Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Pre porovnanie som si po dokumente Záhadná smrť korunného princa Rudolfa pozrela dnes aj druhý film o Rudolfovi Habsburskom - Mayerling. Aj keď sú to filmy žánrovo odlišné, obidva sa snažia priblížiť politickú a spoločenskú situáciu vo vtedajšej monarchii a o.i. odpovedať na otázku prečo sa následník trónu, Rudolf , rozhodol ukončiť svoj život takým tragickým spôsobom. Prvý film je dokument brnenského štúdia z roku 2002, druhý bol natočený v roku 1968 ako ľúbostná dráma vo francúzsko-britskej produkcii s hviezdnym hereckým obsadením. Z odborného hľadiska je nepopierateľne kvalitnejší a hodnovernejší dokumentárny film, Mayerling je zameraný viac romanticky, a jeho hodnovernosť je oslabená prílišným dôrazom na citovú a umeleckú stránku. Obidva filmy - každý svojim spôsobom - umožnia divákovi zaujímavým spôsobom nahliadnuť na cisársky dvor a rozšíriť si vedomosti o tejto etape našich dejín. Odporúčam pozrieť si ich obidva. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

O tomhle Mayerlingu už jsem hodně četl, poslední dobou jsem navíc náhodou narazil na víc filmů Terence Younga, o to většího zklamání jsem se dočkal. Případ Mayerling nabízí zvraty nabité historické drama i vášnivý milostný příběh, všechno se tu ale odehrává jenom tak trochu a jako, navíc často s dialogy dost o ničem. K tomu již zmíněné historické nepřesnosti. Takže co nám zbývá? Vpravdě luxusní mezinárodní casting, ten stojí za to a na to byl pan Young specialista. Ovšem i tady to dostává trhliny ve vhodnosti obsazených typů. Takže kdo mě bavil, byla snad jenom Ava Gardner jako císařovna Alžběta, na tom ale má zásluhu i nádherný dabing Elišky Balzerové. Mrzí mě to, ale i když jsem velký milovník historie, tenhle Mayerling kolem mě prošuměl celkem bez většího požitku. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Historicky film o naslednikovi trunu Rudolfovi, ktery se rozhodne vzeprit vsem konvencim. No, tak to tedy chtel. Konec divaka presvedci o opaku... Omar Sharif i Catherine Deneuve - oba mladi a krasni - se snazi navodit atmosferu habsburskeho Rakouska-Uherska. Film je straaaaasne dlouhy a nektere casti jsou nudne a prekombinova (proboha proc je tam tolik vedlejsich postav???). Vzhledem k prumernosti bych dala tri, dalsi hvezda je za hlavni dvojici. No a ano, hlavne za Catherine, ktera tu sladkou milujici naivku zahrala dost dobre. Ten jeji srni pohled a reci o desti a snehu :D Ale proc ne :) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rudolf měl svou alternativu - budoucího následníka trůnu Františka Ferdinanda nebo praprastrýce Jana z Merana; ti také usilovali o své lásky, ale obešli se bez syfilidy a smířili se s následky tzv. mesaliance. Rozumné přístupy k feudální veteši se začaly uplatňovat až ve XX. století. Ale ani to neřeší rezidua této veteše. Rozumnou formu monarchie naznačuje Skandinávie nebo např. Nizozemí, které bylo sto let řízeno ke všeobecné spokojenosti - v klidu a pohodě - ženami. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické historické "kdyby". Kdyby se princ Rudlof dožil nástupnictví po Františku Josefovi, mohlo Rakousko-Uhersko vypadat jinak, kdoví, jak vypadala První světová válka a jaká by dnes byla Evropa. Nestalo se, ale dají se o tom ročit aspoň filmy. Mayerling je rozmáchlý historický projekt s dokonalou výpravou a kostýmy, bohužel silně přeromantizovaný a v závěru přeslazený. "Kdyby" v něm bylo více (nepochybně nesmírně zajímavé) politiky a méně idealizované love strory, bylo by líp. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama