Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Možná by se Christian Lespinglet chvíli rozmýšlel, než by skočil pro topícího se muže do plavebního kanálu, poblíže svého bydliště v Aix-en-Provence, když by jen tušil, jaké to bude mít následky. Muž, ze kterého se vyklube místní bezdomovec, tedy pobuda, se samozřejmostí sobě vlastní přijme nejen Christianovo pohostinství, ale považuje za samozřejmost, že se o něj budou Christian a jeho žena starat, než se zotaví. Zadlužený majitel galerie, který bydlí ve vkusně uhlazeném bytě, jen s hrůzou zjišťuje, že se mu v bytě usadilo blonďaté, mohutné monstrum, které hlasité projevy své tělesnosti považuje za přirozené, stejně jako komandování Christiana a jeho ženy Yseult. Ale to není zdaleka všechno. Boudu, ten obtloustlý primitiv, dokáže okouzlit nejen Christianovu manželku, ale dokonce i jeho milenku. Film je remakem komedie Jeana Renoira z roku 1932 v hlavní roli s Michelem Simonem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Gérard Depardieu je vynikající herec a zde to jen potvrzuje. Navíc mu zde zdatně sekundují i Catherine Frot a Gérard Jugnot. Celý film je o tom, co všechno se může stát, když se do galeristova domu nastěhuje páchnoucí bezdomovec. Bál jsem se, že celá ta komedie bude pouze o tělesných zvucích a dlaždičské mluvě. Naštěstí jsou tyto nežádoucí elementy z velké části eliminovány, takže jsem se u toho vcelku pobavil. Jen si však myslím, že Depardieu ani nemusel hrát...70% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost dobře jsem se při této komedii bavil, a to zejména díky Gérardu Depardieuovi, jehož hromotlucký Boudu je prostě neodolatelný. Všichni ostatní jsou tam jen takoví přihrávači, aby Gégé mohl hrát. Moc se mi líbila narážka na Paraplíčka ze Cherbourgu: "Mám v Cherbourgu sestřenici, prodává tam deštníky." Ne každý si jí asi všimne a přijde mu zábavná, ale já mám tyhle povedené jemnůstky moc rád. ()

Reklama

Odpadlik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu nechápu! Kde jsou staré francouzské komedie? Haló - vzbuďte se Louisi či Phillipe, povstaňte z mrtvých a pojdťe znovu do boje! A vezměte sebou ještě Jeana-Paula! Ale vážně - když si tak vzpomenu na opravdu vtipné komedie ze země sýrů a vína z poslední doby, napadá mě jen Kondomerie a Blbec k večeři. Co však chtěli autoři říci tímto filmem, mě zůstává záhadou. Otravný pobuda připomínající díky červeným šusťákům nějakého ukrajince, terorizuje celou rodinu - tedy přesněji ušláplého majitele galerie (kterého mi bylo i přes jeho záletnictví líto už od počátku) a jeho věčně nemocnou ženu, které se tenhle otrapa, bezdomovec (Depardieu) snad dokonce začne líbit! Tak fakt nevím, za co se zde tento film vysloužil v průměru 3 až 4 hvězdičky. Mě šel Depardieův "hrdina" natolik na nervy, že jsem to po 50 minutách vypnul. Ještě štěstí, že není půjčovné DVD tak drahé ... ()

r.deshain 

všechny recenze uživatele

Říjá se, že české komedie nemají ve světě úspěch, protože se jedná o "náš český humor". Nikdy jsem toho názoru nebyl zastáncem, ale doufám, že v případě tohoto filmu byla má nuda výsledkem cizího "francouzkého humoru". Francouzká kinematografie mě obecně nechává chladným, ale Depardieua si ubecně docela užívám. Co se ale tady naviváděli, to ani Depardieu nezachránil.. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Komedie vznikla podle divadelní hry Reného Fauchoise a je to už její čtvrté filmové zpracování (nejznámější je asi Mazurskyho Somrák z Beverly Hills s Nickem Noltem). Scénář Pobudy těží především z komického potenciálu Gérarda Depardieua. Ten je jako bezdomovec téměř dokonalý (že by kvůli natáčení absolvoval nějaký zaučovací pobyt mezi houmlesáky?), jeho věkem narůstající špeky ovšem svědčí spíše o tom, že to je atypicky dobře krmený bezdomovec. Uťápnutý Jugnot v roli galeristy či jeho šedivě nevýrazná manželka (Catherine Frot) pouze zvýrazňují Depardieuovu show, bez níž by snímek byl podprůměrnou komedií. Kromě toho totiž Pobuda nabízí už jenom laciné vulgární fórky, kterým se zpočátku divák směje, ale po chvíli ho to už omrzí. Opakovaný vtip přestává být vtipem. Jakmile tato chvíle nastane, budete nejspíš často pokukovat po hodinkách, kdy už tahle „taškařice“ skončí. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve Francii, a to v lokalitách Environs d'Aix-en-Provence, Port-de-Bouc, Montagne Sainte-Victoir, La Ciotat, Le Tholonet, Géménos (vše v departementu Bouches-du-Rhône v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur). Dále pak na místech Place Richelme, Le Capitole, Place Victor Hugo, Place des Quatre-Dauphins, Place d'Albertas a Cours Mirabeau (vše ve městě Aix-en-Provence). (GASTON73)

Reklama

Reklama