovka. Vizuálně se film snaží připodobnit třetímu dílu a to zejména tím, že je po celou dobu kvůli tmě poměrně hovno vidět. Jednou z nejslabších stránek snímku je i hudba Clinta Mansella, která překvapivě vůbec nedokáže v divákovi vzbudit napětí, strach ani podpořit akci. Daleko lépe by vyzněla snad i stařičká midi hudba Bobby Prince z prvních dvou dílů (kterou bych v potřebné úpravě uvítal alespoň v závěrečných titulcích, namísto nepatřičných Nine Inch Nails, kteří jsou spojení spíše se sérii Quake, to už bych spíše chápal samotného Chrise Vrennu). Mimo jiné je filmový DOOM i neúměrně natahovaný a něco se začne dít až v poslední půlhodině, která přichystá dvě nejzajímavější věci celého snímku; Sargův kontroverzní rozkaz a krátce na to herní sekvenci z vlastního pohledu. Někoho jistě může v tu chvíli napadnout klasický syndrom herních adaptací: "koukám, jak někdo jiný hraje", ale myslím, že tahle část byla zvládnuta solidně a je to snad i relativně originální a docela uklidňující (žádné střihy). Celkově je filmový DOOM průměrná akce a podprůměrný film. Štěstí je, že nepříjemné postavy umřou dřív než ty méně nepříjemné, neštěstí je, že je to jen jedna z mála věcí, která se dá na scénáři pochválit... (proč ta bitka na závěr?) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dosazuji své dávné hodnocení z mých vlastních webovek: Karl Urban, jakožto mariňák John Grimm a silák The Rock, jako jeho nadřízený seržant pak doprovází diváky primitivním dějem, ve kterém se lidé na vědecké základně na povrchu Marsu proměňuji v slizké příšery. Řízeni bídným scénářem, pronikají na základnu povolaní mariňáci, aby situaci vyřešili a zabránili invazi monster na Zemi..Zcela nezajímavý děj ještě podtrhuje nezvládnutá režie Andrzeje Bartkowiaka, přičemž akční scény (jež by měly být chloubou filmu) jsou pojaty značně nepřehledně a do snímku se nepodařil přenést ani kousek z atmosféry herní trilogie, jež stála filmu předlohou. Krátká scéna viděná z pohledu první osoby spíše připomíná arkády typu House of Dead, než nadupaný/strašidelný (podle toho zda máme na mysli první dva díly nebo trojku) Doom. Není se proto čemu divit, že filmová podoba Doomu si na sebe v kinech ani nedokázala vydělat (kritici film rozstříleli na kusy) a tvůrci budou rádi, pokud se jim nějaké peníze vůbec vrátí z prodeje VHS a DVD, či z televizního vysílání. Pro pravý pekelný zážitek tedy spíše doporučuji zapnout počítač, než DVD přehrávač... ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film natočený podľa známej počítačovej hry. Má veľmi dobrý príbeh o vojenskej jednotke, ktorá má za úlohu dostať sa do vedeckého komplexu na Marse, nachádzajúcom sa v karanténe, keďže tam došlo k neznámemu incidentu, ktorý spôsobil smrť mnohých tamojších ľudí, pričom majú zaistiť celú oblasť. Ale musia sa postaviť veľmi nebezpečným tvorom, s ktorými sa ešte nestretli. Spracovanie je celkom dobré, ale aj tak s ním nie som až tak moc spokojný. Film dokáže zabaviť po celú dobu, nemá žiadne slabé miesto a aj dej obsahuje viacero zaujímavých prvkov a situácií, ale aj tak až príliš často pôsobí dojmom úplnej priemernosti, za čo môže hlavne to, že ničím výraznejšie nevyniká. Je to akčný horor, ale ani jeden z týchto žánrov moc nefunguje. Akcie je tu veľmi málo, čo je škoda, ale je celkom vydarená. Väčšina filmu obsahuje len úplné maličkosti, pričom takmer všetky sú kvôli neustálej tme dosť neprehľadné, väčšia akcia sa nájde až v poslednej dvadsaťminútovke, kde poteší slušná prestrelka, výborná časť v prvej osobe a ani záverečný súboj nie je zlý. Ako horor tento film nefunguje vôbec, atmosféra tu nie je žiadna a o napätí tiež nemôže byť ani reči. Herecké obsadenie je výborné, The Rock do úlohy vojenského veliteľa sadne skvelo, k tomu výborný Karl Urban, zaujímavý zvyšok tímu a príjemná Rosamund Pike. S réžiou nie som až tak moc spokojný, základ je síce dobre zvládnutý, ale nič viac a hlavne po tej hororovej stránke to dosť zamrzí a čo sa týka technickej stránky, tak tá je vydarená, efekty sú celkom kvalitné, podobne aj masky, ale tá takmer všadeprítomná tma to zbytočne kazí. DOOM nie je zlý film, dokáže celkom dobre pobaviť, ale potenciál moc nevyužil. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 64%. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Film, který se tváří naprosto nejvíc cool a jakž takž se mu to i daří. Bartkowiak pojímá film s lehkou nadsázku, což je jedině dobře) a rozvíjí zajímavě rozjuchaný akční nářez, který se z počátku zdá být temnou atmosferickou podívanou. První průměrná až podprůměrná hodina filmu je právě stylizována zásadně do temných chodeb, takže nevidíme skoro nic, a to ani monstra, která se sice mihnou někde ve stínu a občas oddělají nějakého toho vojáčka, ale tím to hasne. Naštěstí v závěrečné 40 minutovce se konečně rozjíždí akce, kdy se to mrtvolami zombíků v záběru jenom hemží, padají ty "nej" cool hlášky a objeví se pořádně i nějaký ten Imp. K tomu se rozehraje naprosto super tvrďácká hudba, která k takovému filmu zkrátka patří. Vrchol ovšem nastupuje od chvíle, kdy se objeví očekávaná first-person akce, tedy, kdy po vzoru hry vidíme akorát zbraň hlavního hrdiny jak kropí hromady šmejdů olovem. Nebudu zapírat, tahle scéna na mě dost zapůsobila, jelikož je vážně pěkně udělaná. No a samotný bombastický závěr face to face, kdy si Rock a Karl Urban dají pěkně přes hubu rozhodně spoustu lidí uspokojí. Ovšem zároveň s tím vynikají nedostatky právě již zmiňované první hodinky. Scénář bych ani moc nekritizoval. Je sice fakt, že jediné slušné postavy jsou pouze Rockův Sarge a Urbanů Reaper a ostatní jsou tu jen proto, aby zařvali hodně stylově, ale o to tu přeci jde. Snad jen BFG mohlo být využito trochu víc než jen na to , aby Rock pronesl hlášku stylu "to je fakt velká bouchačka". Herci hrají solidně, čímž myslím, že hlášky říkat umějí, Karl Urban je celkem slušný hrdina a Rosamund Pike vypadá dobře i zašpiněná od krve. Takže když přimhouříte obě oči tak tohle poměrně poctivé béčko přijmete, i když dalo se z toho vytěžit mnohem víc. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale pod tri nejdem, pretože hodnotím subjektívne. Hrozný scenár, to poviem hneď na začiatok! Nieže by ma nejak zaujalo spracovanie, ale Rocka môžem a podobný žáner tiež. Efekty sú super, na výbornú, čo sa o hercoch a spracovaní síce povedať nedá, ale kto by to čakal. Ako akčňák? Ozaj cool, páčila sa mi hlavne kamera v strede filmu na pár scénach. Takže skvelý akčný nárez, bez zbytočných omáčiek okolo, so super zvukom a atmoškou, doporučujem vidieť v kine. 70%. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (22)

  • BFG je vo filme "Bio Force Gun v3.14". (andrejba)
  • Sedmdesátimilionová adaptace slavné videohry utržila během prvního víkendu (21.-23. 10. 2005) 15,4 mil. amerických dolarů. Celkový obrat v kinech Severní Ameriky se vyšplhal na pouhých 28,2 milionu, ten celosvětový pak na 58,1 mil. (imro)

Související novinky

Dwayne Johnson chystá herní návrat

Dwayne Johnson chystá herní návrat

02.02.2022

Ačkoliv na filmovou adaptaci akční hry Doom z roku 2005 s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli jen málokdo vzpomíná s láskou, Johnson samotný se herních filmů ale tak úplně nezřekl. Vedle Dooma má na… (více)

Sekaná... pro změnu z emzáků

Sekaná... pro změnu z emzáků

28.07.2009

A rovnou dvojitá porce. Dokonce v obou případech podle počítačových her. Nebudeme chodit kolem horké kaše z mimozemských vnitřností – půjde o Gears of War a Dead Space. První z jmenovaných adaptací… (více)

Návrat Street Fightera

Návrat Street Fightera

10.09.2007

Ne, teď nemáme na mysli filmovou sérii se Sonnym Chibou, kterou proslavili hlavně Tarantino a Tony Scott, když v úvodu Pravdivé romance nechali Patricii Arquette obsypat Christiana Slatera popcornem… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama