Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 104)

Cival 

všechny recenze uživatele

Gibson si po pitomoučkém Umučení Krista napravil reputaci. I Apocalypto je sice neuvěřitelně jednoduché, přímočaré a očesané o vedlejší zápletky, ale mezi domorodci to lze akceptovat mnohem spíš než při interpretaci života a (hlavně) smrti Ježíše Krista. Ústřední hrdina je sympatický stejně jako celé pojetí filmu ve stylu instinktivní naháněčky dvou znesvářených stran. Bohužel příběh by šlo doopravdy shrnout do jedné věty (aneb cesta tam a zase zpátky), přičemž mě z něj vytrhávala spousta bezdějových a přesto klišovitých pasáží (zajetí a "deportace"), po mém soudu nevhodně nastrkávaná digitální kamera a celkový pocit, že se vlastně o moc nehraje, protože už po dvaceti minutách filmu tušíte, jak to celé dopadne. Gibson sice neřekne, "že všechna voda nakonec steče dolů a Stázina si vezme Kubu za manžela," ale jeho archetypální vypravěčství to ze sebe vyzařuje samo po celou natahovanou stopáž. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Není to ideální film, scénář přes svou působivou pointu pracuje s neskutečnými klišé vytrženými z jiného žánru. Ale budiž Melovi ke cti, že obrátil tolik očí světa právě k téhle části světové historie. Takových akcí není nikdy dost. A za pomoci původního jazyka, neherců a neskutečně fascinující výpravy dosáhl tímto opravdové mety. Nyní může nastat vlna, která zastíní i Sandály a bude mapovat všechny ty civilizace, které vždy pro filmaře zastiňovala stereotypní antika. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Gibson je tvrďák. Jeho filmy si většinou s ničím nebereou servítky a v "Apocalyptu" to platí dvojnásob. Mayské město je fakt kolébka veškeré dekadence a zvrácenosti, člověk fakt nestačí koukat. Škoda, že film nebyl kratší, protože občas se Gibson začně až příliš opájet tou jejich civilizací a zapomene na děj. Vše nám ale vynahradí finální rambovská honička, v níž hlavní hrdina ukáže jakej je masér, a já mu fakt držel palce. Taky mě trochu zklamala vizuální stránka (digitální kamera je zlo, po Miami Vice už ubližila dalšímu filmu), jelikož jsem čekal fakt orgie a většinou tam je jen strohá džungle. Celkově ale dobrej film, něco takového tu prostě zatím nebylo. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdo chce psa a Gibsona bít, hůl a dějepisnou příručku si najde. Mě Apocalypto uchvátilo a historické zasazení je pro mě jen kulisa naroubovaná na příběh o dechberoucím útěku z cesty na smrt, krásná story o strachu utopeném ve vodě, z které povstal hrdý Jaguar Paw, aby posbíral kousky svých kořenů. Řeči jsou na nic, je to třeba vidět, kéž si to užijete jako já. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Čekal sem brutiku. Brutika, kterou jsme nakonec dostal ani zdaleka nedosahovala míry, kterou jsem čekal (resp. které jsem se obával). A ve výsledku mne nesmírně bavilo sledovat, jak hodinu a něco běhá skupinka chlápků po pralese, a hrajou hru na Kočku a Myš. Gibson především dobře kopíruje a při záběrech na běžící Maye (jiné záběry ve filmu skoro ani nejsou) cítíte zcela zjevnou inspiraci Posledním Mohykánem, Forrestem Gumpem a ke konci, když se přidá déšť, dokonce i Matrix Revolutions. Celkově Mel Gibson nepředvádí nic světaborného, ale poctivé řemeslo, které kazí několik zpomalených záběrů, které působí vyloženě školácky, ale naopak některé záběry na Maye, běžící lesem, nebo třeba scéna na pláži na konci jsou zcela famózní (o té nemocné holčičce ani nemluvě) Kapitolou sama pro sebe jsou (ne)herci, kteří jsou typově dokonale vybraní a především ústřední grupa, která se pak honí v lese, hraje naprsto skvěle (a Youngblood je z nich nejlepší) Podrtženo, sečteno, Apocalypto je prvním z letošních velmi očekávaných filmů a pro mne osobně dopadlo velmi dobře. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (46)

  • Do útoku proti Apocalyptu vyrazil guatemalský komisař pro otázku rasismu: "Film představuje Maye jako národ barbarů a zabijáků, které mohl zachránit jedině příchod Španělů." Mel Gibson mu však oponoval, že pouze zachytil potvrzené historické události. (Pumiiix)
  • Mel Gibson definoval název snímku na základě řeckého slova „ἀποκαλύπτω“ („apokaluptō“) jako nový začátek nebo odhalení – zjevení. Uvedl: „Všechno má začátek a konec stejně jako každá civilizace.“ (sator)
  • Kvůli nepředvídatelnému podnebí v Mexiku bylo nutné chránit digitální kamery. Při extrémních vedrech byly obaleny bílými potahy, které odrážely žár a při natáčení u vodopádu byly zase zabaleny ve speciálních voděodolných obalech. (fannah)

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama