Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (580)

Nin 

všechny recenze uživatele

Co se tak bavím s kamarády, tak je zajímavé, jak se liší názory na to, jaké epizody jsou geniální a jaké slabší. Mně osobně připadá cca každý šestý díl jako opravdu vypiplaný geniální kousek (talentová reality show, lesbická retro romance, seznamovaní přes appku...) a každý šestý díl jako slušná kravina, která si hraje na něco, co není (lovná zvěř, psí robot...). Mezi tím je vysoký nadprůměr. Všem dílům ale musím přiznat výbornou produkci, luxusní herecké výkony a dobře vybudovanou atmosféru. Bohužel kvůli těm slabším dílům nemůžu dát plnou palbu, ale i tak se jedná o významný hororový seriál 21. století, který vřele doporučuju všem s trochu silnějším žaludkem. (8/10) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Maximálne absurdný seriál, ale pritom tak reálny! Prvé dve série, teda skôr trilógie musí vidieť povinne každý. Po šiestich častiach som uvažoval, že si Čierne zrkadlo hodím do svojej topky. Škoda, že s nástupom tretej série sú časti už nevyrovnané. Ale veľký kloobúk dole pred scenáristami, takto naozaj môže vyzerať blízka budúcnosť ľudstva, všetko napojené na technike, ľudia závislí na mobiloch, ľudskosť neexistuje. Bravó! Seriál určený naozaj ale len tým, čo chcú myslieť, čo nesúhlasia s dehumanizáciou tejto doby. Ovce ho nepochopia. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím se přiznat, že čím dál tím víc, co jsem se prokousával záživnými sériemi tohoto originálního televizního seriálu z britské produkce, tak šla postupně kvalita sérií značně dolů a u páté série mně chvílemi dokonce přepadávala až černočerná tma ve které jsem byl nucen ochutnávat všemožně barevné dorty někdy až zalité nechutně teplou polevou, která i když zchladla, tak mi po strávení zůstala nechutná pachuť v puse. A nebylo to z toho, že by ty příběhy nebyly kvalitní, ale bylo to z toho, že ta buzoidní propaganda zakrytá všemi barvami mírových sil tohoto světa mi pěkně zkazila kvalitní zábavu za málo peněz. Všechny epizody byly s vědecko-fantastickým podtextem, které se odehrávají v přítomnosti nebo v nedaleké budoucnosti a musím přiznat, že skoro všechny ty příběhy měly něco do sebe a bystřejší diváci se dokonce mohli poučit o určitých nebezpečích, které by se eventuelně mohli v budoucnosti stát. I když by se mohlo zdát, že příběhy na sebe nějak nenavazovaly, tak si zajisté všímavější publikum všimlo, že jisté náznaky propojení zde byly, ať už v narážkách na minulé či budoucí díly či ve vystavěných věcech nebo logech, které jsme mohli také vidět v jiných dílech. Kvalita dílů byla kolísavá a hodně záleželo na tom, jak komu sedne ten daný herec či herečka, protože někteřé prototypy těchto umělců se prostě do této budoucí reálné či nereálné fantasmagorie podle mně nehodí a totéž by se dalo říct o některých špatně vybraných filmových lokacích, kde se proháníme po britských vidlákovech, kde to vypadalo jako ze sedmdesátých let minulého století i když děj se odehrával kdesi v budoucnosti. To už záleží na úhlu pohledu, kdo si jak čeho všímá a jestli je takovej hnidopich jako já, kterej ve všem hledá nějaký ty mouchy. Celkově tento televizní počin doporučuji a to zejména z důvodu originality a také z důvodu ponaučení se a vyvarování se z eventuelních budoucích chyb ke které se naše technologicky zfanatizovaná civilizace přechyluje a to vše díky všem různým chytrým hračičkám, díky kterým budoucí generace hloupne, aniž by o tom věděla. A ještě musím dodat, že kdyby nebylo těch barevnejch a teplejch žvástů, na který heterosexuální bělouš jako jsem já není vůbec zvědavý a poslední dobou jsem na ně dost alergický a které mně vůbec nezajímají, tak bych možná dal i známku největší. Ale bohužel, petržel, díky těmto vnucovacím slabinám musím dát zasloužených 70%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po veľmi dlhom čase excelentne spracovaný scifi seriál. V mnohom mi to pripomenulo moje obľúbené Krajní meze, avšak narozdiel od nich je táto britská mini séria monotematicky založená. V každom diely sa rozoberá téma vplyvu médií, sociálnych sietí a moderných technológií na človeka, každý diel ponúka rozdielnu variantu pohľadu a iné spracovanie tohto problému. Osobne sa mi najviac páčili 3 poviedky: 15 miliónov meritov (úžasná, námetovo originálna vízia utopistického sveta s veľkým posolstvom a reálnym zakončením), Celá tvoja minulosť (výborne spracovaná vzťahová dráma so zaujímavým scifi prvkom) a Lovná zver (výborný scifi thriller s originálnou predstavou futuristickej spravodlivosti). To však neznamená, že ostatné diely sú slabé, práve naopak, sú vysoko nadpriemerné, je to len otázka osobných preferencií, nič viac. Celkovo ide o jednu veľkú scifi mňamku :). Škoda, že to má aj žánrovú nálepku horor, veľa ľudí to len zbytočne odradí. Rozhodne tu nie nič hororové, takže snímok smelo odporúčam každému. 30.8.2017 - po 3. sérii - úžasné, že ani jeden diel v tomto seriály nie je vyslovene slabý, každý má niečo do seba a pointa väčšinou stojí za to. V tejto sérii boli najlepšie diely prvý a posledný, ten prvý bol teda riadne nepríjemný, totálna úzkosť ma prepadla, hlavne kvôli tomu, že vôbec neišlo o niečo nereálne. Proste aj po tretej sérii ide o super záležitosť. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

1. séria. Aj to, čo začína ako totálna absurdita, je napokon hlboká sonda do našej (vo veľkej miere britskej) spoločnosti. Pri SF epizódach sa dá lepšie hrať s prostredím a vizuálom, ale stále je pointa skrytá v ľudskej psychike. Trojica filmov, ktorá ma donútila premýšľať dosť dlho aj po dopozeraní... ()

Galerie (257)

Zajímavosti (176)

  • Série „Sea of Tranquility“ na streamovací službě Streamberry odkazuje na úplně první epizodu Národní hymna (2011), ve které je poprvé zmíněna v souvislosti s umělcem přes speciální efekty, který na oceňovaném seriálu pracoval a měl také pomoct premiérovi splnit podmínky únosce skrze falešné video. Seriál je zmíněn ještě v několika epizodách. Konkrétně v epizodě Pád střemhlav (2016), kdy Lacie (Bryce Dallas Howard) cestuje v autobuse plném cosplayerových fanoušků, kteří jedou právě na Sea of Tranquility Con. V epizodě Smithereens (2019) na obrazovce v lobby lze spatřit hashtag #SeaofTranquilityReboot. A konečně v epizodě Rachel, Jack a Ashley Too (2019) lze během zpravodaje v televizi spatřit oznámení, že se série opravdu dočká rebootu. (jirikzaboj)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama