Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (89)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Zde se čeští distributoři přestřelili a dali filmu dosti spoileroidní název. První polovina na to nevypadá, ale pak už je vám jasný, o co půjde. Z počátku je ve filmu cítit francouzská nová vlna, která však neuchvátí každého. Pomalu vlekoucí se expozice vyustí v zajímavý žánr o destrukci vlastní duše. A cvrkot bubínku od revolverů je pro mě tento rok nejlepším zvukem pro vybudování napětí. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

13 Tzameti je skvěle natočené existenciální drama o mladém gruzínském imigrantovi, který se neuváženě vrhne do vysoké hry podsvětí, v níž hlavní cenou je nejen obrovský balík peněz. Film má hutnou atmosféru, čemuž výrazně pomáhá černobílá kamera i herecký výkon režisérova bratra. Scénář je vpodstatě jednoduchý a nevyvaruje se některých slabin, které ale lze přičíst na vrub nezkušenosti režiséra, pro něhož je Třináctka celovečerním debutem. Od okamžiku, kdy hlavní hrdina Sebastien (a s ním i divák) pochopí, do čeho to spadl, je velmi snadno předvídatelné, jak děj bude pokračovat a jak to celé skončí. Naštěstí vše vynahrazuje dramatická akce, při níž sice divák tuší, jak dopadne, ale přesto v něm hlodá červíček pochybností: "a co když ne?" Samotný závěr filmu se pak vrací k tématu přistěhovalectví, které tvoří sice nenápadnou, ale přesto velmi podstatnou složku celého snímku. Sympatická je rovněž stopáž. Víc minut by už jen rozmělnilo, co je jinak (na debut) velmi dobře smíchané. P.S.: Ten český název fakt musel vymýšlet hlupák. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem bohužel viděl remake, ale i tak si myslím, že oba filmy mají nejen téměř totožný děj ale i celkovou kvalitu. Tady to nebylo tolik nabité hvězdnými ksichty, ale i tak herci odvedli slušné výkony. Černobílý obraz taky nebyl špatný, občas to mělo pár solidních momentů, ale i tady byla hromada nudnějších pasáží. Chtělo to více akčnosti než jen pár prostřelených hlav. Přesto všechno jde o průměrnou záležitost, která navíc prostě nemá. Plusový bodík za to, že nemám rád happyendy a režisér Géla Babluani se s osudy svých hrdinů prostě nepáral. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavý thriller v štýle film-noir, hlavne vďaka dobrému príbehu a celej tej atmosfére počas hrania tej brutálnej psycho hry postavenej na princípe ruskej rulety. Pochváliť sa dá tiež kamera a herecké výkony pôsobia celkom vierohodne, takže suma sumárum je to veľmi pozerateľné a diváka to v druhej polovici tak silno vtiahne, že rýchlo zabudne na pomalší rozbeh... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Kam až jsou lidi ochotni zajít,aby si vydělali peníze? Kam až jsou lidi ochotni zajít,aby se pobavili? Když se řekne ruská ruleta, většina si vybaví scény z Lovce jelenů. Tady je hra hnána do extrému tím, že hraje najednou 13 hráčů. Vše dokonale organizováno, aby na ně policie nepřišla a pro vítěze vidina obrovského výdělku. Scény "soubojů" jsou mistrovsky natočeny, člověku až tuhne krev v žilách. Jen jsem zvědavý, jak dopadne americký remake tohodle komorního dílka. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama