Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záminkou k černé grotesce o nezřízené posedlosti penězi je svatba dcery vesnického boháče, vědomého si moci peněz. Ženicha uplatí luxusním vozem, ale dodavatel žádá okamžitý doplatek. Zatímco svatebčané hodují, otec se zaplétá do složitých transakcí, při nichž musí podplácet notáře, policisty a nakonec i kněze, aby se dostal ze spárů chladně kalkulujícího gangstera. A to všechno uprostřed bujarého a poté bezuzdného veselí, gradovaného mírou opilosti nenasytných svatebčanů. Sugestivní rytmus scén a dialogů, souznějících s hudební produkcí, nutí myslet na Formanův hasičský bál s tombolou i na obdobné výjevy z Wajdovy Veselky. Ovšem na rozdíl od Wyspiańského venkovanů, omámených i vizí boje za národní svobodu, venkované Smarzowského se vyžívají v závisti a chamtivosti, zlé škodolibosti a v podlých podrazech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

bjjoba 

všechny recenze uživatele

Tento remake Wajdowého – WESELA z roku 1973 ma zaujal výborným zasadením do súčasného obdobia s problematikou peňazí, medziľudských vzťahov ako aj svadobným veselením. Výborne tu pôsobia aj vtipné gagy s mrtvym dedom a iné. Výborný herecký výkon tu podal poľský herec p. Dziedzel ako aj mladý Stuhr. - http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1212800 ()

pabulator 

všechny recenze uživatele

Kurva tož to byla aspoň pořádná veselka v polském balíkově.Chlast teče proudem,svatebním darem nabušená audina k tomu všemu nevěsta jak lusk.Ptáte se tak co se může posrat? V takovém případě odpovívám jednoduše, naprosto všecko včetně svatebčanů .Inu každé juchání něco stojí a otec něvěsty musí vypláznout pořádný balík aby dal věci dopořádku.Není divu,že ke konci už je taky značně najebaný a unavený a to nemluvě o újmě na těle i na duši, takže se není čemu divit když všeobecné veselí zakončí slovy: Běžte už všeci do piče svatba skončila!!! ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Morální vyznění "Svatby" mi trochu připomíná staré italské komedie jako třeba "Rozvod po italsku", kdy je ve jménu tradiční (katolické) morálky pokrytecky pácháno mnohem větší zlo... V pití vodky by pak Poláci mohli bez ostychu konkurovat Rusům, možná by z toho mohla být i zlatá medaile na mistrovství světa v chlastání... Za zmínku stojí i skvělé jednozáběrové zakončení filmu. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Pravá buranská svatba čítající pokrytecký obřad v kostele, z hektolitrů pochybného laciného chlastu zpité svatebčany ujíždějící na té nejubožejší, ale tak typické svatební zábavě, hašteření o pozemky, ucpaný záchod, přehlídku bizarních postaviček a klasické ožralecké vyznání lásky "Jen ty jediný mi rozumíš" nechápajícímu psovi. Nejen to zaručuje luxusní pobavení nad lidskou blbostí, kterou člověk tak dobře zná ze svého okolí. Palec nahoru a těším se na Dom zly. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Dost dobré drama (žádná komedie), které vcelku věrně vystihuje mnoho rysů polské společnosti na venkově. Výběr herců perfektní, spotřeba alkoholu naprosto autentická (praví chlapi pijou vodku a ne nějaké pivo), finanční záležitosti a další podobné nuance taktéž. Pravá polská vesnická svatba v duchu polského rčení "postaw się i zastaw się". Patriotická Rota Marie Konopnické, kterou na konci zpívají totálně najebaní svatební hosté je pouze trpkou kritikou společnosti a skutečné degradace ideálů. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Scéna, v ktorej je Wojnar (Marian Dziędziel) poliaty bigosom, sa nakrúcala niekoľkokrát. Problém bol v tom, že Iwona Bielska, ktorá mala hádzať bigos, nedokázala zasiahnuť Mariána Dziędziela. Keď sa jej to konečne podarilo, obliala aj samú seba. (Arsenal83)
  • Na natáčaní bolo len jedno Audi TT, takže neboli možnosti opravy záberov. Napriek maximálnemu úsiliu sa Tamare Arciuchovej nepodarilo auto účinne zničiť, no v ten deň dostala také bolesti zápästia, že musela ísť na pohotovosť. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Gościeńczyce, Grójci a okolí Komańczy a Rzepedu (Poľsko). Natáčanie trvalo od 18. júna do 29. júla 2003. (Arsenal83)

Reklama

Reklama