Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (174)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Já nevím, každý ten film vynáší do nebes, a tak jsem od něj čekal docela hodně. Ale jak už to tak někdy bývá, čekáš hodně a dostaneš málo. Tady sice není slovo "málo" zcela na místě, jelikož film je opravdu dobrý, ale měl jsem jiné představy. Každopádně excelentní výkony podávají oba hlavní představitelé. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá oslava života a schopnosti pozviechať a preniesť sa i ponad tie najväčšie neúspechy a sklamania. Fenomenálna nadživotná kreácia Anthony Quinna presvitá ako lúč jasného svetla cez temnotu pochmúrnej reality. Kakojannis nazerá na veci z tej lepšej stránky, s humorom a nadsádzkou, predsa však nebanalizuje. Miesenie komických a tragických (línia krásnej vdovy či Madame Hortense, ktorá je miernejšou, nekrvilačnou, ale rovnako naivnou a k spomienkam upnutou obdobou Normy Desmond zo Sunset Blvd.) prvkov s krétskymi zásadami tradičného života sú základom pre zvláštny spiritualizmus. Spiritualizmus s prímesou nihilizmu a irónie, ktorého sa nedá prejesť. Preto mohol byť čas strávený so Zorbom pokojne ešte dlhší. 85% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdojemnějších filmů všech dob stojí na bohatýrském životním výkonu Anthony Quinna coby Řeka Zorby v kontrastu s plachým mladým anglickým esejistou (A. Bates). Nádherná hudba Mikise Theodorakise. Krétští vesničané ve své práci i pomstě. Souboj s gravitací při zprovozňování lignitového dolu. "Život to jsou potíže... Žít znamená rozepnout si opasek a vyhledávat potíže." "Tanec, jen tanec zastaví bolest." "Bůh má velký srdce. Ale jeden hřích nikdy neodpouští. Když ženská zavolá muže do postele a on nejde." "Ženský jsou to takový slabý stvoření. A stačí tak málo. Mužská ruka na prsou a dají Ti všechno co mají." Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetko riešiť s úsmevom, tancom a užívaním si života plnými dúškami? Áno, aj to je spôsob ako sa preniesť cez veľké životné trápenie a problémy, ktoré nedajú spávať... Samozrejme, A. Quinn bol excelentný, priam majstrovské herectvo, no mňa zaujalo aj to, čo bolo medzi riadkami. A síce dobová, rustikálna naturela krétskeho vidieka - zvyky a obyčaje obyčajných ľudí, ktoré mi neraz pripravili nejaké to prekvapenie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? --- Klasické dílo světové kinematografie se poprvé dostává na český trh, žel ve značně zuboženém provedení. Adaptace románu Nikose Kazantzakise se ujal stylově také Řek, vlastně Kypřan, Michael Cacoyannis. Což dodalo celému provedení, byť v hlavních rolích hrají americký a britský herec (Anthony Quinn a Alan Bates), ten patřičný pocit, že autoři vědí, o čem je řeč, a dokáží to předat dál. Na prostém příběhu mladíka, který po otci zdědí nijak výnosný důl a stihne se zamilovat do řecké vdovy, je ukázán odlišný styl života jedné evropské kultury, včetně pozitivních i negativních konotací. A současně jde o skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? Disk v úvodu nabízí onen nový protipirát, který vymýšlel někdo, kdo v životě neviděl kopii DVD (skutečně nejsou zrnité a obraz se nevlní, dokonce i 5.1 zvuk je možný). Zvuk je pouze stereo. Nu a bonusy žádné, přitom v USA vyšel dvoudisk s tímto filmem, který bonusů samozřejmě obsahuje ohromné množství. U nás se však asi počítá, že to půjde hned do papíru do trafik. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel na řeckém ostrově Rhodos, kde můžete navštívit pláž Anthonyho Quina, kterou mu vláda věnovala, když slíbil, že v Řecku zřídí hereckou školu a tím ho zpopularizuje (což se stalo i díky natočení filmu). Quinn ale slib nesplnil, ale jméno pláži už zůstalo. (Kamkon)
  • Herec Anthony Quinn, který měl ke konci filmu předvést strhující předvedení některého řeckého tance, si těsně před dokončením filmu zlomil nohu a tak to, co ve filmu vidíme, jsou jeho vlastní vymyšlené kroky tance, který předváděl tak, aby ho noha co nejméně bolela (Kamkon)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)

Reklama

Reklama