Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice kriminálníků, uprchlý vězeň a mladý zlodějíček, se chystá na společný, samozřejmě ilegální útěk za hranice. Dlouho unikají, dokonce se jim podařím proniknout na polské území. Směřují k pobřeží, odkud se hodlají přepravit do Švédska. Polské bezpečnostní orgány jsou však bdělé. Zřejmě mělo vzniknout napínavé vyprávění o náročné práci policistů, koordinovaných dokonce mezinárodně, avšak napětí i věrohodnost se vinou ochotnické režijní práce vytratily. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl dost podivný koprodukční film... Poláci nám ukázali, že hranice socialismu střeží dobře a ven neproklouzne ani myš. Nasadili na to helikoptétu, vojenský člun a asi šest rybářských. Potměšil v roli vrahouna působil celkem fajn, já měl ale přesto pocit, že koukám na discopříběh od Baltu. Duo kriminalistů Kodet - Jelínek neustále se snažící být vtipné, vtipné nebylo. Člověk z filmu cítil tu zarputilou snahu režimu ukázat, že každý gangster bude velice rychle dopaden a to i když si udělá výlet k moři. Vyšetřování taky jede jak na drátkách a i když zločinci prchají v dál, naši mají stále dostatek informací a vědí kam se za nimi vydat. Prostě na na pohodu. Dobrej byl ten polskej Asterix kriminalista, kterej nesundal sluneční brýle typ pliot vrtulníku Cobra ani za pošmourného počasí ! :-) Vůbec nechápu, proč v roce 1984 když už režim mlel z posledního měl někdo potřebu tohle točit. Jestli to mělo být akční, tak to tedy nebylo... A jak to dopadne, muselo být každému divákovi jasné hned :-). Dávám za 3000 dolarů. * * * ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Stanislav Strnad, normalizační rutinér, jehož komedie Můj brácha má prima bráchu i její pokračování vykazovaly aspoň jistou míru životnosti, se tady a v jiných snímcích dost sekl a naservíroval divákům v podstatě mrtvou a nudnou zápletku o dvou delikventech, kteří se snaží dostat do ciziny přes socialistické Polsko. Krimi nebo snad drama nečekejte, film si plyne v poklidu, jako kdyby Potměšil a Vacek byli v lázních a s ním i všichni tvůrci. Samozřejmě, občas musí všichni udělat něco, čím se diváka snaží zaujmout, ale tyhle chabé pokusy (polská herečka Maria Probosz v bikinách), film z odpadu nevytáhnou. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ladislav Potměšil nedostal moc hlavních rolí. Když vynechám nechvalně známou trilogii Byl jednou jeden fízl, tak mě snad žádnej jinej film nenapadá. Tady v roli uprchlýho trestance odved opravdu dobrou práci. Překvapivě docela slušně zahrál i Tomáš Vacek, kterýho si tak nějak matně pamatuju, že v 80. letech v několika filmech hrál vojáky základní služby a po roce 1990 se po něm slehla zem. Pokud by se děj zaměřil spíš na tuhle dvojici uprchlíků, mohlo to dopadnout určitě líp. Jenže ve filmu pořád sledujete, jak se tam fízlové o něčem vykecávaj (a že tam těch fízlů je jako psů) a k tomu navíc nějaký rádoby vtipný historky z jejich soukromí, kdy jeden např. řeší nějaký problémy se synem (Mimochodem přítelkyni toho syna hrála Anna K. Do teď jsem nevěděl, že Anna K někdy v nějakym filmu něco hrála.) a druhýmu třeba zase vyšetřování překazí rande. Ke konci se děj přesune do Polska, což přineslo jakýsi oživení a celý je to zakončený "akční" scénou, kdy se Potměšil pokouší unést celkem pěknou blondýnu (můžete se pokochat tady v galerii), která se najednou objeví na pobřeží Baltu v bikinách, zatimco ostatní tam choděj v bundách a kabátech :-) ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný. Bohužel ani dobrý ... Kladu si otázku, zda musí být kriminálka nutně napínavá. Nemusí, ale není to ono. Zápletka také není špatná, dokonce je i dobrá, film podráží spíš chabé dialogy a režijní vedení. Skoro jakoby panu režisérovi nezáleželo, jaký natočí film. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Potměšil jako grázl co se nebojí ani odstřelit fízla je překvapivě dobrej a uveřitelnej. Můj jmenovec mladej Vacek taky nehraje špatně a celkově po některých těch rádoby chytrých komentářích tady jsem čekal něco nudnýho a nekoukatelnýho, ale na svou dobu normální lehce nadprůměrná socialistická kriminálka.60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Celkem průměrná osmdesátková detektivka, s příšlušníky SNB a pár pacholky, kteří se je snaží vodit za nos. Z filmu sice malinko zavání socialistické oblbování, přesto není špatný, Potměšil hraje typ recidivisty, který se nehodlá zastavit ani před vraždou. Bojím se, že kolega kolega Tiiso je člověk, který za životní roli Ladislava Potměšila považuje jeho trapné působení v kanální Ordinaci... Pokud ne, nechť se na mě za můj špatný tip nezlobí. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek jsem viděl před lety a docela dobře si ho pamatuji, ale na název jsem si vzpomněl až díky jeho uvedení na TV Barrandov. Naprosto souhlasím s Prubnerem, třetí * dávám čistě za polskou část, zejména za ten baltský kolorit. ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele

Bez nápadu, bez kriminální zápletky, bez vtipu. Za vystižení názvu "Zátah" asi 100%, protože soudruzi příslušníci se skutečně činí a s pistelemi v rukou ruší několik mileneckých dvojic, ovšem skutečný pachatel jim utíká. Přitom dokáže ještě odrovnat jednoho z příslušníků... Film nepůsobí jako z poloviny 80. let, ale spíš ze začátku 70. let. Trošku zaujme linie podvodníčka (Tomáš Vacek), ale devalvuje ji scéna, kdy poručík Morávek ("majorovsky" bodrý Rudolf Jelínek) láká Kunze, aby se vrátil kvůli přítelkyni (Miriam Chytilová). Autor scénáře David Jan Novotný si může dělat blázny z vodníků a podvodníků, ale kriminální žánr nezvládl. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bývávaly doby, kdy ještě Barrandov dával i docela zajímavé filmy a dalo se na něj dívat. Než si z toho udělal Soukup vlastní „ONE MAN SHOW“ proloženou nějakým tím Musilem. Tato dnes již vcelku zapomenutá kriminálka těží především z výkonu dvojice Potměšil (ten překvapil coby vrah) a Vacek. Místy to mělo dobrou atmosféru i akčnější momentky, ale nějak to nevybočilo z průměru. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mně tento film tak špatný nepřipadá. Je to klasická kriminálka z 80. let 20. století. Pravda, příslušníci veřejné bezpečnosti tu a tam jednají nelogicky a uprchlý vězeň si počíná úplně zbytečně až příliš krutě, ale nedostatky jsou i ve filmech mnohem zvučnějších jmen. Celkem zajímavé pro mne je, že jsou jedinci, kterým vadí, že se v závěru filmu objevuje i polština, která není překládána titulky. Možná se ještě dožiji toho, že diváci budou vyžadovat dabing nebo titulky i u slovenštiny. (úterý 17.11.2009) ()

fragre odpad!

všechny recenze uživatele

Trapný pokus o akční krimi s normalizačně-propagandistickou polevou. To se ví, že v takové sračce nesmí chybět Rudolf Jelínek, ten náš socialistický James Bond. Závěrečná "akční" scéna s pokusem o únos ladné krásky v bikinách, která má sloužit co rukojmí zlotřilému Potměšilovi, je nechtěná parodie žánru. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Když jim kriminálník Ladislav Potměšil několikrát zdrhnul, tak proč ho tedy nechávali pracovat na venkovní stavbě, kde nebyl pod žádným dozorem? To jenom dokazuje policejní tupost. No nic, on by bez toho nemohl vzniknout tenhle příběh, který je standardní kriminálkou okořeněnou polskými reáliemi. Konečně jsem taky pod dlouhé době mohla vidět Miriam Chytilovou jako starší a dospělejší než, když hrála holčičku v Tajemství proutěného košíku. ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Docela napínavá honička. Jen škoda, že některé scény si musel divák domýšlet a stejně mu pak vrtalo hlavou, jak se to nakonec stalo. Zajímavou roli si zahrál Josef Kubíček (mladý Brůna ze Studny majora Zemana) představitele pražského podsvětí Mouchu. Nadaboval ho opět Jiří Zahajský, stejně jako ve Studni. Jen bych čekal, že taková figura bude mít po svém boku nějaké gorily, kterou sotva nahradí kočka v podání Jany Švandové :-) Jako zdatný policista se představil Jiří Kodet, který dokázal doběhnout (přes velkou ztrátu) po střeše záletného ragbistu, jehož ztvárnil kaskadér Karel Engel. ()

zette 

všechny recenze uživatele

S odstupem casu mi prijde tato kriminalka hodne zajimava. " Vylet " do Polska filmu prospel. Jeden z lepsich hereckych vykonu Ladislava Potmesila. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dívat se na jednoho z nejhorších českých heců Zounara je za trest...Jinak filmu hodně pomohl střih. 19.letá Anna K. hraje ve filmu barmanku-přítelkyni kriminalisty (R.Jelínka) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Do alespoň průměrných kriminálek své doby má Zátah hodně daleko a největší problém je určitě ve scénáři. Když si kamera všímá dvojice uprchlíků, tak je všechno v pořádku. Dokonce se dá mluvit o něčem jako je temná atmosféra a napětí. Bohužel příběh je rozředil spoustou zbytečných vsuvek do života hrdiných policistů a udělal hlavní postavy z nich. Přitom je ani pořádně nevyužil, protože každá druhá scéna s nimi je prvotřídní vata. To co nezmrvil děj, zničil střih. Jediným nezpochybnitelným kladem je herectví Tomáše Vacka a výborný úvodní hudební motiv. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Paradni Svandova, paradni polska rukojmi v plavkach. Potmesil jako padouch v temer akcnim osmdesatkovem krimi, ktere se zcasti odehrava v Polsku. Proc ne, jako odpocinkova zalezitost... 4- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film mi akosi ušiel, no teraz som ho videl v TV. Zaujalo ma, že sa natočil krimi film s poľskou republikou v takom veľkom rozsahu. Celkovo film je priemerný, ale nedá sa povedať, že zlý. Z hercov sa mi páčil Ladislav Potměšil. Film hodnotím 50%. ()

Reklama

Reklama