Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

alchac 

všechny recenze uživatele

Klucí očividně strašně chtěli nechat uprostřed Hindúkuše havarovat Černého jestřába, ale povedlo se jim to jen tak nějak napůl, neboť než v K.O. Kozojebech nad Džalalabádem dojde k finálnímu gangbangu, v němž si hoši již bez jakýchkoli skrupulí ukazují naleštěné kulky a vyměňují tělní tekutiny (a vice versa), musí divák před zmíněným chytáním olova přetrpět hodinu nepříliš záživného konverzačního chytání bronzu, jsoucího převážně o představování všech gumáků, co tamo prošli. Zkrátit tuto část aspoň na polovinu, byl bych téměř nadšen. Nicméně malýho Klinta po jeho psychedelicky Ďábelském traumatu za jeho zmrdečka v Jasoňově hněvu a za Jasoně v tomto kusu asi vezmu na milost. Jen doufám, že zase nedostane chuť na nějaké spaghetti ai funghi! ()

Epero 

všechny recenze uživatele

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele

Rod není nezkušenej rejža, ale ta první část filmu byla dost děsivě nefunkční.Skákalo to co minuta odnikud nikam.Začne střelba,půl minuty mumraj,náhle střih,a hle , žádná střelba.A podobně natočenejch scén v tý první půlce bylo víc.K tomu ty rozhovory.Musíme splnit misi.A co je naše mise.Já ani nevím.Neva,splníme misi.Až druhá půlka se trochu rozhejbala,ale je to bez silnější zápletky, bez lákavýho příběhu.Já tomuhle stylu filmů říkám přáteláky.I přes to, že to asi bylo podle skutečnosti.Nebavilo .40%. ()

The Marast 

všechny recenze uživatele

Ježiš to zas bylo něco, střilet beretou na talibance co jsou vic jak 200metru daleko, nebo plkat o kravinach na uzky skalni cestě a pak se zřitit, nebo si vyšlapovat po lanovem mostě jak někde na vyletu v Thajsku, nebo vyplkávat během fullfrontal utoku talibancu na ubikacích, občas mě rozesmaly pytle s piskem na uplně nelogickych mistěch, jako třeba někde u kamene terasy za kterou je jen hlina, to je vždycky nejhorši když kluci z holywoodu si hraji na vojaky. Přitom to moh bejt driuhej black hawk down. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když jde člověk do válečného filmu, očekává válečný film, a to, že dostane slušné postavy, se kterýma se může sžít, je už jenom bonus. The Outpost splňuje oba body dokonale a za poslední dobu je to jedna z nejlepších mainstream amerických stříleček. V první půlce si divák říká, že už tak je zde akce víc než dost, ale celá druhá hodina je neustávající boj o obléhanou základnu a 60minutové neutichající střilení ve sluchátkách mi bude v uších hrát ještě pár hodin po zhlédnutí filmu. Postavy umírají jak na běžícím páse (Orlando Bloom se neohřál ani 30 minut:D), krve, nábojů a minometů je víc než dost a ačkoliv mi chyběla víc různorodá akce jako nože, brokovnice, granáty a podobně, slintám blahem a akce mám dost alespoň na dva týdny. Ve výsledku se Outpost vlastně může s klidem řadit k áčkům jako je Černý jestřáb nebo 13 hodin. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama