Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (879)

Fr 

všechny recenze uživatele

JARHEAD – slangově mariňák. Mariňákova hlava je jako džbán – prázdná nádoba. Je mu 20 a byl tak blbej, že to podepsal. A protože není zase tak blbej, bude odstřelovač, což je nejlepší práce. Dril, tedy výcvik, přesun do válečné zóny a ...... . Napsat, že atmosféra filmu je výborná, se rovná u Mendese nošení písku do pouště. Počínající šílenství (máte deprese), spalování latrín (cítíte ten smrad), strach ( ). J. Gyllenhaal podává výborný výkon, ale to se vlastně dá napsat o všech zůčastněných. Kamera, zvuk. Každá válka je jiná. Armáda změní nejen váš vzhled, ale také vaši duši. Není to Vietnam, nejsou to obyčejní ,,bigoši“. Jsou to MARIŇÁCI ! Nejtvrdší a nejbrutálnější zmrdi na celým světě! Každá válka je jiná.... tohle je moje puška. je mnoho takových pušek, ale tahle je moje. bez svojí pušky nejsem nic. beze mně není moje puška nic. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes si stanovil mnohem obtížnější úkol, než by se na první pohled mohlo zdát - jak zábavně vykreslit nudu, aby byla zachována obsahová hodnota a nebyla z toho fraška? Zprvu je Mariňák svižný a místy i černohumorně vtipný, ale pak se za klukovskou zábavou nevyužitých vojáků a častou masturbací začne rýsovat dosti trefný pohled do nitra charakterů a autentické vykreslování jejich pocitů. Člověk nemusí ani jednou vystřelit pro to, aby pochopil o čem je válka a byl jí nadosmrti poznamenán. Zejména díky tomuto originálnímu, neakčnímu pojetí si Mariňák vynutí i nějaké přemýšlení a nedá se tak snadno označkovat jako "hůře natočená Olověná vesta". PS: K modernímu pojetí moderní války patří také moderní herci - Gyllenhall a Foxx zvládli své na jedničku. 8/10 ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé, nezáživné, zdlouhavé, vizuálně odpudivé ne-akční válečné drama s mými oblíbenci Gyllenhálem a Foxem. Bavila mě sotva půl hodina s fajn výcvikem mariňáků, poté jsem prozívaně a nepochopeně proplul do konce a s radostí mariňáka smazal z disku. Chyběl mi zde zřejmě americký patos. Zlatý Lone Survivor a American Sniper. 40% ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes mě ani svým třetím filmem nezklamal. Navíc dokázal, že skutečně umí natočit pokaždé jiný film a tak se úspěšně vyhýbá jakékoli škatulce. Jarhead se jen těžko může zařadit do filmů z kategorie "srdcovka", ale syrovost s jakou je nahlížen válečný zážitek několika mariňáků, si rozhodně zaslouží své čestné místo mezi těmi nejlepšími válečnými snímky. A to přesto, že jde o velmi netypického zástupce tohoto žánru. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Filmům o válčení se obvykle snažím vyhýbat, ale Mendese mám celkem v oblibě, tak proč Jarhead nedát šanci..Bohužel se z tohoto filmu vyklubala rozvleklá nuda ještě ke všemu o nudě, postrádající jakoukoli hloubku a sílu American beauty nebo Revolutionary Road. Mendes chtěl dokázat, že striktně nemusí být zaškatulkován jako režisér jednoho žánru, ale podle mě by se měl vážně držet spíše těch vztahovek. Každopádně zajímavě zvolená hudba (alespoň Nirvana potěšila, i když ta scéna k tomu byla vážně nevhodná) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Natáčení trvalo pět měsíců. Což byla přesně doba, po kterou sloužili vojáci ze skutečného příběhu v poušti. (Amplifier)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu v různých variacích 278krát. (imro)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama