Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Josef Kábrt upravil námět K.J.Erbena, krátký snímek režíroval, podílel se na výtvarné stránce. A podařilo se mu navodit až hororovou atmosféru. Tvůrci věrně kopírují Erbenovu předlohu a výstižně vykreslují venkovské prostředí, postavu dívky toužící po milém, která se zlu brání vírou. Umně je zakomponován symbol lišaje smrtihlava. Svižně odvyprávěný příběh barvitě doprovází hudba Luboše Fišera. V některých pasážích jsou motivy srovnatelné s částmi z Babičky, ale během zlomku vteřiny dokáže vygradovat temnotu, že by se krve nedořezal. Blanka Bohdanová a Jiří Holý dokázali svými hlasy postavy oživit (i toho umrlce). ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* k 125. výročí vydání první sbírky Kytice se natočila jedna z nejznámějších povídek. Zpracování je velmi působivé s nervydrásající atmosférou a i když je animace jen sled několika trošku rozpohybovaným obrázků, tak stojí rozhodně za to. Připomenout si ji můžete skoro po 40 letech třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice podařené. Zvláště zde musí každý oceznit přesnou hudbu skladatele Fišera. Je hrůzostrašná, tak něžně romantická. Animace je přesná. Geniální ukáka čs. animované školy, kdy někdy méně, znamená více-to co chybí nám dnes. A přednes veršů Bohdanové a Holého je svědectvím jejich talentů. Skrátka Svatební košile od režiséra Kábrta je polozapomenutý drahokam nejen našeho animovaného filmu. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvelá strašidelná, napínavá hudba, hrôzostrašné obrazy, výborná animácia, čo dáva postavám nadprirodzené, snové pohyby, reč vo veršoch. Výrazy tvárí, s ktorými sa nedalo tak špičkovo pracovať ako dnes, prekvapia svojou presnosťou v podávaných emóciách. Vhodne zvolení herci a mrazivá atmosféra len umocňujú perfektný zážitok filmovej básne. Jeden z vrcholov stiesnenosti. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Jaromír Erben bol významný český spisovateľ a básnik. Mňa najviac zaujal horrorovo ladenými romantickými baladami. "Kytice z pověstí národních". Jednou z nich je aj báseň "Svatební košile". Záhrobný príbeh lásky medzi krásnou, mladou dievčinou, ktorá privolá po rokoch svojho milého späť domov z vojny. Lenže namiesto švárneho mládenca sa vráti len chladný, mŕtvy prízrak. Odvedie ju na miesto, na ktorom sa má konať ich svadba. Na cintorín v ďalekej cudzej zemi, kde je i on sám pochovaný. Túto desivú literárnu predlohu skvele spracoval, v roku 1978, režisér Josef Kábrt. Natočil úžasný, animovaný, krátkometrážny, poetický horror. ***** ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama