Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je to jediná studna uprostřed africké pouště. Humphrey Bogart ji bude bránit proti přesile do poslední kapky vody… nebo krve... V červnu roku 1942 po pádu libyjského Tobruku dostává osamocená posádka amerického tanku pod velením seržanta Joea Gunna (H. Bogart) rozkaz k ústupu na jih do nekonečné saharské pouště, aby se zformovala se zbytky spojeneckých sil. Na cestě se k nim postupně přidávají další přeživší bitvy, až se z nich stává nesourodá skupina tvořená vedle Američanů také britskou jednotkou, Francouzem, súdánským důstojníkem a jeho italským zajatcem a sestřeleným německým pilotem. Kvůli nedostatku vody musí ale upustit od hledání Spojenců a zamířit k jediné stovky kilometrů vzdálené studni. Po vyčerpávající jízdě však na místě zjistí, že je téměř vyschlá. Navíc se dozví, že ke stejné studni míří i žíznící prapor wehrmachtu o pěti stech mužích. Tváří v tvář nezměrné přesile stojí před Gunnem a jeho pouhými osmi vojáky důležité rozhodnutí – znovu ustoupit, nebo se jim v předem prohraném boji postavit a získat co nejvíce času pro chystanou spojeneckou protiofenzívu? Byl by to ale skutečně předem prohraný boj, když by v této bitvě nerozhodovalo množství zbývajících nábojů, ale množství zbývajících kapek vody? (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

V tomto případě dám přece jen přednost remaku. Bogart je více autentičtější, Belushi však více cool stejně jako zbytek posádky. Skvěle načrtnuté charaktery postav poskytují prostor pro heroické hlášky i postoje v jinak strohém příběhu a jsou hlavním tahounem filmu. Originál v tomto pohledu mírně zaostává a je o něco více naivnější. V rámci válečných jednohubek však ucházející záležitost. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Před hodně lety jsem viděl remake tohodle filmu. Hodně se mi líbil. Se starou Saharou je to podobný. Jednoduchej, ale poutavej a nenudící příběh se skvělým Bogartem v hlavní roli. I ostatní herci jsou dobří. Antiněmecká propaganda a černobílost postav je pochopitelná a trochu úsměvná, ale rozhodně to tenhle film nijak nekazí. 4,5 ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Skupina vojáků pod vedením Humprey Bogarta umírá v poušti žízní, snaží se přežít a ubránit naprosto bezvýznamnou pevnost před hordami Němců. Nevím jestli jejich boj byl naprosto stupidní, nebo úžasně hrdinský, ale moc dobře se na to kouká. Skopčáci jsou zákeřní (ale ve finále lidští), hrdinové hrdinsky umírají, Bogart jako velitel je kupodivu naprosto bezchybný a finále jsem fakt nečekal. Jediná výtka je k samotným bitevním scénám, kde je až příliš jasné, že režisér nechtěl aby tekly potoky krve a mrtví padali po desítkách a tak většinu mrtvých jen tušíme a krev ukápne jen aby se neřeklo. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart je badass. Zatím co film, to skvělý herecký výkon. Tentokrát v roli seržanta Gunna, opět proti náckům (teď mě tak napadá - přežil obě dvě světový, zase badass!), spolu se svojí Lulu Belle (kobylka, potom mašinka) a hrstkou dalších frajerů zdrží 500 mužů bez tanku tak dlouho, že to zvrátí průběh bojů o severní afriku a starý lišák R. ve finále dostane na prdel. Je potřeba ještě vyzdvihnout poměrně známého Rexe Ingrama a večnýho taliána (filmovýho) Josepha Naishe, jež byl dokonce nominován na AA za vedlejší roli. Dobrý film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem znal pouze mladší verzi z roku 1995, která se mi v mém dětství líbila. Původní film s legendárním Humphreym Bogartem však také nezklamal a v mnohém byl možná i o chloupek lepší. Dva srovnatelné snímky, kterým dávám stejné hodnocení. Nechybí tu slušná akce, dobrý námět a sympatičtí hrdinové. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Tank použitý vo filme sa volá "Lulubelle" a ide o typ tanku M3 Lee. (westerns)

Reklama

Reklama