Reklama

Reklama

Mrňous a čarodějnice

  • USA Teeny-Tiny and the Witch Woman
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
USA / Československo, 1980, 14 min

Obsahy(1)

Lehce hororová parafráze na Jeníčka a Mařenku. Podle turecké předlohy-pohádky. Tři bratři Velikán, Prostředník a nejmladší Mrňous, jednoho dne při dětských hrách zabloudí v lese a skončí v zajetí zlé čarodějnice. Jen díky nejmladšímu bráškovi se jim podaří obelstít čarodějnici, uprchnout a v pořádku se vrátit zpět domů. (Karlos80)

(více)

Recenze (68)

smutnySermir 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem byl na zakladni skole v prvnim stupni (leta 83-87), chodili jsme cas od casu se skolou do kina. Treba na "Jen pockej". Jednou se takhle v kine setmelo a z platna na nas zasvitily obrovske vrascite ruce a zaznel rozskripany hlas pani Rosulkove. Plot z detskych kosti. Les silenych stromu. Proc jste nam tohle k...va pousteli v osmi letech, soudruzky ??!!! Tejden jsem pak nemoh spat !! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hororová parafráze na Perníkovou chaloupku podle turecké předlohy. Ona už sama Perníková chaloupka je spíš horor než pohádka. A tahle verze je ještě strašidelnější. Hodně té hororové atmosféře pomáhá plošková animace na jakou jsme zvyklí od Zemana. Především znázornění lesa a plotu z kostí se povedlo. Čarodějnice mi připomínala tu z legendárního filmu ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ tím, jak byla zelená. Zřejmě jasný vliv amerického režiséra a klasická představa americké čarodějnice. Geniální přednes Marie Rosůlkové ještě více zkvalitňuje tuhle krátkou kreslenou hororovou pohádku. [565. hodnocení, 60. komentář, 87%] ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Děj snímku je velice jednoduchý a pochopí ho i ti nejmenší diváci. Rozhodně bych ovšem nedoporučoval pouštět dětem mladším pěti let, aby z toho neutrpěli snad nějaké to trauma. Stejně jako samotný příběh je i animace velice jednoduchá, ale v dětských očích naprosto dokonalá. Ztvárnění jednotlivých postav a především samotné čarodějnice v dětských očkách vzbudí nezapomenutelný zážitek a nejednu nezahmouřenou noc. Ilustrátoři si pěkně pohráli i se samotným prostředím a především se strašidelným lesem, který společně s tajemnou hudbou dokáže navodit hodně strašidelnou atmosféru. Nadpřirozeno zde nepředstavuje jen samotná ježibaba, ale i tři kouzelné předměty: mýdlo, jehla a krátký nůž, které v celém příběhu hrají rovněž velmi důležitou roli. Nejpůsobivější scénou je bezesporu pronásledování dětí čarodějnicí hlubokým lesem a její děsivé pařáty. V neposlední řadě nesmím opomenout ani na výpravný hlas Marie Rosůlkové, který nás doprovázel po celou dobu až dokonce a stal se nepostradatelnou součástí. Její geniální přednes nikdy nezapomenu a nedokážu si ani představit, že by se toho zhostil někdo jiný. Její podmanivý hlas vás totiž doslova uhrane a hltáte každou její další větu. Hlavně díky ní se na Mrňouse a čarodějnici prostě nedá nikdy zapomenout. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pohádka má i přes jednoduchou kresbu parádní atmosféru. Na člověka přímo dýchne hrůza, se kterou museli lidé v minulých staletích žít, když věřili, že lesy jsou obývané všelijakými nepřátelskými bytostmi... Nám naštěstí vědci dokázali, že takové bytosti neexistují. Ale neexistence něčeho se vlastně nedá dokázat... No nazdar. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Toto je mazec pohádka, dodnes si ji pamatuju naprosto přesně a taky jak jsem se u ní bál a nemohl kvůli ní usnout. Dlouho předlouho jsem se nemohl dopátrat toho, jak se vlastně jmenuje a přitom stačilo zadat klíčová slova Marie Rosůlková, protože ta je pro tuto hororopohádku taky naprosto charakteristická. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama