Reklama

Reklama

Grbavica

  • Bosna a Hercegovina Grbavica (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grbavica je příběh ze současného Sarajeva… Svobodná matka Esma chce své dvanáctileté dceři Saře splnit přání a poslat ji na školní výlet. Doklad o tom, že byl Sařin otec válečný hrdina, by ji opravňoval k získání slevy. Esma však žádný doklad neshání a dotazům na něj se vyhýbá. Raději za výlet zaplatí plnou cenu. Věří, že když zatají pravdu o Sařině otci, ochrání tím nejen sebe samu, ale i svou dceru. Když Sara ve škole zjistí, že její jméno nefiguruje na seznamu potomků válečných hrdinů, zoufale se snaží spolužákům vysvětlit, že její otec zemřel nedaleko městečka Zuc, když odmítl opustit zákop. Doma však přinutí mámu, aby ji řekla úplnou pravdu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Rádoby dojemný, rozplizlý a nudný film o tom, jak jsou všichni ti ubozí Bosňáci ublížení a dodnes poznamenaní a traumatizovaní a jak se v té jejich Bosně obyčejným lidem těžce žije (i když už dlouhá léta úspěšně natahují jednu ruku pro prachy do EU a druhou ke svým muslimským souvěrcům). Vykalkulovaný tendenční blábol určený pro salónně humanistické západní publikum. Podobné ublíženecké sračky by jistě mohli točit i bosenští Srbové, kdyby na to ovšem měli žaludek a psí náturu. A vsadil bych se, že film s podobným námětem, ovšem z pohledu srbské strany, by žádného Zlatého medvěda nevyhrál... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi natiahnutý film. Je to síce aký taký pohľad do života ľudí veľa rokov po vojne, na ich stále zničenú psychiku, rodinné vzťahy, ekonomiku a situáciu v krajine, keď dokonca jeden človek tam vraví, že ľudia sa k sebe správali cez vojnu lepšie než teraz, ale pre mňa tá téma až tak nová nebola, dokonca ani tak silné. Pre človeka, čo to zažil ťažké, ale treba sa postaviť znovu na nohy, nie sa utrápiť k smrti. Film mal v sebe nádych mafiánskeho filmu, ale bol skôr o vzťahu matky a dcéry. Herecké výkony boli veľmi dobré, z hudby sa mi najviac páčil ten spev detí na konci, ale ako film to bolo zbytočne komorné. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

problemy zaradenia sa po vojne v juhoslavii su vdacnou temou pre filmarov, preco by aj nie, ked si to po vacsine odzili aj oni sami. my divaci zase na druhej strane vieme ocenit detailne postrehy z tohto nie prilis stastneho obdobia pre tuto destinaciu..taky je aj tento pribeh. spamatavanie sa z vojny, problemy s najdenim prace, klasicke trable matka (bez muza) vs. pubertalna dcera. pekny pribeh fakt. 80% ()

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby se jedná alespoň pro mě o kvalitní přemýšlivý snímek. Děj je jednoduchý: Esma matka samoživitelka chce své dvanáctileté dceři Sáře dopřát školní výlet a celé se to díky pohnuté osobní historii postupně komplikuje. Kulisy současného Sarajeva dotvářejí silný osobně a genderově laděný příběh (ve výrazu vyjádření povahy postav hlavních hrdinek i díky režii je vidět ženský pohled) na pozadí bosenské tragédie. Film má pomalý děj se spoustou odboček, zvláště konflikt matka - dcera v kontextu jejich sociální situace, super gangsterské dialogy, spousta nevyřčených myšlenek, politické pozadí, emocionální vyvrcholení a hrdinky hrály tak nějak přirozeně a opravdu dobře. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Silně emocionálně psychologický snímek o matce a dceři, které žijí spolu samy v poválečném Sarajevu. Matka se snaží sehnat peníze jak může a dcera stále pátrá po osudu svého mrtvého otce a věří, že byl válečný hrdina. Ve finále se dovídá, že je četnickej parchant, ale vyrovná se s tím. Dozvuky války v lidech jsou stále a film ukazuje jen malé procentíčko pozůstatku balkánského konfliktu. Vedle snímků Vítejte v Sarajevu, Savior apod. je tento snímek dílem, který zachycuje lidskou tragedii zcela z jiného úhlu a zrovna u balkánského tématu je těchto děl jako šafránu. Važme si míru! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Grbavica je čtvrť v Sarajevu, v překladu "hrbatá žena". (pUnck)
  • Při natáčení fotbalové scény si herečka Luna Mijovic zlomila nohu. (pUnck)
  • V detskej izbe hlavnej predstaviteľky visí na stene plagát filmu Kráľ Artuš s Keirou Knightley. (ČSFD)

Reklama

Reklama