Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Steven Shainberg už Sekretářkou dal celému filmovému světu jasně najevo, že jeho tvorba bude sice zajímavá, ale zároveň nebude zcela běžnou podívanou a "Kožichem" to jen potvrdil. Ten film je opravdu hodně zvláštní a jiný, a to jak po stránce námětové, tak svým zpracováním. Což o to, na první pohled vypadá ústřední zápletka poměrně hodně tuctově, mladá panička z vyšších vrstev se ve své nijak zvláštní rodině nudí, cítí se nevyužitá a nedoceněná, a tak když se naskytne nevšední rozptýlení v podobě nového souseda, neváhá a osudově vybočí ze zajetého životního stereotypu. Tím neobvyklým a nestandartním pro celý film je ale právě postava zmiňovaného souseda, čímž se celý tento filmový projekt stal hodně originální a nevšední podívanou. Můj problém s tímto filmem ovšem nespočívá v neobvyklosti jeho zápletky, ale v jeho zpracování, které mi jednoduše vůbec nesedlo. Celý styl vyprávění je na mě zkrátka až moc umělecky pojatý, atmosféra je taková divně komorní, odvyprávěné je to opravdu hodně pomalu a nedramaticky, navíc je to i bez výraznějších momentů a až na závěr i bez emocí. A vlastně mi to ve výsledku přišlo celé o ničem, prostě takový výstřel do prázdna bez jakéhokoliv efektu a zapůsobení. Za pozornost ale stojí určitě alespoň obsazení, Nicole Kidman a Robert Downey Jr. jsou jako vždy velmi působivý a ve svých rolích znamenití a ten film hodně oživují. Diane Arbus ale zkrátka není určitě filmem pro mě, diváci filmových klubů si ho jistě užijí daleko víc, na mě to bylo prostě až moc vyumělkované a bez života. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Diane skrývá pod upnutými knoflíčky cudné halenky soukromé peklo a vedle svého manžela by jako krásná "podržtaška" setrvala v tichém odevzdání možná do konce svých dnů nebýt nového souseda, který je na tom pro svou zjevnou jinakost podobně a jemuž Diane bez zábran nechá pootevřít svoje "tajné složky". Kožich je film, jaký se nevidí každý den, téma by zasloužilo víc "zatnout do masa", ale i to decentní pojetí mě hodně bavilo, stejně tak Kidmanka, která roste, a Robert Downey Jr., který už narostlý je, jen si toho ještě málokdo všiml. PS: Jsem divná, když mi v kožíšku připadal charismatičtější než bez ? :) ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní film, na který jsem náhodou narazila v televizi a když jsem zjistila, že tam hraje RDJ, zůstala jsem se na něj dívat, navíc mě tam jako bonus čekal Ty Burrell. Rozhodně to byl zvláštní film, který mě napůl bavil a napůl nebavil, chvíli jsem u něj fascinovaně seděla a chvíli jsem se proklikávala internetem. Rozhodně nelituji, že jsem to viděla, ale znovu už bych se na to opravdu nepodívala. 3* ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Fiktivní životopis skutečné fotografky, který je zároveň jedním z nejlepších a nejpřirozenějších emancipačních filmů, jaký jsem kdy viděl a přitom se jedná o ujetost. Vlastně je to jednoduché na pochopení, jen divák musí přistoupit na hru a chtít vyhledávat realitu v jinak fikční ústřední zápletce. A jelikož to je zápletka bizarní a já bizarnosti rád, dostal jsem se do toho snadno a s každou další minutou očekával, kam se vše posune. Je to skutečně pozoruhodně stylizovaná cesta za nalezením sebe sama, která vše vykresluje skrze mírný poetický surrealismus, mysteriózní úvod, ze kterého se stane lovestory variace na Krásku a zvíře, ze které zase vyplyne, že nesmíme zapomínat, po kom je film pojmenovaný a čím se tato žena proslavila. Věci se zde dějí neuvěřitelně, realitu z nich je třeba nejen najít, ale i procítit - což je to hlavní, protože pochopit ji je celkem snadné. Mě na tom fascinovalo mnohé - jak zpočátku "úsporné" tak postupem času více "meziřádkové" herecké výkony, fascinující exteriéry, které jsou sice nerealistické, ale jejich barevné ladění má půvab přesně se hodící do nálady filmu a taktéž celá výstavba příběhu, která by mohla být docela jasná, ale přitom umí překvapovat i přes to, když prohlédnete skutečný narativ. Zvláštní film, ale působivý a podmanivý. A to natolik, že mu těch pět hvězd nakonec rád dám. Slabých 5* ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Jsem vážně taková romantička a citlivka, když jsem na konci filmu plakala? Zřejmě ano. Ale já mám tyhle filmy ráda. Na tento film jsem se rozhodla podívat z toho důvodu, že mám ráda Diane Arbus a její fotografie, které jsou úžasné a dále mě ke shlédnutí nalákalo herecké obsazení snímku - Nicole Kidman, kterou mám čím tím radši a Robert Downey Jr., kterého můžu vidět snad furt. Sice je tu většinu dobu téměř k nepoznání ale myslím, že ty jeho výrazné oči ho nakonec krásně prozradily. Nicole Kidman je opravdu půvabná a moc sympatická osoba a její postavě jsem fandila, jak se z "podržtašky" postupně měnila a postavila se na vlastní nohy s fotoaparátem v rukách. Krásný, dojemný film s krásnou atmosférou a tak hezky, decetně pojatý a to se mi strašně líbilo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)
  • Chicago Tribune opísali film ako: "Objavný, vyzývavý a hlboko zasahujúci portrét, ukotvený tým, čo môže byť Kidmanovej najdojímavejší výkon." (Arsenal83)
  • Dianina fotografie "Identická dvojčata" se stala jednou z nejdražších fotografií vůbec a byla prodána za 478 000 dolarů. (formelin)

Reklama

Reklama