Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

Ripley 

všechny recenze uživatele

Umím ocenit klasiku.Né vždy se mi to však daří.Černobílá kamera řeckým exteriérům ublížila,podobně jako vykreslení mentality venkovských Řeků.Quinnova postava je kvalitně zahraná,záviděl jsem mu jeho optimismus a bezstarostnost,ale někdy to hraničilo až s bláznovstvím a to mi nesedělo.Naivní optimista a blázen s podezřením na "kokain" v krvy Zorba(herecky dobré)se spřahne se sucharem s jediným výrazem Basilem(herecky strašné,ale možná záměrně),aby otevřeli starý důl.Mezi scénami s nimi je výplň v podobě otřesných scén prostých Řeků té doby.Jejich zřejmě tehdejší mentalita ve mě vzbuzovala odpor.U scén s Lily Kendrovou(Oscar za vedl.roli) jsem už vyloženě trpěl.Plusy:herectví Quinna,hudba a "Last Dance". ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Když můj klouček Dimitris umřel, všichni plakali. Já...? Já jsem vstal a tančil." Z ničeho nic vás osloví z kuriózního důvodu, vstoupí do vašeho života a stane se jeho součastí... Samozřejmě vám během všeho vtlouká do hlavy svou ideologii o svobodě a volnosti života... Nutno říci, že Zorbův smích byl občas velice nákazlivý, číšel z něj nádherný optimismus a charisma, skoro každému z nás by alespoň na chvíli bodlo mít vedle takového svého Řeka Zorbu...:o) Povětšinou humorní dění v první hodince mne oslovilo daleko víc, než pozdější nepříliš výrazné drama, bez Anthonyho Quinna v hlavní roli byl by ten film sotva poloviční. Závěr se ale skutečně povedl, dnes již legendární taneční scéna s oslavou života a radosti dvou lidí uprostřed pusté pláže je milou tečkou tohoto asi nejslavnějšího řeckého filmu. Celkově (zvláště uprostřed) místy trochu zdlouhavého, přesto jsou mé dojmy převažně pozitivní. "Tak bojujeme? Nebo necháme horu vyhrát...?" 80% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Život jako přešlapování s krabicí knih, před prudkým deštěm hájenou vlastním tělem. Knih plných pravd o utrpení těch, kteří se stále dokola marně ptají po smyslu života i umírání. Život v nerozhodnosti, pochybách, nevíře a hloubání. Takový nebyl jen život básníka a esejisty Basila. Kéž by každý mohl mít svého Řeka Zorbu. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Ultra divný film. Když dávám tři hvězdy, tak jedna je za výpravu a dvě za sympatickou a dobře zahranou postavu Zorby. Zbytek je naprosto o ničem. Vedlejší dějová linie s vdovou a uchylnými vesničany je totálně divná a nevysvětlená. Některé scény jsou naprosto zbytečné. Skoro mám pocit že tak polovina filmu. Absolutně nechápu proč je tento film takový kult. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A.Quinn jednoznačne dominuje a je tak výrazný a presvedčivý , že má obrovský podiel na tom ako film výzerá a pôsobí na vás.Aký účinok má jeho večný otimizmus a dobrá nálada na skôr pesimistického šéfa , ktorý si ho najal , zistíte až v závere v podarenej scéne spúšťania dreva z hory. "Už si videl niekedy takú pohromu?" ...,tak po tomto som vybuchol aj ja a tanec v dobrej nálade na pláži v závere je krásnym zakončením .Veľmi príjemný film ,ktorý vám napumpuje optimizmus do tela. 80%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Herec Anthony Quinn, který měl ke konci filmu předvést strhující předvedení některého řeckého tance, si těsně před dokončením filmu zlomil nohu a tak to, co ve filmu vidíme, jsou jeho vlastní vymyšlené kroky tance, který předváděl tak, aby ho noha co nejméně bolela (Kamkon)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)

Reklama

Reklama