Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Děti moje, vyserte se na tvůrce typu gaye Baye a jeho epické transexuální transportéry z tranzistoru a zbytečně přepálené stopáže. Budiž vám alternativou mlaďas Švankmajer, který mě pobavil za necelou půlhoďku mnohem víc, než všichni Emmerichové světa za svoje bžiliony. Vizuálně úžasný a zvukově dokonalý krátkometrážák s kurevsky hustou atmosférou, tak co se dál rozepisovat, ne? ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Určitě je to specifické dílo po všech stránkách, ale do úplného finále člověk totálně netuší o co jde, proč a jak no prostě jen nevěřícně zírá a snaží se zjistit o co tu jako jde. Finále vše jednoznačně osvětlí, ale i tak se divákovi klade na jazyk otázka proč. Tudíž solidní dílo, ale za tu zmatenost dávám 4z5 a víc ani ťuk. Kladem je bezesporu možnost volně šířit tento film bez jakýchkoliv popotahování. ()

Reklama

PfefferSalz 

všechny recenze uživatele

I když se přes veškeré smrtelné nástrahy a překážky snažíme dosáhnout vytouženého cíle, jsme si opravdu jistí, že je náš vytoužený cíl to pravé ořechové? Není náhodou potřeba se zamyslet nad tím, jestli neděláme nějakou chybu? A nebudou po nás podle stejných formiček opakovat tyto chyby i další lidé? Naivita, nepoučitelnost a zápal pro věc. Tohle je suprhárdkór. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jablko daleko od stromu nespadlo. Přesto originál. Kosmogonické drama panáčka a figurek. Kdo je vítězem? Vítěz se stává novým králem. Ale v čem spočívá prapůvodní posvátná funkce krále? Věděl to panáček předem? Z jiného konce: První nástrahou je sekyrové kyvadlo, překonané pomocí krysy: viz fotrovo Kyvadlo, jáma a naděje. Třetí nástrahu zastavuje stejně jako pekelnou stěnu tamtéž. Po zničení draka (druhá nástraha) začne po otočení kohoutu prýštit z rány víno/krev: viz fotrovu Lekci Faust – pak teprve hrdina mrchu definitivně zabíjí – to pravé nebezpečí? Koneckonců, pro fotra je každý tvor jedlíkem a potencionálním jídlem. Tady je to trochu jinak. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Animace je skutečně působivá, hudba také, ale příběh nechápu. Dobře, dejme tomu oběť. Ale to ho mohli buď kilnout na začátku a pak k trůnu odtáhnout, nebo mu nemuseli stavět do cesty zkoušky, nástrahy či co to bylo. Ono kdyby ho tam obluzovala nějaká ta polonahá socha, třeba by ho i svedla a zas by ho měli, kde chtěli mít. Prostě ten příběh a vyznění mi přijdou silně nedotažené a snímek jen pro formu. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama