Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinář a spisovatel Josef Klíma napsal celou řadu filmových scénářů. Nejznámější z nich je asi Rekviem pro panenku, režijní debut Filipa Renče. To bylo na konci 80. let minulého století. Pak nastal kapitalismus v Čechách. Ze spisovatele a novináře Josefa Klímy se stal televizní reportér. Tak jako dávné Rekviem pro panenku, tak i nejnovější příběh Josefa Klímy, Rána z milosti, vychází z jeho reportérské zkušenosti. Materiál na krimi příběh mu však neposkytlo zločinecké podsvětí, ale zkorumpované prostředí policie... Tu noc, kdy se to stalo, slavil Aleš Berka (Milan Kňažko) padesátiny. Úspěšný zralý muž na vrcholu sil. Gratulace, dary, šťastná milenka, zdravý syn. To, že jeden z hostů měl při návratu z oslavy na křižovatce nehodu, mohla být jen taková malá vada na kráse. Boss místního podsvětí, Radek Máša (Vladimír Dlouhý), Alešovi hned telefonoval a poprosil ho, aby jeho nehodu, jako vždy, přikryl. Ředitel okresní policie, Aleš Berka, to jako vždy slíbil. Jenomže ráno se dozvěděl, že Marta, dívka, která vůz řídila (Kristina Nováková), leží v agónii v nemocnici a že je to láska jeho syna Ríši (Braňo Holiček). Ten bezmezně věří, že jeho otec, okresní policejní ředitel, udělá všechno proto, aby byl viník dopravní nehody, který z místa činu ujel, vypátrán a potrestán. Netuší jak spletité jsou vztahy mezi státní mocí a místním zločineckým podsvětím... Uvidíte brilantní herecké výkony Milana Kňažka, Marty Vančurové, Branislava Holíčka, Marka Vašuta, Alice Bendové a dalších. Scénář Josefa Klímy se vymyká z řady televizních scénářů jak silnými postavami, opravdu dramatickou zápletkou, tak smyslem pro žánr. Strhne vás režie Jiřího Svobody, který je proslulý svým citem pro drama, pro detail, pro žánr. Kdysi k nám takové filmy přicházely ze Západu, dnes je už můžeme točit sami. Je to dobře nebo špatně? Když nic jiného, je film České televize, Rána z milosti, jednoznačným důkazem, že Česká republika je součástí Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jak jsem již v jednom komentáři psala, ale zopakuju to i nyní: Televizní filmy české výroby mnohdy dosahují větších kvalit, než současné celovečerní snímky a takzvané divácké "hity." Rána z milosti patří přesně do této kategorie a rozhodně je to jeden z nejlepších TV filmů, jaké jsem kdy zhlédla. Skvělé herecké obsazení, kterému jasně vévodí Vladimír Dlouhý. Z toho jeho mrazivého a chladnokrevného pohledu a falešného úsměvu jsem nedokázala odtrhnout zrak. Tyto role prohnaných a elegantních padouchů mu perfektně sedí a je v nich nepřekonatelný. Sympatický rovněž Braňo Holíček v roli Honzy. Milá je rovněž zmínka o Padmé:) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Josef Klíma byl určitě hrdinou především devadesátých let. V časech divočiny se pokoušel společně s jinými, třeba Lorencovou či Kroupou, ukazovat těm, co si myslí, že je jim vše dovoleno a že si vše koupí, že to taky tak nemusí být. Tenhle film je ale prolezlí často herci, kteří dělají svou práci jen proto, že za ni vidí snadno vydělané peníze a právě tak k ní přistupovala řada z nich i v době minulé, a už je to letos 21 let. herec je žoldák, říkají někteří, tak co po něm víc chcete? Herci říkají taky, jsme jen žoldáci, nevezmeme roli, vezme ji někdo jiný, tak co po nás víc kdo může chtít? Ano, je to tak, po hercích víc chtít není možné. Ale herec a člověk, to jsou dvě části člověka, a která je ta podstatnější? ()

Reklama

Tominni 

všechny recenze uživatele

Je to televizní film, proto možná o něco méně kritický náhled.....ale Jiří Svoboda si to za Ránu z milosti zaslouží. Vyšetřování jedné nehody, u které je vážně zraněna jedna dívka, rozpoutává další obraty ve vyšetřování a spěje k tak trochu očekávanému konci. Před lží zkrátka utíkat stále nejde. Filmu pomáhají dobré herecké výkony Kňažka a Dlouhého. Zasloužené 4 hvězdy. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

U jiných kriminálních filmů Jiřího Svobody (Sametoví vrazi, starší Řetěz) mi často vadil děj zahuštěný tolika postavami, že jsem se v něm ztrácel a nemohl se do něj vžít. Rána z milosti tímto neduhem netrpí. I zde jsou sice asi tak dvě postavy a nějaké motivy nadbytečné, ale mnohem více se sází na jednoduchý dramatický děj, který vrcholí napínavou závěrečnou scénou. Sice se v ději sešlo až mnoho náhod najednou: Policejní ředitel kryje nehodu svého známého (mafiána), při které byla těžce zraněna dívka, což je NÁHODOU přítelkyně ředitelova syna. Jediný svědek nehody je NÁHODOU ředitelův známý a také bývalý učitel jeho syna. Přesto lze obě náhody docela s klidem tolerovat, protože díky profesionální režii Jiřího Svobody tolik nebijí do očí a hlavně jejich účelem je větší dramatičnost děje. V závěru by se napětí opravdu dalo krájet, za podobnou scénu by se nemusela stydět kdejaká americká kriminálka. Režisér klidně v této scéně mohl přitlačit na pilu a napínat nás ještě více. Scénář Josefa Klímy sice občas zaskřípe v dialozích, ale jeho publicistická zkušenost je znát - děj nepůsobí vycucaně z prstu jako třeba v seriálu Eden. A malá poznámka na závěr: Vzhledem k tomu, jak byl děj rozehrán, by se dal konec označit i za happy-end. Takže místo rozhořčení "nikomu se nedá věřit", jsem měl na konci spíše dobrý pocit, že bylo spravedlnosti učiněno za dost... ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Klímova ruka je ze scénáře cítit a jeho investigativní přistup mu dává na výjimečnosti. Ve spojení s perfektním grázl záporákem v podobě V.Dlouhého to nemá chybu. Stejně tak svůdná A.Bendová a její kopulační scény s bohužel,již s méně, charismem obdařeném M.Knažkem...škoda obsazení fízlovic synka a ošizené akce...poctivá čtyř hvězda... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečná scéna se natáčela na fotbalovém stadionu FK Mladá Boleslav. Úvodní scéna oslavy narozenin  byla nafilmována v Nymburce v Hotelu Ostrov. Scéna rozhovoru Aleše (Milan Kňažko) a Blanky (Marta Vančurová) byl pak nafilmován rovněž v Nymburce, konkrétně v restauraci Katovna. (Kovaja)

Reklama

Reklama