Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

honajz 

všechny recenze uživatele

Skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? --- Klasické dílo světové kinematografie se poprvé dostává na český trh, žel ve značně zuboženém provedení. Adaptace románu Nikose Kazantzakise se ujal stylově také Řek, vlastně Kypřan, Michael Cacoyannis. Což dodalo celému provedení, byť v hlavních rolích hrají americký a britský herec (Anthony Quinn a Alan Bates), ten patřičný pocit, že autoři vědí, o čem je řeč, a dokáží to předat dál. Na prostém příběhu mladíka, který po otci zdědí nijak výnosný důl a stihne se zamilovat do řecké vdovy, je ukázán odlišný styl života jedné evropské kultury, včetně pozitivních i negativních konotací. A současně jde o skoro filozofický snímek na téma, co v životě stojí skutečně za to? Podlézání, kariéra, pachtění se za mamonářskými sny, nebo je lepší si z radosti zatancovat při měsíčku na pláži? Disk v úvodu nabízí onen nový protipirát, který vymýšlel někdo, kdo v životě neviděl kopii DVD (skutečně nejsou zrnité a obraz se nevlní, dokonce i 5.1 zvuk je možný). Zvuk je pouze stereo. Nu a bonusy žádné, přitom v USA vyšel dvoudisk s tímto filmem, který bonusů samozřejmě obsahuje ohromné množství. U nás se však asi počítá, že to půjde hned do papíru do trafik. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Život to jsou potíže!"                                                                                                                                                                  To je film!! Mexičan s irsko-indiánskými kořeny hraje Řeka, Ruska hraje Francouzsku a všechno to vytváří skvělou řeckou atmosféru. Nejvíc se mi líbil ten vpravě řecký konec! ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

snáď prvý film, ktorý som (bolo to už naozaj dávno) videl s A. Quinom. Dodnes si pamätám ako uchvacujúco ten človek vedel zahrať naozajsky naživo a skutočne SLOBODU DUCHA. Sloboda ducha hoc aj gréckym tancom ukázaná, vyhrala nad všetkým: nad nešťastnou láskou, nad zrúteným dreveným lešením posuvnej lanovky, nad peripétiami, ktoré život prináša. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Když můj klouček Dimitris umřel, všichni plakali. Já...? Já jsem vstal a tančil." Z ničeho nic vás osloví z kuriózního důvodu, vstoupí do vašeho života a stane se jeho součastí... Samozřejmě vám během všeho vtlouká do hlavy svou ideologii o svobodě a volnosti života... Nutno říci, že Zorbův smích byl občas velice nákazlivý, číšel z něj nádherný optimismus a charisma, skoro každému z nás by alespoň na chvíli bodlo mít vedle takového svého Řeka Zorbu...:o) Povětšinou humorní dění v první hodince mne oslovilo daleko víc, než pozdější nepříliš výrazné drama, bez Anthonyho Quinna v hlavní roli byl by ten film sotva poloviční. Závěr se ale skutečně povedl, dnes již legendární taneční scéna s oslavou života a radosti dvou lidí uprostřed pusté pláže je milou tečkou tohoto asi nejslavnějšího řeckého filmu. Celkově (zvláště uprostřed) místy trochu zdlouhavého, přesto jsou mé dojmy převažně pozitivní. "Tak bojujeme? Nebo necháme horu vyhrát...?" 80% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Život jako přešlapování s krabicí knih, před prudkým deštěm hájenou vlastním tělem. Knih plných pravd o utrpení těch, kteří se stále dokola marně ptají po smyslu života i umírání. Život v nerozhodnosti, pochybách, nevíře a hloubání. Takový nebyl jen život básníka a esejisty Basila. Kéž by každý mohl mít svého Řeka Zorbu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Skutočný "Grék Zorba" sa volal Giorgios Zorbas. Narodil sa v roku 1867 a bol baníkom, s autorom románu Nikosom Kazantzakisom sa stretol v roku 1915. Zorbas neskôr žil v Juhoslávií v obci Butel neďaleko Skopije, kde v roku 1941 zomrel a je tam aj pochovaný. (Jaroo)
  • Pláž Anthonyho Quinna sice najdete na Rhodosu, protože si ji tam v jedenašedesátým koupil, když tam natáčel film Děla z Navarone (1961). Pláž mu poté Řekové v 84. roce zase zestátnili. Nicméně Řek Zorba se točil na Krétě a slavná pláž je Stavros. (nada93)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)

Reklama

Reklama