Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nadaná holčička Akeelah, intelektuálně převyšující své vrstevníky se dostává, po povinném školním kole spelování, do rukou bývalého učitele, který v Akeelah vidí veliký potenciál vyhrát celostátní soutěž. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu ne! Akeelah není výstižný název - Akeelah malá citová vyděračka, nebo snad ještě líp Akeelah a slzný plyn, by lépe vyjářily co divák může od filmu očekávat. Něco tak prvoplánového jsem už opravdu dlouho neviděla. Příběh ve zkratce - jak se z malé geniální černošky ( = outsiderky) stane díky odhodlání, tvrdé dřině a samozřejmě nezměrné lásce, hvězda a miláček celého národa. Koncentrát Ameriky. Doug Atchinson vzal snad všechna existující novodobá americká filmová klišé, slepil je dohromady hromadou odporně slizkého patosu a zasadil je kam jinam než do černošské chudinské čtvrti... A čeho dosáhl? 76% na čsfd a 7.7/10 na imdb. Asi budu taky brečet! ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

S Akeelah se dají udělat dvě věci.Buď film zavrhnout a poplivat za všechna žánrová klišé a že jich je, vykonstruovanost, předvídatelnost a blablabla... všechny ostatní žvásty, co používa(jí) zdejší přemoudřelá (j)elita. Nebo si film prostě a jednoduše užít a nechat se unést jednoduchým lidským příběhem o jednom splněném dětském snu. Strukturou je film naprosto totožný jako 99% amerických sportovních filmů (z outsidera/rebela hrdinou), takže pokud tento patos nesnášíte, filmu se vyhněte, pokud to máte rádi, tak můžu jen popřát dobrou zábavu a sem tam vám jistě zvlhnou oči. V mém případě průměrné hodnocení nic neřeší, takže v rozhodování mezi dvojkou a čtyřkou se přikláním k vyššímu číslu. Neškodné, naivní a sympatické. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný a dojemný příběh, který stojí za to vidět, aby si človíček vždy uvědomoval, že ne vždy za úspěchem stojí jen a jen dřina. Špetka štěstí, více přirozeného intelektu z hůry a pak samozřejmě také ta dřina. Vše se v moždíři roztluče na prach a podává smutnému a melancholickému divákovi jednorázově po dobu 112 minut. No, a je vystaráno s pravým americkým happy-endem a nějakou tou slzou v oku. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Fenomén hláskovacích soutěží v USA je pro mě stejně nepochopitelný jako třeba americký fotbal, ale i tak jsem musela obdivovat ta děcka, co suverénně vyhláskovala slova, která bych já měla problém i vyslovit a navíc nevím jak, ale tady se tvůrcům tak nějak povedlo navodit zdání, že by to nakonec mohlo být i napínavé. A hlavně jsem si ani nepředstavovala, že v závěru budu fandit nejen Akeelah, ale i jejímu z počátku nepříjemnému soupeři. Přes ten můj úvod o hláskování, Akeelah není jen filmem o jedné soutěži, ta je jen pozadím příběhu o ztrátách, o přátelských duších kolem nás i o tom, že ačkoliv je vítězství příjemná věc, ještě důležitější je najít v sobě odvahu zazářit i když ve vás okolí vidí podivína. A taky, že slova sama o sobě jsou jen prázdnou skořápkou, pokud je nenaplníme věděním, správným kontextem i pochopením. To všechno by mi na pět hvězd asi nestačilo, k tomu mě dotlačila až jedna trochu drzá a urputná mladá dáma, kterou prostě nešlo si nezamilovat, stejně tak jejího učitele v charismatickém podání Laurence Fisburnea. Jasně, že je to jedna velká hollywoodská pohádka, ale jak píše Ablablabla, kašlu vám na to, bylo to krásné. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Až na trošku otřepanou kostru ala outsider z minoritní společnosti je v něčem dobrý a s tím prorazí a stane se vítězem (ať už opravdovým nebo morálním či osobním) a vyšvihne se na výsluní, samozřejmě s nějakou tou dramatickou zápletkou a tak dál, je to pěkný film. Fishburne mi tam přijde trošku odbývající svou roli, kdežto Palmer jako Akeelah je skvělá. Když vezmu v potaz že to není až takové drama a objeví se i trocha přirozeného humoru. Téměř dvě hodiny je možná trochu moc scénář a film tohoto ražení, a poněkud mě to odrazuje od čtyř hvězdiček, ale za to že jinak nic velkého na vytknutí nemám takže přimhouřím očko. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natočený za 31 dní. (ShortyIC)
  • Prvý film od štúdia Starbucks Coffee. (ShortyIC)

Reklama

Reklama