Reklama

Reklama

Když přišla Ona, země se zachvěla, škola se stala rájem na zemi a srdce bojovníka začalo bít rychleji... Švédský film o chlapeckém dospívání a kráse ženských křivek.

Půvabný rodinný příběh o dvou dospívajících chlapcích na švédském venkově natočil scenárista a režisér Martin Asphaug podle románu Hakana Nessera. Dva čtrnáctileté "skoromuže", dostatečně protřelé životem, doslova očaruje a přibije do školních lavic příchod "nejkrásnější ženy světa", podobné hvězdě filmového plátna Kim Novakové. Vlastně ještě mnohem hezčí. Kráska se dokonce stane jejich zastupující učitelkou a škola je tímto pro Erika a Edmunda rájem na zemi. S jejich kráskou ovšem začne chodit Erikův starší bratr Henry, chlapec světácký, pohledný a zkušený. Není ovšem sám, kdo jeví zájem o plavovlasého anděla, a události naberou nečekaně temný spád. Erik a Edmund jsou však muži se srdcem na pravém místě.

V roli půvabné učitelky uvidíme mladou švédskou herečku Helenu af Sandeberg, která má za sebou již hlavní role v řadě filmů, např. Zingo (1998), V posteli se Santa Clausem (1999).
Autor románové předlohy Hakan Nesser (1950) patří k nejoblíbenějším současným švédským spisovatelům. Proslavil se především svými kriminálními romány s vrchním komisařem Van Veeterenem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

PollyJean 

všechny recenze uživatele

každý máme v živé paměti to svoje období, kdy jsme stáli ještě oběma nohama v dětství, ale přesto už nakukovali zpod stromu a okenic do dospělosti... a nemuselo to být ani na břehu jezera ani prostřednictvím blonďaté krásky. I když se film jakoby skládá ze dvou poněkud nesourodých částí, i když používá už trochu otřepaného motivu dospělého vzpomínajícího vypravěče, přesto se mu tuhle hranu povedlo dobře a citlivě vystihnout. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdá se to jako milý nostalgický film o vzpomínkách na dětství. Jenomže konec je šokující, odhalí, že to, co se odehrávalo, mělo svou velmi drsnou, neukázanou, stránku. A ti malí, dospívající a ještě tak křehce nevinní kluci se zachovali jako muži. Z ještě dětského pohledu správně, z dospělého možná příliš tvrdě. Byť si to ten násilnický hajzl zasloužil! ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vynikající budování letní prázdninové bezstarostné atmosféry do který z ničeho nic přijde buřinec a rozhodně ne ten přírodní. Závěr už byl takový nijaký asi se chtěl nést v ležerním duchu jako předešlá část snímku leč možná to chtělo přece jen trošku napětíčka, když už to muselo takto odbočit. Závěr se mě líbil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o dospievaní s nádychom kriminality, u ktorého si pri tej pozitívnej hudbe a celkovej atmosfére ani nevšimnete, že sa vlastne rieši vražda. Podľa spisovateľa napísané podľa skutočného príbehu, skutok ale nebol nikdy objasnený a vina, ktorú on do deja zadal, je spochybňovaná. Je v tom úmysel, ale mne ten tieň thrilleru chýbal. Idylka neostala ani smrťou nijako narušená. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Idylické vzpomínání na slečnu Božskou viděné optikou dvou kluků, ve kterých se právě probouzejí hormony. Retro návrat do klukovských let je vděčné téma, v tomto filmu působí nenásilně a vzbuzuje hřejivě letní atmosféru (podobně jako v Mém létu lásky bez sexuálního motivu). Každá z postav má své dost vážné trápení, ale zvládá to tím typickým seveřanským způsobem do momentu, než se film změní v mužskou verzi Nebeských stvoření... Inteligentně napsané i natočené, výborný casting, jasných 5 hvězd. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v Askersund, Trollhättan, Vargön a Vänersborg vo Švédsku. (Arsenal83)
  • Dej filmu nie je identický s románovou predlohou. (Arsenal83)
  • V krátkom dokumente, ktorý bol odvysielaný v súvislosti s premietaním filmu na Sveriges Television 19. decembra 2008, Nesser povedal, že kniha je založená na skutočných udalostiach a v podstate je založená na príbehu postavy s menom Erik (Anton Lundqvist), ktorý je rozprávačom deja. (Arsenal83)

Reklama

Reklama