Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po vyhlášení svaté války za osvobození Súdánu od britsko-egyptské nadvlády v 80. letech 19. století zmasakroval fanatický súdánský vůdce Muhammad Ahmad zvaný Mahdí osmitisícovou armádu pod britským vedením a pochoduje na strategické město Chartúm, ležící na soutoku Bílého a Modrého Nilu. Britská vláda premiéra Williama Gladstonea se rozhoduje vyslat do ohroženého města jednoho ze svých nejlepších generálů, Charlese George Gordona. Gordon se již dříve vyznamenal v Číně, Indii nebo Jižní Africe, jeho hlavní devizou ovšem je, že v předchozí dekádě sloužil jako guvernér Súdánu a prováděl zde mezi lidem populární institucionální reformy, omezoval obchod s otroky a rozvíjel ekonomiku. Než se ale dostane do Chartúmu, mnoho z jeho bývalých přátel se přidá na stranu Mahdího. Přesto se mu ve městě dostane počátkem roku 1884 bouřlivého přijetí. V poušti se setkává s Mahdím a pokouší se s ním dojednat mírovou dohodu, dozví se však, že arabský vůdce chce dobýt nejen Chartúm, ale i Káhiru, Mekku, Bagdád a Konstantinopol a vytvořit islámskou říši, které bude vládnout. Boj je tedy nevyhnutelný a Gordon se se svými věrnými připravuje na rozhodující bitvu... Výpravné historické drama Chartúm natočil klasik britské kinematografie Basil Dearden a podobně jako o čtyři roky starší snímek Davida Leana Lawrence z Arábie líčí klíčovou etapu života charizmatického jedince, který spojil svůj osud s arabským světem. Přestože od zobrazených událostí uplynulo více než 130 let, ve světle současného vývoje na Blízkém východě se stále jedná o dílo neobyčejně aktuální. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Muž a "jeho" město - aneb výpravný střet dvou světonázorů, které ve své podstatě nejsou zase tak odlišné, jak by se snad mohlo na první pohled zdát ... ve stínu velké politiky, která evidentně neví - nebo spíš NECHCE vědět kudy kam (jak typické !) ... a tak se snaží problém řešit dle známého úsloví o vlku a koze, které bohužel (jak záhy uvidíte) nelze aplikovat vždy a všude. Neboť velice lehce může nastat poněkud trapná situace, kdy politické hrátky nepřežije žádné ze zmiňovaných zvířátek ... 4,5* ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Súdán 1881: islamistický vůdce Mahdí (Laurence Olivier) vyvolá krvavé povstání. Zničí armádu plukovníka Hickse (Edward Underdown) a zmocní se tak těžkých zbraní. Vyhlašuje svatou válku egyptským vojákům, britským důstojníkům i jejich súdánským spojencům. Přesto se britský ministerský předseda Gladstone (Ralph Richardson) zdráhá reagovat silou. Posílá pouze do Chartúmu generála Charlese Gordona (Charlton Heston), aby město evakuoval. Gordon je nebojácný idealista, ale i on brzy pozná, že situace je opravdu zlá...Výborný film o jednom z největších mučedníků britských dějin. Avšak nezaujatý - se spoustou kritiky kolonialismu.Z filmařského hlediska nabízí především velkorysé krajinné i bitevní scenérie a výborné herecké výkony ústřední dvojice Heston - Olivier. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Náramně romantický spektákl, který má k historické pravdě (vím, že tento termín je do značné míry spekulativní) dále než Vávrova Husitská epopej. Oba hlavní sokové jsou zde idealisováni, takže z britského odborníka na špinavou práci v koloniálních válkách se stal sympaťák a mučedník civilisace, a z otylého bezskrupulózního tyrana a náboženského fanatika stal se švarný šlankovní a charismatický vůdce s jakýmsi smyslem pro fair play, který je nakonec zhnusen krvelačností vlastních bojovníků. Zřejmě i Sienkiewiczův dobrodružný příběh Pouští a pralesem (nezastíraně dětské čtivo) zachycuje více z historické reality daného období než tento "historický" film. Ale pominu-li otázku historické hodnověrnosti, je to dobrý dobový dobrodružný snímek. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo Svet je v neustalom pohybe a nezastavi sa. Taxa v 80. rokoh v Sudane dali p do pohybu armady Muhammada Ahmada, proti ktoremu stoji britsky generál William E. Gladstone. Vyborny film o vojnovych pripravach, bitke, popretkavany perfektnymi dialogmi. Hlavnymi hviezdami tu boli Charlton heston a Laurence Olivier. Sudanske prasne cesty su ppre mna fascinujuce, fascinujuca je aj reziserska praca Basil Deardena. Dearden sa ukazal ako schopny filmar, tou zbuznelou homoromantikou Obet 1961 ma presvedcil akurat o tom, ze koketuje s uchylarnami. Fakt, takychto filmov prosim viac, a chcem coraz menej a menej dementalnych picoid pre vystudovane filmove teoretiky -elitare ako bola napriklad Holy Motors. 89 % ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Británie byla pánem světa, jen se to muselo vždycky všechno pořádně projednat ve sněmovně. A když se to projednalo, bylo občas i pozdě. Tak na to občas někde někdo umřel. Někdy je holt cena loajality opravdu vysoká. Příkladný film pro příkladné Brity. My se ovšem rádi necháme poučit o tom, co je láska k vlasti a královně. O osobních pohnutkách nemluvě. Heston je jako obvykle skvělý. Film je svěží a má tempo, jako by ani nebyl tak starý. 80% ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

Související novinky

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

07.06.2015

Hollywood v posledních měsících srdnatě zachraňuje klasický film. Zatímco řada filmařů přechází na digitál, persóny z ranku Quentina Tarantina a Christophera Nolana se snaží udržet naživu klasický… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno