Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděl na plátně a ... přiznám se, že mě to příliš neuchvátilo, pravděpodobně jsem měl velká očekávání, což se projeví v následné frustraci .... 7O animační léta - trochu smutné to vidět dnes .... napínavá atmosféra byla, to se musí nechat, ale to je mě tak trochu málo.. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Mam rád stopmotion animaci a líbí se mi i výtvarné zpracování. Na umění je tenhle materiál ale příliš prázdný. Světlonoš je na 25 minut příliš zdlouhavý a nudný. Jedná se o naprosto bezobsažný kraťas. DĚJ: Zastaví se koloběh dne a noci, protože vládce labyrintu zmizí. Hrdina ve sparťanské zbroji se vydá do chrámu, prochází zkouškami, které před něj kladou zdánlivě nehybné sochy. Když se dostane na trůn, nechá se zabít, a jeho krev začne napájet srdce chrámu, jenž opět spustí koloběh dne a noci. Nechápu, proč chrám bránil smrtelníkovi ve vykonání oběti a kladl mu do cesty pasti, když jediné co potřeboval byla krev. Motiv toho "být hodný" a oběti se mi zdá stupidní. Ani samotné zdolávání překážek není nijak působivé. Na světlonoši vesměs není, co chválit. Myslím, že je třeba mít nízké nároky k tomu, aby toto na člověka zapůsobilo svojí "atmosférou". ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

5* dávám hlavně za konec... Budu ještě chvíli přemýšlet, co všechno sděluje a jestli jsem ho nepochopil jinak, než autor zamýšlel... Je v tom obětavost? Věděl náš hlavní hrdina vůbec jaký je jeho cíl? Nebo byl naopak překvapen a jeho odměna nebyla zrovna tou, kterou si představoval... Je to proto lidská hloupost? Ať už z důvodu obětování sebe sama nebo pro naivitu? Bylo to krásně ponuré a krásně tiché dílko.. Asi si pořídim grafárnu a zapařim zase Diablo :-) ()

dawexx 

všechny recenze uživatele

Temná, přetemná atmosféra jakéhosi pseudo středověku. Osamělý rytíř hrdě stoupá k hradbám zapomenutého města, nad kterým přestalo svítit slunce a noří se do temnoty. Tak začíná Světlonoš od Václava Švankmajera. Vynikající studentský kraťas kombinující klasickou animaci s loutkami. Horor, který rozhodně není pro děti. ()

PfefferSalz 

všechny recenze uživatele

I když se přes veškeré smrtelné nástrahy a překážky snažíme dosáhnout vytouženého cíle, jsme si opravdu jistí, že je náš vytoužený cíl to pravé ořechové? Není náhodou potřeba se zamyslet nad tím, jestli neděláme nějakou chybu? A nebudou po nás podle stejných formiček opakovat tyto chyby i další lidé? Naivita, nepoučitelnost a zápal pro věc. Tohle je suprhárdkór. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama